HRDoktor

Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

2020. augusztus 03. - hrdoktor

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív, de öntörvényű ember dolgozik egy csapatban. Hogyan lehet őket kezelni, csapattá formálni? Mit tehet egy vezető, ha több kiemelkedő képességű, de nehéz személyiségű beosztottal kell együttműködnie?

hrdoktor-queen1.jpg

Az elképesztő sikereket elérő, mai napig népszerű Queen együttes frontembere, az 1991-ben elhunyt Freddie Mercury azt mondta, hogy az együttesük sikerének az a titka, hogy nem csak egy erős egyéniség, nagy tehetség van benne. Ha így lenne, akkor szerinte a zenekar rég feloszlott volna, mert a többiek nem bírják a tehetséges, de nehezen elviselhető ember társaságát, és inkább elmennek, kellemesebb, együttműködőbb társakat keresve. Náluk viszont mindenki erős egyéniség, így bár nagy viták árán, de együtt maradtak.

A tehetséges emberek konfliktusai

Nemcsak egy zenekarban, hanem egy munkahelyen is előállhat az a helyzet, hogy több tehetséges, kreatív, de nehezen kezelhető, a maga feje után menő munkatársat hoz össze a sors. Ilyenkor a vezető feladata, hogy csapattá kovácsolja őket anélkül, hogy a kreatív energiákat, az innovatív ötleteket kiölné belőlük. A nehézséget az adja, hogy a tehetséges emberekre fokozottan jellemző, hogy erős az akaratuk, nehezen fogadják el más véleményét, megkérdőjelezik a feletteseik kompetenciáját, konfliktusokba keverednek.

Ha pedig több ilyen ember van egy csapatban, akkor borítékolhatóak a konfliktusok, a szenvedélyes viták, melyek lehetnek építő jellegűek is, de hosszú távon azért mégis megnehezítik a mindennapi munkavégzést. De mit tehet egy vezető, aki szeretne nyugodt légkörben, hatékonyan dolgozni, de közben azt is szeretné, hogy a munkatársak maradjanak proaktívak, fantáziadúsak, alkotókedvűek?

Szabadság bizonyos keretek között

Jó eszköz lehet, ha a vezető világosan megszabja a határokat, a célokat, elvárt eredményeket, de ezeken a kereteken belül minél nagyobb szabadságot hagy. Vagyis megadhatja az adott feladat határidejét, a pénzügyi kereteket, a projekt céljait, de azt már a munkatársakra bízza, hogy az adott időn belül hogyan haladnak, milyen részfeladatokra bontják a munkát. Nem gyerekekről beszélünk, a tehetséges és tehetségükkel tisztában is lévő munkatársakat különösen bosszanthatja, rosszabb esetben sértheti, ha a főnök folyton ellenőrzi őket.

hrdoktor-queen2.jpg

Hogy a munka folyamán elkerüljük a beosztottak közötti konfliktusokat, érdemes előre meghatározni az alá- és fölérendeltségi viszonyokat, a hatásköröket. Ezeken menet közben nem érdemes alakítgatni, inkább a projekt végén ajánlott alaposan kibeszélni a tanulságokat. Visszajelzést ugyanis mindenképpen kell adni. A vezetők gyakran esnek abba a hibába, hogy a jól fizetett, tehetséges kollégákat nem dicsérik, mert azt hiszik, hogy ők úgyis tisztában vannak a képességeikkel. Még ha így is van, visszajelzésre akkor is szükség van, negatívra azért, hogy legközelebb másképp legyen, pozitívra pedig azért, mert még a legmagabiztosabbnak tűnő kolléga is igényli.

A következetesség a jó vezető egyik legfontosabb eszköze

Még a legtehetségesebb munkatársnak is tisztában kell lennie azzal, hogy a tetteik következményekkel járnak. Ha jól dolgoznak, akkor biztosan számíthatnak az elismerésre és a jutalomra, de ha hibáznak, akkor az is következményeket von maga után. Ha a jutalom vagy az elmarasztalás elmarad, az bizalmatlanságot, káoszt szül, és a csapat tagjai egymásra mutogatnak. Éppen ezért a következetesség a jó vezető egyik legfontosabb eszköze, különösen, ha nagy tehetségű, de öntörvényű emberekkel dolgozik.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr2916100786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása