HRDoktor

Szemszárazságot okozhat a számítógépes munka

2023. január 09. - hrdoktor

Akik számítógép előtt töltik a munkaidő zömét, netán kedvteléseik is a monitor előtt tartják őket, jól ismerik a szemfáradtság, szemszárazság jelenségét. Hogyan kerülhetik el?

Ha gyakran előfordul, hogy a szeme fáradt, viszket, ég, mintha beleszóródott homok irritálná, akkor valószínű, hogy önt is elérte a modern életmód, benne a számítógépes munka egyik jellemző kellemetlensége, az ún. „száraz szem szindróma”. A szemszárazság, pontosabban a könnyfilmkárosodás hátterében több életmódi, környezeti ok állhat, és azért is fel kell figyelni a tünetekre, mert a könnytermelés zavara, a könnyhiány többféle szembetegség első tünete, illetve kiváltó oka is lehet.

hrdoktor_1_szemszarazsag_1.jpg

Könnyekkel könnyebb

A könnymirigyek napi 1-3 ml könnyet termelnek. Ez a folyadék különleges összetételű: a víz mellett szerves anyagokat, enzimeket és szervetlen sókat is tartalmaz. Fontos szerepe van a szem egészségének, optimális működésének fenntartásában. A szemhéj a percenként 6-10 pislogással a szemgolyó felszínén elteríti a könnyet, vékony filmréteget képez, ezzel biztosítja a szem hidratáltságát, védi és táplálja a szaru- és kötőhártyát. A fizikai védelem, a tisztítás és a „kenés”, a jobb fénytörés biztosítása mellett a könny még kémiai védelmet is jelent, mivel antitesteket is tartalmaz, így valamelyest fertőtlenítő, antibakteriális, vírusölő és gyulladáscsökkentő hatása is van. A könnyfilm három rétegből áll: a párolgást gátló külső, olajos, a legvastagabb középső, vizes és a belső, nyákos réteg biztosítja a különböző funkciókat.

Könnyhiány

A könnyhiány gyakori, a népesség mintegy harmadát érinti. Idős korban, illetve egyes szembetegségek esetén, változó korban lévő nőknél pedig hormonális okokból is előfordulhat, hogy a könnytermelő mirigyek elváltozása miatt nem termelődik elegendő könny, vagy megváltozik annak összetétele. Ennél jóval gyakoribb az, hogy a szemszárazságnak életmódi okai vannak, a körülmények miatt lenne szükség a szokásosnál több könnyre. Száraz, meleg, légkondicionált, esetleg szennyezett, füstös levegőjű helyen tartózkodva például a szokott mennyiségben termelődő könny nem képes a megfelelő hidratálást, karbantartást biztosítani. Szemszárazságot okozhat az is, ha valaki ritkábban pislogva vagy pislogás nélkül koncentrál a munkájára, például gépkocsivezetés közben vagy tekintetét mereven a számítógép képernyőjére szögezve. Figyelni kell erre a kontaktlencsét viselőknek is. A szemszárazság hátterében betegségek is állhatnak: gyulladások, anyagcserezavarok, hormonális változások, pajzsmirigyproblémák, fertőzések, bőrbetegségek, neurológiai elváltozások is. Vannak olyan gyógyszerek (pl. vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátlók, antihisztaminok) is, amelyeknek a mellékhatása a szemszárazság lehet.

A szemszárazság jelei

Szemszárazság esetén a szem felszíne száraz, irritált, érzékeny lesz, viszket, ég, ilyenkor gyakrabban pislogunk, hunyorgunk, úgy érezzük, mint ha valami idegen test ment volna bele. Ha az első tünetek kezeletlenül maradnak, az érzékenységből fájdalom is kialakulhat, és a könny híján nem tökéletesen tisztított szemfelszín apró sérülései, hegesedései miatt a látás is homályosabbá válhat. A szemfehérje kipirosodása már a szövődmény, a kötőhártya-gyulladás jele. A száraz, irritált szemre nem tanácsos kontaktlencsét használni, mert ez tovább rontja a helyzetet. Látszólagos ellentmondás, hogy a könnymirigyek reflexe miatt a szemszárazságnak, vagyis a könnytermelődés zavarának jele lehet a könnycsorgás is.

hrdoktor_2_szemszarazsag_2.jpg

A szemszárazság kezelése

Első lépés a szemszárazság okának feltárása, a szakorvos felkeresése, hiszen ha a könnytermelő rendszer betegsége van a háttérben, először azt kell kezelni. A tünetek csökkentése, a könnyfilm helyreállítása érdekében a különböző műkönny-készítményekkel való könnypótlás ajánlott. A könnypótló készítmények közül a szemszárazság oka, mértéke és következményei alapján lehet választani. Javasolt lehet tartósítószermentes, hialuronsavat tartalmazó korszerű szemcsepp vagy gél használata.

Hogyan előzhető meg a szemszárazság?

Ha a szemszárazságnak nem szervi, hanem életmódi okai vannak, akkor az érintett maga is sokat tehet az elkerüléséért. A könnypótlás mellett fontos, hogy tudatosan figyeljen a szeme egészségére: a koncentrációt igénylő, monitor előtt végzett munka vagy a gépkocsivezetés közben rendszeres időközönként, legalább óránként tartson pár perces szünetet, mozogjon, és pislogással, fókuszváltással, kis szemtornával frissítse fel a szemét is. A munkahelyen végzett gyakori szellőztetés, a légkondicionáló vagy légszűrő berendezés karbantartása, a levegő párásítása is elengedhetetlen. A szemfelszín hidratáltsága összefügg a szervezet megfelelő folyadékháztartásával, ezért figyelni kell az elegendő folyadékbevitelre is.

A cikk a Budai Egészségközpont szemész szakorvosának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9018021700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása