HRDoktor

Modern függőségek: a játékfüggőség

2023. április 11. - hrdoktor

Nem ritka, hogy egy-egy hobbiként indult kedvtelés eluralkodik valakinek az életén. Így a szerencsejáték és a videojáték is veszélyes függőséggé válhat.

Rendszeresen lottózik, szívesen kipróbálja a szerencséjét a különböző sorsjegyekkel, esetleg tippel a sportfogadáson a kedvenc csapatára? Lassan profinak számít a Playstation vagy Xbox játékokon, alig várja, hogy leüljön mellé? Nincs egyedül, ezek széles körben elterjedt, népszerű időtöltések. De felmerül a kérdés, hogy meddig tekinthetők ezek a gyakran, szívesen végzett tevékenységek kikapcsolódásnak, játéknak, és honnantól számítanak sorsrontó függőségnek. Az önkontroll megléte vagy hiánya jelenti a határt: amikor valaki már kényszeresen, az egész addigi életvitelét befolyásoló, ellehetetlenítő módon hódol ezeknek a játékoknak, akkor az már a viselkedési addikciók közé sorolható.

hrdoktor_1_jatekfuggoseg_1.jpg

Rejtett, de elterjedt függőség

Csak becslések lehetnek arról, mennyire elterjedt a játékfüggőség, hiszen az érintettek többnyire gondosan titkolják mind a szerencsejáték-, mind a számítógépes videójáték-függőségüket. Legfeljebb akkor kerülhetnek szakember látókörébe, amikor már tűrhetetlenül nagy a baj, ami már a családjukat is érinti. Például a szerencsejátékos a szenvedélye miatt anyagi problémákba keveredik, vagy a számítógépes játékosnak felborul a napi ritmusa, az átjátszott éjszakák miatt fáradtan megy iskolába, munkába, ezért a munkahelye, jövője, akár az egészsége is veszélybe kerül. A videójáték-addikció jellemzően a tizenéves, illetve a fiatal felnőtt korosztályt, a szerencsejáték-függőség pedig inkább a középkorúakat veszélyezteti. Az okok nem teljesen tisztázottak, a jelenség hátterében lehet pszichés ok (például tartós stressz, kudarcélmény előli menekülés), családi viselkedési minta (felmenő családtag valamilyen függősége) és genetikai örökség is, sőt, felmerült esetleges fiziológiai ok, az adott viselkedésért felelős agyi terület elváltozása is.

Miről ismerhető fel?

Az érintett maga ritkábban érzékeli a függőségét, többnyire a környezet, a család, a munkahely veszi észre a bajt. A szerencsejáték-függő hangulata hullámzó: lelkes, reménykedő és lehangolt, levert, depressziós időszakok váltják egymást, aszerint, hogy bejöttek-e a tétjei. Az érdeklődése beszűkül, a társaságtól is visszahúzódik, nem ritkán a párkapcsolata is veszélybe kerül. Kisebb-nagyobb kölcsönöket kér a munkatársaitól, de hamarosan ezek az adósságok a fejére nőnek, teljesíthetetlenné válnak, az egész család egzisztenciáját veszélybe sodorják.

hrdoktor_2_jatekfuggoseg_2.jpg

A számítógépes játékok megszállottjai pedig az életritmusuk, evés- és alvásidejük, nappali-éjszakai időbeosztásuk felborulásával, a játékra fordított idő aránytalan megnövelésével veszélyeztetik normális életvitelüket, fizikai-lelki egészségüket. A játékfüggő képes elfelejtkezni arról, hogy ennie, aludnia is kellene, az egész éjszakát játékkal tölti, másnap nem, vagy fáradtan megy munkába, elalszik az iskolapadban. Aggasztó jel lehet, ha az érintett idegessé válik, ha nem áldozhat kedvenc időtöltésének, ha valaki a problémái, a feszültsége elől menekül a játékba, ha fokozatosan elveszíti társas kapcsolatait, magányossá válik, és ha játék közben már nem érzékeli a környezetét, mintha elsüllyedne körülötte a külvilág. A szerencsejáték esetében egyértelműen káros addikcióról van szó, amikor megszűnik a felelős önkontroll, valaki erőn felül költ erre a szenvedélyére, adósságot csinál azért, hogy feltehesse, netán hazudik, csal, lop azért, hogy pénzt szerezhessen hozzá.

Hogyan kezelhető?

Az első, aggasztó jeleknél érdemes tenni az ellen, hogy ez a szokás káros szenvedéllyé váljon: korlátozni a játékra fordítható időt, a szerencsejátékra szánható pénzt. A megelőzést szolgálja, hogy 18 év alatti nem vehet rész a szerencsejátékokban, sportfogadásokban, és a rendszeres játékos önkorlátozó limitet állíthat be magának, ami határt szab a napi, heti feltehető összegeknek. Ha a függőség kialakul, a leszokás nem csupán elhatározás kérdése. Egyedül nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen kilábalni belőle, szakember segítségét kell igénybe venni hozzá. Jó tudni, hogy Magyarországon is megalakult Gamblers Anonymous (GA) helyi szervezete, a Névtelen Szerencsejátékosok Magyarországi Közössége. Elérhetőségük: 1447 Budapest, Pf. 535. Telefonügyelet: +36 20 462 83 04; www.gamblersanonymous.hu; mail: ga@gamblersanonymous.hu. Ebben a szervezetben sorstársak segíthetik egymást a függőségtől való szabadulásban. Létezik Szerencsejátékos Segélytelefon is, amelyet a Szerencsejáték Zrt. az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve működtet: hétköznapokon 15.00- 19.00 között ingyenesen, anonim módon hívható a 06-21-262-0603 számon, illetve elérhető a szerencse@ppk.elte.hu e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is. A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A játékfüggőségekkel foglalkozó ellátóhelyek és civil szervezetek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf és a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

A cikk a Budai Egészségközpont addiktológusának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr118099566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása