HRDoktor

Hogyan segítheti a természetes fény a munkavégzést?

2022. február 07. - hrdoktor

Ha a munkaidőt természetes fényben gazdag, világos helyiségben tölti, az nemcsak a komfortérzetét, a munka hatékonyságát növeli, hanem hozzájárulhat egészségének megőrzéséhez is.

Az iroda berendezésére a munkavállalónak alig van befolyása. Jelenleg azonban igen sokan távmunkában dolgoznak, így megnőtt annak a jelentősége, hogyan sikerül otthon ergonómiai szempontból megfelelő munkaállomást berendezni. A testre szabottan beállított magasságú munkalap és monitor, illetve a kényelmes, de gerincbarát ülőbútor mellett legalább ilyen fontos az is, hogyan van megvilágítva a munka céljára kialakított helyiség. Ha csak lehet, engedjük be a természetes fényt, mert ennek több pozitív testi és pszichés hatása van.

A természetes fény pozitív hatásai

A természetes fénynek számos előnyös hatása van az egészségünkre, és ezek nagy része nemcsak a szabad ég alatt érvényesül, hanem épületen belül is, még akkor is, ha csak kisebb mennyiségben, szórtan jut be.

1. Az UV-sugárzás ugyanis fokozza az emberi szervezetben a D-vitamin termelődését, ami erősíti az immunrendszert, és csökkenti a fertőző betegségek, valamint több súlyos betegség (pl. a csontritkulás, a daganatos és az érrendszeri betegségek, illetve a kóros elhízás) kockázatát.

2. A természetes fény mellett kevésbé fenyegetnek a cirkadián ritmus felborulása miatti alvászavarok, és ritkábban jelentkezik a szezonális depresszió is.

3. Az is előny, hogy a napfény feleslegessé teheti a mesterséges világítást, így azok esetleges káros hatásai (pl. a migrén vagy a szemproblémák) is elkerülhetők.

4. A napfény akadályozza a sötétben felszabaduló melatonin termelődését, viszont a hatására szeratonin (az élénkítő, teljesítménynövelő, stresszcsökkentő ún. boldogsághormonok egyike) termelődik.

5. Ha tartósan kevés napfényhez jutunk, akkor bágyadtság, levertség, rosszkedv uralkodhat el rajtunk, sőt, az összpontosító képességünk és az immunvédelmünk is csökken.

hr_doktor_1.jpg

Engedje be a napfényt az irodába is!

A modern építészet igyekszik az ergonómiai szempontoknak is eleget tenni: az irodaházak üvegfalakkal, nagy üvegablakokkal és ún. intelligens árnyékoló berendezésekkel épülnek. A munkaadó sokat tehet a természetes fényben gazdagabb, egészségesebb körülményekért a régi, hagyományos épületekben lévő irodákban is, de néhány apró trükkel az ott dolgozó is elősegítheti, hogy több napfény érje a munkaidő alatt.

Ilyen egyszerű trükk lehet néhány jól elhelyezett tükör, vagy fémből készült dísztárgy, amely visszaveri, szétszórja az ablakon át érkező fénysugarakat a helyiség belsejében. Bár a függönyök esztétikus látványt nyújthatnak, de egészségesebb megválni tőlük, hogy minél több napfény érkezzen a munkaállomásra, és a szervezetünk ne szakadjon le az éjszakák és nappalok, az alvás és az ébrenlét természetes ritmusától. Sokat segíthet a falak világos árnyalata is, amely szintén sok fényt visszaver, szétszór a helyiségben. Ha a fehér túl sterilnek tűnik, akkor a tojáshéj színű vagy más, egészen halvány pasztellszín is világosabbá teszi a szobát, tükrözi a beérkező fénysugarakat. A túl sötét padló is elnyeli a fénysugarakat, így munkahelyre, dolgozószobába ajánlatosabb a halvány, világos színű szőnyeg.

hr_doktor_2.jpg

Mit tegyünk, ha kevés természetes fény mellett kell dolgoznunk?

Természetesen előfordulhat, hogy ilyen átalakításokra nincs lehetőség. Az évszakok is befolyásolják, mennyi napfényhez jutunk: nyáron a hőség, a helyiség túlmelegedése ellen védelem érdekében árnyékolás-technikára van szükség, amivel a fény beáramlását is megakadályozzuk. Telente pedig a nap is később kel és jóval hamarabb sötétedik, ezért még kevesebb természetes fényhez jutunk. A természetes fényre azonban nagy szükségünk van, így meg kell próbálnunk pótolni és minél többet szabad ég alatt tartózkodni. Akár már negyedórányi kint tartózkodás (útban a munkahelyre vagy hazafelé, esetleg kávé- vagy ebédszünetben) jó hatással van a közérzetünkre.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1117240722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása