HRDoktor

Miért fontos a mentális fitnesz a munkavégzésben is?

2023. szeptember 04. - hrdoktor

A fitneszt mindenki ismeri, a mentális fitnesz azonban jóval kevéssé közismert a munka világában.

A mai vezetők közül sokan tudják, hogy a testi egészség mellett alkalmazottaik mentális egészségének javítása is jót tesz a cégnek, és a cégben dolgozóknak egyaránt. Bár tisztában vannak a lelki egészség fontosságával, nem biztos, hogy helyesen értelmezik, hogy mit is jelent pontosan. A mentális egészség ugyanis több annál, mint hogy valaki nem küzd lelki betegségekkel. Aki lelkileg rendben van, az nem pusztán nem beteg, hanem kiegyensúlyozott, proaktív, és olyan belső erővel bír, amivel a válságos helyzetek kezelése, és mások támogatása is megoldható. Szerencsére ahogy a fitnesz segítségével a test, úgy a lelki fitnesz révén a lélek ereje is növelhető. Ez pedig a magánéletben éppen úgy hasznos, mint a munkában. De hogyan járulhat hozzá egy vezető a munkatársai lelki egészségéhez, vagyis milyen a munkahelyi mentális fitnesz?

Világos közös célok

Az egyik legegyszerűbb módja a munkavállalók lelki egészségfejlesztésének, ha a vezetők világos célokat jelölnek ki számukra. Ha a vezetők mindig kommunikálják, hogy a beosztottak konkrét munkája hogyan járul hozzá az üzleti stratégiához és célokhoz, milyen okok húzódnak az egyes döntések mögött, az jelentősen javít a csapattagok mentális erőnlétén.

miert_fontos_a_mentalis_fitnesz_a_munkavegzesben_is-1.jpg

Belső munkára ösztönzés

A munkavállalók mentális egészségén éppen úgy dolgozni kell, mint bármely más feladaton. Ehhez azonban időre van szükség, és ezt az időt az előrelátó vezetők biztosítják az alkalmazottaknak. Nem véletlenül vannak bizonyos nyugat-európai és kanadai munkahelyeken lelki egészségfejlesztés céljából igénybe vehető szabadnapok. Időt és lehetőséget kell adni a munkavállalóknak, hogy belső világukkal foglalkozzanak.

Lehetőség flow-ba kerülni

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus régóta ismert felfedezése, hogy az egyik legjobb módja a mentális erőnlétét és teljesítmény javításának, ha minél többször tud valaki a flow állapotába kerülni, vagyis annyira belemerülni abba, amit csinál, hogy az idő szinte megállni látszik. A flow a munka során, a munkahelyen is elérhető, ha a körülmények lehetővé teszik. A jó vezető biztosítja a zavartalan teret és az időt ahhoz, hogy a munkavállalók ezt a mély koncentrációval járó állapotot elérjék. Cserébe sokkal kreatívabbak és produktívabbak lesznek.

miert_fontos_a_mentalis_fitnesz_a_munkavegzesben_is-2.jpg

Elkerülni a magányt

A magány az egyik legnagyobb kockázati tényező bármilyen mentális betegség esetében, sebezhetőbbé tesz a stresszel, a szorongással és a depresszióval szemben. A vezetők segíthetnek csökkenteni munkatársaik elszigetelődését azzal, hogy figyelnek a csapatokon belüli dinamikákra, a kommunikáció fenntartására, az emberi kapcsolatok minőségére.

A coaching biztosítása

A mentális fitneszhez éppen úgy szükség lehet egy edzőre, ahogy a fizikai fitnesz esetében. Edző nélkül is lehet boldogulni, de a segítségével gyorsabban érhetőek el a kitűzött célok. A munkahelyek által is biztosítható coaching az egyik leggyorsabb módja a mentális erő és rugalmasság felépítésének. A vezetők majdnem mind élnek is a coachok nyújtotta lehetőségekkel, de érdemes ezt szélesebb körben, az alkalmazottak számára is lehetővé tenni.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr218207173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása