HRDoktor

A túl sok munka egészségügyi kockázatai

2020. szeptember 21. - hrdoktor

Ha túl sokat dolgozunk, testi és mentális egészségünk bánhatja. A rengeteg munka okozta túlhajszoltság folyamatos stresszt, fáradékonyságot, alvásproblémákat és érzelmi kimerültséget eredményez. Így a túlhajszoltság a kiégés és depresszió, illetve több egyéb betegség kialakulásával fenyeget.

hrdoktor-tul-sok-munka.jpg

Számos kutatás foglalkozik a témával

Egyértelmű kapcsolat mutatható ki a túlterheltség és a betegségek kialakulása között. Egy európai tanulmány adatai szerint, mintegy 60%-kal nő a szívinfarktus és egyéb szívproblémák kockázata azoknál, akik naponta legalább 10 órát dolgoznak. A túl sok munka az idegrendszerünkre is hatással van: finn kutatók több mint 2000 brit közalkalmazottat vizsgálva arra jutottak, hogy a legtöbbet dolgozók teljesítettek a leggyengébben. A heti 55 óránál többet vállalók kevésbé voltak hatékonyak, mint azok, akik átlagos munkaórát dolgoztak minden héten. Ráadásul a sokat túlórázók több alkoholt is fogyasztottak a normál munkaidőt dolgozókhoz képest.

A túl sok munka nemcsak testünkre, hanem mentális egészségünkre is kihat. Egy, az Epidemiology & Community Health folyóiratban megjelent tanulmány 2010-2012 között 11.215 férfi és 12.188 nő adatait elemezve rámutatott arra, hogy a heti 40 óránál többet dolgozó nőknél 7,3%-kal több depressziós tünet jelentkezett. Korunk sajátos mintázataira is reflektál a megállapítás, mely szerint mindkét nem esetében a dolgozók közül depresszióra hajlamosabbak voltak az alacsonyabb bérrel rendelkezők, az idősebbek és a dohányosok.

A láthatatlan munka

A munkahelyen töltött órák számához hozzáadódik a láthatatlan munkának nevezett otthoni teendők háztartási munkák, amire szintén temérdek idő elmegy. A statisztikai adatok szerint a párkapcsolatban élő és az egyedülálló gyermekes hölgyek munkamennyisége viszi a prímet: ők átlagosan heti 34 óra fizetett és 32 óra fizetetlen munkavégzést visznek véghez. Mindezeket látva nem meglepő, hogy a férfiak 21%-a és a nők 16%-a nehezen tudja elkülöníteni a munkavégzésre és a társas kapcsolatokra szánt időt. Ez rengeteg konfliktushoz vezet a munkahelyen és a magánéletben is – mutatott rá többek között az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért felmérése.

Vegyük észre a jeleket!

A fizikai, érzelmi és mentális kifáradásnak számtalan jele lehet, pl.: nyomott hangulat vagy lobbanékonyság, fáradtság, kialvatlanság, nyugtalanság, motiválatlanság, az eredményesség csökkenése, rosszabb konfliktuskezelés, esetleg gyomorpanaszok. Az ajzó vagy nyugtató szerek használata nem nyújt valós megoldást problémáinkra, tulajdonképpen újabb káros szokások kialakulását eredményezi. A speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése a burnout-szindróma, vagyis a kiégés. Az érintett tartós tehetetlenségről, inkompetencia-érzésről, csökkent munkakedvről és teljesítményről számol be. Munkahelyi elfoglaltságait sokszor monotonként és értéktelenként ítéli meg.

hrdoktor-tul-sok-munka-02.jpg

Legtöbbször nem elég a probléma rendezéséhez napi eggyel több kávé, vagy este még egy pohár bor, de két hét szabadság sem. Ha észleltük magunkon a kiégés jeleit, akkor mielőbb tegyünk lépéseket az életmódváltás felé. Gondolja végig és mérlegelje prioritásait: ha tovább hajszolja magát, azt is el fogja veszíteni, amit eddig elért és megtartani kíván. Az egyéni körülmények függvénye, hogy milyen mértékben képes és tud valaki változást vinni saját életébe, ezért a legelső lépésben a munkatársakkal, munkaadóval és családtagokkal megbeszélve kell keresni a megoldást. Egyénileg a munka és magánélet elválasztása, az elegendő pihenő és az egészséges életmód legfontosabb elemeinek (egészséges táplálkozás, mozgás és alvás) biztosítása, valamint a stressz oldása a legfontosabb.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr816207848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2020.09.21. 21:07:07

Mindeközben valójában kb napi 4 óra munkánk van, csak fenékkel ki kell ülnünk a 8-at, emiatt jó korán felkelni, a melóhelyen a szükségesnek így a dupláját stresszelve. Ez a rákfenéje az egésznek, nem az, hogy esetleg sokat kell dolgozni. Hogy nincs időnk. Másra.

232323 2020.09.21. 22:00:52

a covidos homeoffice a legjobb dolog. 3 ora alatt osszebaszom a melot es kesz.

Reding Roli 2020.09.21. 22:51:05

Igen , a túl sok munkának egèszsègügyi kockázatai vannak, de sok ember nem mazochista , csak a munkáltató kènyszeríti őket a túlmunkára, majd a túlórát fèl èvig ki sem fizetik, mert ilyenek a törvènyek...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.22. 08:01:09

Fontos mindig szem előtt tartani, hogy a munka csak kényszer, sose szabad önként komolyan venni.

werinter 2020.09.22. 09:39:54

A melómat átlagosan heti (!) 5-6 órában le tudhatnám, de persze benn kell ülni min. napi 8 órát hétfőtől péntekig, sokszor még szombaton is. Ráadásul órabérben fizetnek így még pluszban megéri többet ülni a melóhelyen...
Értelmes rendszer nagyon...

tatárfejű kutya 2020.09.22. 17:25:40

@efi:

"valójában kb napi 4 óra munkánk van"

Ez sajnos a gyári munkákra nem igaz. Ott minden egyes órában megfelelő darab számot kell teljesítened, ami darabra pontosan nyomon követhető.
Most már un: "csoport norma" is van, ami azt eredményezi, hogy ha a szomszéd kollégád meglátja, hogy nem megy úgy a munka és veszélyezteted a hónap végi pár ezer forintos prémiumot, akkor ő fog baszogatni, nem pedig a főnököd. Így érték el a derék kapitalisták, hogy most már az emberek egymást hajszolják a walhallába.

efi 2020.09.22. 17:39:43

@tatárfejű kutya:
A probléma ott van, hogy a melós 8x annyi csavart állít elő 8 órában, mint 50 éve, mégis ugyanúgy 8 órában kell ott állnia, mert a bevétel meg mégsem 8x akkora. És itt valami nem stimmel.
Ha csak a darabszámot nézzük, amennyit le kéne gyártania, ahhoz 1 órát sem kéne mellette állnia, ezt hívnák technológiai fejlődésnek.

efi 2020.09.22. 17:42:47

@werinter:
Így van. Ebből kifolyólag legtöbbet az egész nap kvaterkázó, facebookozó, de mindenekelőtt lusták keresnek, mert ott eszi a fene őket a ráérős tempójuk miatt 5-6-ig. És akkor a végén még hab a tortán, hogy elmennek túlórában sz@rni, dupla pénzért.

werinter 2020.09.22. 18:58:57

@efi: Azt nem mondanám ,hogy jól keresek, még túlórákkal se nagyon, de tényleg fölösleges időbaszás az egész. Ki lehetne adni a melót egy hétre mondjuk és az ember beoszthatná magának, aztán elég lenne heti egyszer bemenni a melóhelyre. A napi munkám meg szinte bárhol el tudom intézni. Ha valami probléma van meg be tudok érni hamar, hiszen 10 percre lakom a cégtől.
CSak hát a magyar munkáltatók valahol a 20. század elején leragadtak...
süti beállítások módosítása