HRDoktor

10 agyserkentő tanács a hatékonyabb munkavégzésért

2023. november 13. - hrdoktor

Néha egészen kis változtatások is jelentősen befolyásolhatják a munkahelyi teljesítményt. Íme néhány „agypörgető” jó tanács.

1. Nagyon fontos, hogy a táplálkozásban mindig szem előtt tartsuk a rendszerességet, ezáltal elkerülhető a vércukoringadozás. Ez a legfontosabb dolog, a nulladik lépés, amit megtehetünk az agy megfelelő működéséért.

2. Következő lépésként érdemes a tízórai vagy a munkahelyi ebéd kiválasztásánál figyelembe venni, hogy mely élelmiszerek járulhatnak hozzá a jobb szellemi teljesítményhez. Ilyen többek között a tojás (magas a szelén- folsav és B-vitamintartalom), a zöld színű zöldségek, mint például a brokkoli (K-vitamin), a halfélék (omega-3 zsírsavak) és a bogyós gyümölcsök (flavonoidok, C- és B6-vitamin).

2023_11_13_agyserkento_tanacsok_1.jpg

3. Szükség esetén − különösen feszített időszakokban − alkalmazhatunk bizonyos, a szellemi teljesítményre jó hatást gyakorló étrendkiegészítőket. Segíthetnek az omega 3 zsírsavakat, glutamint, lecitint vagy ginzenget tartalmazó termékek.

4. Mozogjunk rendszeresen! A testmozgás a szellemi teljesítményre is jó hatással van, sportolás után jobban tudunk koncentrálni, ráadásul csökken bennünk a stressz. Az ülőmunka egészségre káros hatásainak ellensúlyozására is nélkülözhetetlen a mozgás.

4. Pihenjünk eleget! Napi 7-8 óra alvás elengedhetetlen a megfelelő szellemi teljesítményhez, enélkül az agy is elfárad, kimerül, és nem lesz képes új információkat befogadni, és új ötletekkel előállni.

5. Szellőztessünk az irodában! A fáradt, elhasznált levegő eltompít, álmosít, a friss oxigén viszont felélénkíti a szervezetet, és jó hatással lehet az agyműködésre is.

6. Kapjunk be egy rágót! Bármilyen meglepő, a rágózás csökkenti a szervezet kortizolszintjét, ezáltal hasznos lehet a stressz leküzdésében és a koncentráció növelésében. Ráadásul a rágózásnak vérkeringésserkentő hatása van.

7. Hallgassunk meg egy jó számot! Egy 2017-es tanulmány szerint a zenehallgatás segíti a kreativitást, és az agy teljesítményének fellendítését. Egy pörgős dal nemcsak feldobja a hangulatot, de a gondolatokat is új utakra terelheti.

2023_11_13_agyserkento_tanacsok_2.jpg

8. Meditálni nem csak este és otthon lehet. Az irodában is érdemes néha keresni egy csendes helyet és akár csak 5 percre elmélyülni. Ez ugyanis csökkenti a szorongást, és növelheti az agy információfeldolgozási képességét.

9. Használjunk illóolajokat! Bár erre inkább home office-ban van lehetőség, bizonyos illóolajok, például a borsmenta, a rozmaring vagy a szantálfa serkentik az agyműködést, ha kicsit párologtatunk belőlük a helyiségben, ahol dolgozunk.

10. Koncentráljunk kicsit valami másra! Ha úgy érezzük, hogy elakadtunk egy szellemi feladatban, érdemes egy rövid időre valami másba fogni. Nem TikTok videókat kell pörgetni, inkább valamilyen fejtörőt, rövid rejtvényt megoldani, majd visszatérni az eredeti feladathoz.

A cikk a Budai Egészségközpont szakembereinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5618257485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása