HRDoktor

Ezek a férfiakra veszélyes daganatok tünetei

2021. november 08. - hrdoktor

A daganatos betegségek jelentik a második leggyakoribb halálokot Magyarországon, de a férfiakat érintő rákbetegségek tüneteit időben felismerve a gyógyulás esélye is növekszik.

1_28.jpg

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos betegségek okozzák a legtöbb férfi és nő halálát. Vannak olyan ráktípusok, amelyek mindkét nemet nagy arányban érintik, ilyenek például a tüdőrák vagy a bőr különböző daganatos megbetegedései. Ugyanakkor vannak olyan betegségek, amelyek nemspecifikusak. A férfiak jellegzetes rákos megbetegedéseinek egy része jól szűrhető, időben felismerve nagyobb eséllyel gyógyítható. Ezért fontos tudni, hogy milyen tünetekkel járhatnak a rákos betegségek.

Vizelési nehézségek

Vizelési nehézségekkel előbb-utóbb mindkét nemnek szembe kell néznie. Míg a nőket inkább a terhességek és a szülések következtében fellépő inkontinencia érinti, addig a férfiakat a fájdalmas vagy nehéz vizelés, illetve a gyakori vizelési inger zavarhatja. Ezek lehetnek banális betegségek tünetei, de utalhatnak daganatra is, éppen ezért fontos az alapos kivizsgálás. A prosztatarák elsősorban az idősödő férfiak betegsége, 50-60 év körül már ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat. A fentieken túl prosztatarák tünete lehet a gyenge vizeletáram és a vizelés során tapasztalt égő érzés.

A vizeletet azért is érdemes figyelni, mert más daganattípusokra is utalhat a megváltozása. Ha véres, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert hólyagrákot jelezhet. A spermában felbukkanó vér ugyancsak lehet a hólyagrák tünete.

Merevedési zavarok

A merevedési zavarok hátterében számos ok állhat a lelki tényezőktől a testi rendellenességekig. Sőt, a legújabb vizsgálatok szerint legtöbbször testi és lelki okok egyszerre állnak a szexuális probléma mögött. Kivizsgálása azért is fontos, mert ha nem is túl gyakran, de komoly betegségek jele is lehet. Utalhat cukorbetegségre, magas vérnyomásra, sclerosis multiplexre, tesztoszteronhiányra, de a prosztata különböző megbetegedései, így a prosztatarák is okozhat potenciaproblémát.

Csomók, duzzanatok a herékben

A hererák a prosztatával ellentétben inkább a fiatal férfiakat érintő betegség, már huszonéves korban jelentkezhet. Magyarországon évente 200-250 új hererákos esetet diagnosztizálnak, szerencsére a betegség időben felismerve jól gyógyítható. Sajnos nem okoz jellegzetes, könnyen felismerhető tüneteket korai stádiumban, első jele általában a csomó vagy csomók a herékben. Ezenkívül hererákra utalhat még a herék fájdalmassá válása, méretük megváltozása, a herezacskó duzzanata, esetleg az ágyékba sugárzó fájdalom. Ugyanilyen tünetei lehetnek jóval ártalmatlanabb vírusos vagy bakteriális fertőzéseknek is, de nagyon fontos, hogy időben orvoshoz forduljunk, hogy a daganatos betegséget kizárhassák. Az idősebb férfiakat érintheti a péniszrák, ami a hímvessző bőrén és a makkon megjelenő elváltozásokról ismerhető fel.

Emésztési zavarok és hirtelen fogyás

Bizonyos esetekben emésztési zavarok is utalhatnak daganatos betegségekre. Nemcsak olyan problémákra, mint a gyomor-, hasnyálmirigy vagy vastagbéldaganat, hanem a húgyhólyag vagy a prosztata rákos megbetegedésére is. Éppen ezért, ha valaki tartós hasmenést vagy székrekedést tapasztal, ha a széklete véres minél előbb orvoshoz kell fordulnia. Ha a székelés fájdalommal jár, ha a végbél környéke viszket, ég, szintén hamar szakembert kell keresni. Ezek a tünetek ugyan jelezhetnek egyszerű aranyeret, ahogy az emésztési zavarok is utalhatnak gyulladásos bélbetegségre, irritábilis bél szindrómára vagy gyomorhurutra is, de a daganatos betegséget mielőbb ki kell zárni.

Ha valakinek ok nélkül, tehát életmódváltás, diéta vagy hirtelen megnövelt mozgásmennyiség nélkül csökkenni kezd a súlya, szintén utalhat különböző daganatos betegségekre. A súlyvesztés lehet akár a gyomor-, a hasnyálmirigy vagy vastagbéldaganat tünete, de utalhat akár prosztata- vagy hólyagrákra is. A viszonylag rövid idő alatt bekövetkező súlyvesztést éppen ezért mindig komolyan kell venni.

2_27.jpg

Kihez lehet fordulni?

Az itt felsorolt problémák nagyrészével urológus szakorvoshoz szükséges fordulni. A vizit során az általános információgyűjtés, beszélgetés után következik a test vizsgálata. Ez, panaszoktól függően akár ultrahangos (alapesetben hasi ultrahang) ellenőrzéssel is kiegészülhet. A végbélen keresztüli prosztata letapintás pár másodperces, enyhén kellemetlen szituáció, de életmentő lehet, hiszen a terület vizsgálata akár az életveszélyes végbélelváltozásokra is fényt deríthet. Mindemellett elrendelhetnek további vizsgálatokat, mely a rákszűrés esetében, pl. a PSA-szint (prosztata specifikus antigén) vérből való meghatározását jelenti.

A cikk a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7716749120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morcos68 2021.11.09. 09:00:40

Na, itt a heti kötelező prosztata poszt... Eszem megáll.
Tényleg semmi más nem fenyegeti a férfiakat? Miért nem írtok a store-ról pl.? Idegrendszeri betegségekről?
Tudom a választ: azt nem pénzeli egyetlen magánklinika sem.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.11.10. 18:45:51

@morcos68:
Tévedsz! Mindenféle tünettel mehetsz magán rendelőbe, sztrók gyanuval is, mert végeznek CT/MR vizsgálatot is
Valós idegrendszeri panasszal meg azt mondják "keressen fel az X rendelőben"
Pszichiáter/pszichologussal meg Dunát lehet rekeszteni magánrendelésben

Amúgy mi bajod a poszttal, szégyelled a prosztatádat? Fogsz te még visítva betörni az urológushoz.

morcos68 2021.11.10. 19:10:09

horex:
Mi a bajom a poszttal?
Hetek (ha nem hónapok) óta heti két prosztata cikk kerül ki a címoldalra.Kicsit unalmas már. Plusz nehogy már egy férfi két here és egy prosztata legyen csak...
Amúgy nem voltam, és nem is tervezek urológushoz menni. De az nem ide tartozik.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.11.10. 20:06:15

@morcos68: OK hogy fizetett poszt, csak most láttam
Ettöl függetlenül, ne hanyagold el.. )
süti beállítások módosítása