HRDoktor

Mitől lesz zöld egy iroda?

2020. február 10. - hrdoktor

A klímaváltozás és a bolygónk jövője miatti aggódás egyre több embert terel a környezettudatos, zöld gondolkodás és életmód felé. De nemcsak otthon, hanem a munkahelyünkön is lehetünk zöldek. Ezzel pedig hosszú távon nemcsak a környezeten, hanem a cégünk gazdasági eredményein is javíthatunk. De mi is kell egy zöld irodához?

hrdoktor-zold-iroda.jpg

A gazdaságban elhasznált energia meglepően magas, körülbelül negyven százalékát az irodák fenntartása teszi ki. Ha tehát az irodai környezetünket fenntarthatóbbá tesszük, nagyban hozzájárulunk a gazdaság egésze, és cégünk működésének hatékonyságához. Nem csoda, hogy a zöld irodák koncepciója egyre többeket érdekel, egyre több vállalkozás kínál segítséget az ilyen terek kialakításához, berendezéséhez. De mindez csak a kezdet, egy iroda akkor lesz valójában zöld, ha minden egyes munkatársa leteszi a voksát a környezettudatosabb, energiatakarékosabb működés mellett. Zöld irodában dolgozni ugyanis igazi csapatmunka.

A zöld iroda energiatakarékos

Sajnos még manapság is meglepően sok iroda működik rendkívül energiapazarló módon. Az egyik legjellemzőbb példa a télen nagyon melegre felfűtött, nyáron pedig dermesztően hűvösre légkondicionált iroda. Pedig nem kellene télen rövidujjú pólóban, nyáron pedig az irodai megfázás ellen pulóverben üldögélnünk bent. Törekedni kell egy állandó középhőmérséklet kialakítására, a légkondicionáló mértékletes használatára, és arra, hogy éjszaka ne fűtsük úgy az irodát, ahogy nappal.

Ahogy otthon, úgy az irodákban is használjunk energiatakarékos izzókat. Ha kimegyünk egy helyiségből, kapcsoljuk le a villanyt magunk után, távozáskor kapcsoljuk ki a számítógépünket és az egyéb irodai készülékeket. 

A zöld iroda munkatársai környezettudatosak

Mindennapi munkánk során néhány apró változtatással sokat tehetünk a környezetért. Ilyen például, ha lemondunk a hófehér papírról, amelynek előállítása energiapazarló és környezetszennyező, és helyette újrahasznosított papírt választunk. De még ennél is jobb, ha egyáltalán nem használunk papírt, és amit csak lehet, digitálisan intézünk. 

Az irodában ugyanúgy gyűjthetjük szelektíven a hulladékot, ahogy otthon. Persze ehhez az kell, hogy közösen döntsük el, hogy erre mostantól mindenki figyel. Az is közös döntés eredménye lehet, ha lemondunk a műanyag poharak, tányérok, evőeszközök használatáról és mindenki bevisz magának egy saját bögrét. Ha már nincs szükségünk bizonyos berendezési tárgyakra, még működő irodai eszközökre, ne dobjuk ki őket! Ajánljuk fel a rászorulóknak, iskoláknak, jótékonysági szervezeteknek.

A zöld iroda berendezése

Ma már viszonylag könnyen berendezhetjük az irodánkat szinte teljes egészében környezetbarát, újrahasznosított anyagokból készült bútorokkal és textíliákkal. Felújításánál, bútorcserénél érdemes ezt az új szempontot is figyelembe venni.

hrdoktor-zold-iroda-asztal.jpg

A zöld irodában ismerik és szeretik a home office-t

Bármilyen különösen hangzik, a legkörnyezetbarátabb iroda az, ami nem is létezik. Persze ez sok helyen nem kivitelezhető, de ahol meg tudják oldani, ott érdemes minél többször otthonról dolgoztatni a munkatársakat. Nem nehéz belátni, hogy az utazás megspórolásával mennyi időt nyerhetünk és mennyivel kevesebb káros anyag kerül a környezetbe. Ráadásul a home office sokat segít a munka és a családi élet összehangolásában is. 

A zöld irodában odafigyelnek a munkatársak egészségére

A zöld irodában arra is figyelnek, hogy a benne dolgozók minél egészségesebb körülmények között dolgozhassanak. Mesterséges helyett természetes fényben, jól szellőző terekben. A céges juttatások része lehet az ingyenes zöldség, gyümölcs mondjuk tízóraira, konditerem bérlet, hozzájárulás a tömegközlekedés költségeihez, így ösztönözve a munkatársakat arra, hogy autó helyett a környezetbarátabb megoldást válasszák.

 A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6915465850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása