HRDoktor

Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

2020. október 19. - hrdoktor

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket is. Előfordul, hogy a kellemetlen panaszok ellenére mégis dolgozniuk kell. Hogyan könnyíthetnek a helyzeten az érintettek?

hr-munkavegzes-menstruacio-alatt.jpg

Bár a havi vérzés természetes dolog, már csak ezért sem tekinthető betegségnek, mégis nagy különbségek vannak abban, hogy hogyan viseli a nő szervezete a vele járó hormonális változásokat. Van, akinek semmi különösebb gondot nem jelent ez a havi néhány nap, sőt, olyan is akad, aki szokatlanul feldobottnak, energikusnak érzi magát ilyenkor, de nem mindenki ilyen szerencsés. Felmérések, becslések szerint a fogamzóképes korban lévő nők legalább 10-15 százaléka szenvedhet attól, hogy a menstruációja rosszulléttel, erős görcsökkel, émelygéssel, fejfájással, az átlagosnál jóval erősebb vérzéssel köszönt be havonta. Ezen a napon, egyeseknek másnap is olyan rossz a közérzetük, hogy képtelenek a szokott teljesítményüket nyújtani a munkahelyükön, mert a panaszaik csak pihenéssel, görcsoldó szerekkel és különféle praktikákkal enyhíthetők. Mi lehet a megoldás?

Hogyan segíthet a munkaadó?

Több országban (például Japánban, Indonéziában, Dél-Koreában) bevett gyakorlat, hogy a női munkavállalók havonta egy-két napra menstruációs szabadnapot vehetnek ki. Van, aki ezt nagy vívmánynak tartja, más éppen ellenkezőleg, a nemi alapon történő diszkriminációt látja benne, ami tovább növeli a szakadékot a férfiak és a nők fizetése, munkaerő-piaci megítélése között. Amilyen kedvező az ilyen szabadnapok lehetősége, olyan kínos azok igénybe vétele, hiszen egy nő sem szereti közhírré tenni legszemélyesebb adatait, ciklusának időpontját és jellemzőit.

A munkáltató a legtöbbet azzal segíthet, ha megbízik munkavállalójában, és nemtől függetlenül lehetővé teszi, hogy olykor saját belátása szerint szabadnapot vegyen ki, ha rosszul, munkára átmenetileg alkalmatlannak érzi magát. A munkahelyen pedig az a legnagyobb segítség, ha a cég gondoskodik a mosdók, vécék higiénikus felszereltségéről és állapotáról, és megfelelő pihenőhelyiségről is, ahol szükség szerint egy-egy negyedórára nyugodtan leülhet, egy gyógyteát megfőzhet és kényelmesen elfogyaszthat valaki.

hr-munkavegzes-menstruacio-alatt-02.jpg 

Mivel enyhíthet a panaszain a fájdalmas menstruációban érintett nő?

Ha visszatérően fájdalmas görcsökkel, rosszulléttel szokott jelentkezni a menzesze, különösen fontos, hogy felkeresse nőgyógyászát, és alapos kivizsgálással tisztázza, hogy nincs-e valamilyen betegség a menstruációs panaszok mögött. Ha pedig ez egyszerűen alkati adottság, akkor alkalmanként kell mindent megtenni a kellemetlen tünetek csillapítására. Néhány tippet gyűjtöttünk össze ehhez:

1. Gondoskodjon biztonságos védelemről, higiénikus, diszkrét megoldásokról, a munkahelyén is tartson megfelelő intim segédeszközöket, hogy legalább emiatt ne kelljen szorongania!

2. Ha tudja, hogy hajlamos a fájdalmas menstruációs görcsökre, kérjen orvosától vagy szerezzen be egy erre a célra bevált fájdalomcsillapítót, görcsoldót!

3. Több gyógynövény főzete is jótékonyan enyhítheti a tüneteket, például a cickafark, a pásztortáska, a zsurló – próbálja ki, önnek melyik válik be!

4. Egyen könnyű, vitamindús, magnéziumban gazdag ételeket!

5. Kerülje a puffasztó, túl sós vagy túl fűszeres ételeket, a szénsavas italokat, a vízhajtó hatású koffeint, alkoholt, mert ezek fokozhatják a hasi görcsöket!

6. Próbáljon minél többet mozogni, időnként felállni, járkálni, akkor is, ha a legszívesebben magzatpózba görnyedve töltené a napot!

7. Kerülje a nehéz fizikai munkát!

8. A meleg segíthet ellazulni, enyhítheti a hasi görcsöket. Nagyanyáink melegített fedőt alkalmaztak – ehelyett ma a mikróban melegíthető gélpárnácska vagy a divatos derékmelegítő ajánlható.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6316245502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2020.10.19. 18:21:48

Ha előre megjelöli a napokat, egyeztet a projekttel és az éves fizetett szabadságkeretből megy le akkor nincs probléma. Ezesetben viszont sima szabiról van szó és nem kell különcködni.

Minden más negativ diszkrimináció a férfiak irányába.

amőgy meg nem normálsi ha fáj.. Menjenek el vizsgálatra, orvoshoz és gyógyítsák meg magukat vagy zabálják a gyógyszereket, mutessék meg magukat de ne engem traktáljanak a beosztottjaim ilyen csipcsup baromságokkal.

DFK 2020.10.19. 18:37:19

Dolgozni kell, azt jól van. Megnéztem volna a parasztasszonyt ha nem kapált volna azokon a napokon.

arandanos 2020.10.19. 21:11:38

@DFK: A parasztasszony pálinkával kúrálta a görcsöt, a mai nők gyógyszerrel.

arandanos 2020.10.19. 21:13:33

@232323: Mintha az olyan könnyű lenne. A nőgyógyászok (tisztelet a kivételnek!) szarnak rá.
Amúgy nem kell a pampogás, az olyan mértékű fájdalom és egyéb kellemetlenség, ami lehetetlenné teszi a munkavégzést, a nők kis százalékát érinti.

232323 2020.10.19. 21:18:08

@arandanos: nem erdekelnek a kifogasok. ha munkara alkalmatlan akkor lapat. ha meg alkalmas akkor ne nyafizzon.

pot ilyenek miatt kepzelik a nok h kevesebbet keresnek... mert kevesbe lkalmasak a munkara, barmikor csipcsup ugyek miatt nem jonnek dolgozni stb... kevesebb munkaert kevesebb penz is jar.

arandanos 2020.10.19. 22:03:54

@232323: "...barmikor csipcsup ugyek miatt nem jonnek dolgozni"
Erről van valami statisztika? Mert a saját tapasztalatom nem ez.
Van, aki ájulásra hajlamos vagy hány, mint a lakodalmas kutya a menstruáció első napjaiban, de ahogy említettem, ez ritka. A többség bekap egy Cataflamot vagy Algoflexet, és dolgozik tovább.

Én sem értek egyet az általános menstruációs szabadsággal, mert a többségnek nincs rá szüksége. Az a kis százalék pedig, aki tényleg nem tud dolgozni ilyenkor, nem fogja összeomlasztani a gazdaságot, illetve gyanítom, hogy sok munkakörben meg lehetne oldani a pótlást pl. rugalmas munkaidővel.
süti beállítások módosítása