HRDoktor

Az egészséges munkavállaló a vállalat számára is érték

2023. július 03. - hrdoktor

A munkavállalók testi-lelki egészségét a munkahelyi körülmények is befolyásolják, így az nemcsak rajtuk múlik, hanem a munkaadón is. Miért érdemes tenniük is ennek érdekében, milyen előnyökkel jár, ha a munkavállalóik egészségtudatosak?

hrdoktor_1_egeszseges_munkavallalo.jpg

Közhely, de igaz, hogy az egészség a legnagyobb kincs. Ez teszi lehetővé, hogy aktív, teljes életet élhessünk. Nemcsak az egyén, hanem még a munkáltató számára is kézzelfogható értéket jelent, ha nem rontja betegség a munkavállalóinak a munkakedvét, hatékonyságát, ha nemcsak fizikailag, hanem mentálisan és érzelmileg is rendben vannak. Az egészséges munkavállaló sokkal terhelhetőbb, eredményesebb, jobban bírja a stresszt, nagyobb a munkateljesítménye, kevesebbet hiányzik a munkából. Ha a munkáltató tesz a munkavállalóik egészségének megőrzéséért, az természetesen költségekkel jár, de ez mindenképpen megtérülő befektetés. Ha viszont a menedzsment nem törődik a munkavállalók egészségével, és nem biztosít lehetőséget sem arra, hogy ők törődjenek vele, akkor a túlhajszolt tempó könnyen válthat ki éppen ellenkező hatást. Előbb-utóbb csökkenni fog a termelékenység, emelkedni fog a hiányzások, a táppénzen töltött napok száma. A fluktuáció is nő, mert a dolgozók számára nem vonzó az ilyen munkahely, hamarabb bekövetkezik a kiégésük, és az egészségük folyamatos karbantartása nélkül nem is fogják sokáig ott bírni. Az a cég viszont, amely egészségőrző juttatásokat biztosít dolgozóinak, hosszabb távon számolhat dolgozóival, akik elkötelezettebbek, lojálisabbak, és nem utolsó sorban boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, elégedettebbek lesznek. A cégek versenyében is jobb pozíciót foglal el az a cég, amely törődik munkavállalói egészségével, hiszen a munkavállalók, amikor új helyet keresnek maguknak, nemcsak a bért tartják szem előtt, hanem az ilyen egészségügyi, wellness juttatásokat is összevetik.

Öt tanács a dolgozók egészségéért

Néhány ötletet gyűjtöttünk össze a cégek jóléti stratégiájához. Természetesen a vonzó egészségvédő juttatások bevezetése, alkalmazása függ az adott cég nagyságától, gazdasági lehetőségeitől, de minden, amire lehetőség van, emeli a cég presztízsét, a dolgozóinak lojalitását.

• Egészségbiztosítási csomag

A cégek jóléti stratégiát dolgozhatnak ki az alkalmazottjaik számára. Ennek része lehet az egészségbiztosítási csomag, amely szűrővizsgálatok, szakorvosi konzultációk igénybevételére jogosítja fel a dolgozót. A természetbeni juttatások része lehet a szabadidő egészséges eltöltését, a dolgozók pihenését, regenerálódását segítő SZÉP-kártya, amelyet üdülésre is felhasználhatnak. A céges egészségnapokon pedig ismeretterjesztő előadásokon, menedzserszűrő akciókon vehetnek részt munkaidőben az alkalmazottak.

hrdoktor_2_egeszseges_munkavallalo.jpg

• Egészségesebb étkezések

Népszerű a céges, heti gyümölcsnap: ilyenkor a munkavállalók ingyenesen friss gyümölcsöket, rágcsálni valókat kapnak, ezzel is segítve az egészséges életmódra való átállást. A munkaadó a munkahelyi étkeztetésen keresztül is sokat tehet a dolgozói egészségéért. Fontos, hogy biztosítsa a megfelelő, egy órás ebédidőt és tegye lehetővé, hogy ez idő alatt megfizethető áron juthassanak egészséges ételekhez. Az irodai kiskonyhák, teázók felszereltsége is árulkodik arról, hogy a cégnél mennyire gondolják komolyan az egészséges életmódra átállás segítését. Ahol ásványvíz automata, vízforraló, gyümölcscentrifuga is rendelkezésre áll a kávéfőző mellett, ott könnyebb elhagyni a palackozott, cukros üdítőket. Az is fontos, hogy megfelelő méretű hűtőszekrény is legyen a teakonyhában, ahol az otthonról hozott ebédet tárolhatják a dolgozók.

• Mozgáslehetőségek biztosítása

A modern irodaházakat egyre inkább úgy tervezik, hogy pihenőhelyiséggel, játékszobával illetve fitneszteremmel is el legyen látva. Ha házon belül erre nincs mód, akkor a munkaadók kedvezményes uszoda- és edzőtermi belépőt biztosítanak azon dolgozóiknak, akik az ülőmunka ártalmait rendszeres mozgással szeretnék ellensúlyozni. Még jobb, ha ezeket a lehetőségeket azok számára is biztosítják, akik home office-ban, otthonról dolgoznak.

• Segítség a stressz kezelésében

A stresszkezelésben is jól jön a segítség! Ez történhet például a feszültségoldó masszázs szervezésével, amelynek során a masszőr a merev váll- és nyakizmok átmasszírozásával sokat tehet a tartós stressz, illetve az ülőmunka káros hatásai ellen. Kedvezményes jóga- és wellnesslehetőségek szintén sokat segíthetnek. Csapatépítő tréningekre pszichológus, stresszkezelési illetve mentálhigiéniai szakember előadását is lehet szervezni.

• Ergonómia, egészséges munkakörnyezet

A munkaállomások körültekintő kialakításával hozzájárulhatnak az egészségesebb munkakörnyezethez, a munkakedv és a termelékenység növeléséhez. Ebbe az ergonómiai szempontoknak megfelelő ülőbútorok, a monitor és a világítás ideális elhelyezése, az egyenletes, kellemes hőmérséklet, a megfelelő páratartalom biztosítása is beletartozik.

A cikk a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3218158530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása