HRDoktor

Milyen az ideális újévi fogadalom?

2020. december 28. - hrdoktor

Nézzük meg, mi a gond azokkal az újévi fogadalmakkal, amiket nem tudunk betartani. És hogyan tegyünk olyan fogadalmakat, amiket meg is valósíthatunk?

5.jpg

Szilveszter éjjelén vagy az új esztendő első napján sokunkban feltámad a vágy a változtatásra. Próbálkozásaink sokszor néhány nap vagy egy-két hét elteltével kudarcba fulladnak, és nem biztos, hogy az akaratunkkal van a baj. Ennek a leggyakoribb oka lehet, hogy túl nagy változást próbálunk magunkra kényszeríteni, és ez több rejtett szálon borítja fel addigi életvitelünket.

Személyre szabott életmódreform

Az újévi fogadalmaink leggyakrabban az életmódra vonatkoznak. Lélektani szempontból alapvető a szokássá alakulás folyamatában a jó érzések átélése. Akkor fogunk valamit huzamosabb ideig csinálni, ha a tevékenység közben is jól érezzük magunkat,  és érezzük az új szokás pozitív élettani hatásait. Például a mozgásteli életmód kialakulásának már a kezdeti szakaszában érezhetjük, hogy könnyebben mozgunk, energikusabbak vagyunk, jobban alszunk és így tovább.

Már itt sem érdemes trendekben gondolkozni: bármilyen jól hangzó, meggyőző fogyókúra vagy a legmenőbb szabadidős tevékenység reklámja kering is épp a neten, a saját életünket kizárólag a testre szabott, saját ötleteinkkel tudjuk jobbá tenni.

Az újévi elhatározásunk legyen reális, betartható, és vonatkozzon olyan dologra, ami nekünk fontos, igazodjon a saját életviszonyainkhoz. Például remek és egészséges dolog a futás, de nagy valószínűséggel kudarcot élnénk át, ha mondjuk jelentős túlsúllyal kezdenénk bele a lakótelep betonjárdáin, ilyenkor még a térdízületeinket is tönkre tehetjük.

Lehet „Jövőre lefutok egy maratont!”-típusú fogadalmat tenni, de reálisabb és nagyobb sikerélménnyel kecsegtet azzal kezdeni, ha megfogadjuk, hogy ezentúl minden nap gyalogolok, sétálok egy órát vagy hetente párszor kocogunk 20 percet megfelelő körülmények között. Mindez persze nem zárja ki, hogy még maraton is lehet belőle. Népszerű az edzőterem is, de ha valaki sosem járt oda, az inkább tartsa be a fokozatosság elvét, hiszen jól jöhet némi otthoni előkészület (pl. reggeli torna, lépcsőzés, tánc) is, mert a hirtelen terheléstől könnyen elmehet a kedvünk a testedzéstől.

Tegyünk előkészületeket!

Ha a fogadalmunkat komolyan gondoljuk, készítsük elő! Így, ha szeretnénk leszokni a dohányzásról, akkor tanácsos a környezetünket is „nemdohányzóvá” alakítani: eltenni a hamutálakat, kidobni az utolsó megkezdett doboz cigit, szükség esetén gondoskodni nikotinpótló segédeszközről, kialakítani a megfelelő motivációt, például az el nem szívott cigaretták árát üvegbe gyűjteni valamilyen örömteli célra. Hasonlóképpen, ha fogyni szeretnénk, érdemes átnézni a hűtőt és a kamrát, a kísértést jelentő édességektől megválni, és beszerezni kalóriaszegény, egészségesebb édesítőszereket, élelmiszereket, alapanyagokat.

Az előkészületek fontos eleme, hogy a fogadalmunkat tervezzük meg, írásban rögzítsük és dokumentáljuk is. Még ha gyerekesnek is tűnik a módszer, de nagyon hatékony lehet, ha monitor szélére vagy a hűtőszekrényre tett cédulák is figyelmeztetnek az elhatározásra. Mindig javítja az eredményességet, ha naplózzuk, tudatosan nyomon követjük az elhatározás sikerét: például egy fogyókúra esetén naponta vezetjük, mit fogyasztottunk.

6.jpg

A malacperselyek sorsa

Tipikus újévi fogadalom az is, hogy ezentúl spórolni fogunk, jó előre elkezdünk gyűjteni valamilyen közös célra, nyaralásra. Ez történhet mondjuk a kezünkbe kerülő kétszázasok perselybe gyűjtésével, vagy a hónap elején a fizetni valók borítékokba szortírozásával, a bevásárló lista szigorú betartásával, vagy más módszerrel. Abban pedig, hogy a malacperselyek ne csak év elején gyarapodjanak, mindenképpen sokat segíthet a tudatosság, a tervezés, esetleg egy (online vagy papíralapú) háztartási napló vezetése.

Munkahelyi elhatározások

Sok olyan munkavégzéshez kapcsolódó stressz- és konfliktusforrás van, amit kellő önkritikával beismert és némi önuralommal betartott fogadalommal el tudnánk kerülni. Például, ha gyakran elkésik valaki a munkából, akkor megfogadhatja, hogy felkel naponta tíz perccel hamarabb, és ha ez egy hónapig megy, akkor újabb 10 perccel előbbre állíthatja az ébresztőt, ahelyett hogy ezentúl hajnali 5-kor kelnénk.

Ki ne szeretne a munkahelyén sikeresebb, hatékonyabb, összeszedettebb lenni? Ehhez az első lépést megtehetjük azzal a fogadalommal, hogy ezentúl minden napra elkészítjük az aznapi teendők listáját, amivel kézben tarthatjuk az időnket, és fontossági sorrendet állíthatunk fel. A home office időszakban fontos fogadalom lehet, hogy hatékonyabban osztjuk be az otthoni munkaidőt, nem engedjük szétcsúszni a munkanapot, és nem engedünk a háttér-tévézés vagy -youtube-ozás kísértésének, nem ülünk le pizsamában a számítógép elé.

A motiváció fenntartása

Természetes, hogy vannak időszakok, mikor nehezebben tudjuk tartani kitűzött céljainkat: ezzel semmi gond nincsen. Fogadjuk el, hogy ilyen van és próbáljunk rugalmasan állni az életmódváltáshoz, fogadalmainkhoz és önmagunkhoz. Mikor úgy érezzük, megakadtunk, próbáljuk meg felidézni, miért is vágtunk bele a kitűzött cél elérésébe és vegyük számba, milyen jótékony hatásai voltak az eddigieknek ránk nézve. Ez segít majd abban, hogy visszatérjünk eredeti céljainkhoz és segít annak megtapasztalásában is, hogy a változás nehéz folyamat, mely buktatói ellenére is uralható.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6316359166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ramipali 2020.12.30. 09:55:52

És ki milyen fogadalmat tesz Istennek?
Képes megtartani az általa felállított irányadó zsinórmértékeit?
Mert a hülyéskedés nem egyenlő az igazsággal.
süti beállítások módosítása