HRDoktor

Érdemes az alkalmazottak egészségére költeni, elmondjuk, miért

2019. augusztus 13. - hrdoktor

Egy cég számtalan módon fektethet az alkalmazottai egészségébe. Biztosíthat számukra ingyenes szűrővizsgálatokat, egészséges ételeket és italokat munkaidőben, kedvezményes vagy ingyenes sportolási lehetőségeket, munkahelyi masszázst, az egészséges testtartást segítő ergonomikus székeket, esetleg állóasztalokat. De megteheti azt is, hogy magánegészségpénztári hozzájárulással egészíti ki a juttatási csomagot, ez esetben a munkavállaló maga dönti el, hogy mire költ belőle az egészsége érdekében. Egy biztos: ezek a kiadások megtérülnek a cégeknek. Összegyűjtöttünk néhány okot, hogy miért éri meg az alkalmazottak egészségébe fektetni.

munkavallalo_egeszseg.jpg

Az egészségesebb munkavállalók alacsonyabb költségekkel járnak

Azok a cégek, amelyek költenek az alkalmazottaik egészségére, hosszú távon anyagi előnyökhöz jutnak. Nem nehéz rájönni, hogy miért: egy egészségtudatosabb, szűrővizsgálatokra járó, sportoló munkavállaló ritkábban lesz beteg, így ritkábban hiányzik, ritkábban kell helyettesíteni. A Johnson & Johnson gyógyszerek és egészségügyi termékek előállításával foglalkozó óriáscégről készült tanulmány szerint az alkalmazottak egészségébe fektető programjuk eredményeképpen a munkavállalóiknál jelentősen csökkent a krónikus betegségek kialakulásának kockázata. Ez pedig hatalmas hasznot hajtott a cégnek: 2009-ben az egy főre jutó átlagos megtakarításuk 565 dollár volt. Minden egyes dollárra, amit az egészségfejlesztési programra költöttek, körülbelül 2-4 dollár megtérülés jutott.

Az egészségesebb munkavállalók termelékenyebbek

Nem csak az számít, hogy hány napot tölt valaki a munkahelyén, hanem az is, hogy mivel tölti ott az időt. Mennyire proaktív, mennyire produktív, mennyire kreatív. A kutatások egyértelmű összefüggést mutatnak a fizikai aktivitás és az olyan képességek, mint a jobb memória vagy a nagyobb koncentráció között. Vagyis ha egy alkalmazott akítv, sportos életet él, az valószínűleg jobban teljesít a munkahelyén is. Egy másik tanulmány szerint az egészségfejlesztő programban résztvevő, jobb egészségügyi ellátást, egészségtudatosabb életmódot élő alkalmazottak fejenként évente átlagosan 353 dollárral tudtak több hasznot termelni, mint az egészségfejlesztő programból kimaradó társaik.

Már egy óra testmozgás is segíthet

A The Lancet című orvosi szaklap 2012-ben számolt be róla, hogy a fizikai inaktivitás mára halálosabb és költségesebb lett, mint a dohányzás. Vagyis aki nem mozog, előbb-utóbb komoly betegségekkel is számolhat. Jó hír viszont, hogy már minimális változtatással is komoly eredmények érhetőek el. Már naponta egy óra mozgás is elég ahhoz, hogy kompenzálja az ülőmunka okozta egészségügyi károkat. Ha egy cég biztosítja, elősegíti munkavállalói számára a rendszeres testmozgás lehetőségét, azzal több krónikus betegség megelőzéséhez járul hozzá, összességében elégedettebb, hatékonyabb alkalmazottai lesznek.

munkavallalo_testmozgas.jpg

A munkahelyi egészségügyi programok megváltoztathatják a munkavállalók szokásait

Hosszú távon azért is éri meg egy cégnek a munkavállalók egészségre költeni, mert ezeknek az intézkedéseknek a segítségével akár évtizedek alatt rögzült rossz szokások is megváltoztathatóak. Amerikai kutatások szerint, ha egy munkahelyen elindul egy ilyen egészségfejlesztési program, akkor ennek segítségével elérhető, hogy a dolgozók több gyümölcsöt és zöldséget egyenek, többet mozogjanak, jobban vigyázzanak magukra. Ezzel az érintetteknél csökkenhet a túlsúly, a koleszterinszint és a vérnyomás is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1715007242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása