HRDoktor

Mérgező negativitás

2019. május 06. - hrdoktor

Az nem szorul magyarázatra, milyen inspiráló lehet az egész cégre, az összes vele együtt dolgozó munkatársra néhány energikus, derűs, pozitív beállítottságú ember. Azonban ez fordítva is igaz: akár egyetlen negatív kisugárzású munkatárs is mérgező hatással lehet a többiekre, hosszabb távon a cég eredményességét, sőt, még a munkatársak egészségét is ronthatja.

3813.jpg

Fotó: kues1 / Freepik

Miről ismerhetjük meg a negatív hozzáállású munkatársakat? Jellemző rájuk a kishitűség, az önbizalomhiány, a visszahúzódás, a világgal szembeni sértődött, sebzett alapállás. Mindennek a rossz oldalát látják, leszólják az új ötleteket, nem feltételezik egyetlen futó projekt sikerét sem, és szinte vadásznak az elért eredmények mellett minden apró fellelhető hiányosságra. Kedvenc kifejezésük az „igen, de…”. Nem szívesen vesznek részt a munkahelyi közösség programjaiban, nem tudnak csapatjátékosként együttműködni. Vannak közöttük, akik gyermekkorból hozott sémák, játszmák, rossz családi forgatókönyvek rabjai: beidegződésükké vált az otthon, a szülőktől kapott program, amely szegénységre, sikertelenségre, sérülékenységre, bizalmatlanságra, szeretetlenségre, pechességre, kudarcsorozatra vagy éppen önmagukkal való örök elégedetlenségre, teljesítmény-orientáltságra „ítélte” őket.

Egy-egy ilyen munkatárs is képes megrontani a munkahelyi környezetet, és még inkább így van, ha a negatív ember vezető beosztást tölt be. A mérgező menedzserre jellemző például, hogy elszigetelődik beosztottjaitól, nem válaszol a megkereséseikre, leveleikre, telefonhívásaikra. Magára hagyja őket a feladatokkal, nem próbál követhető, világos célokat, menetrendet kitűzni, ugyanakkor tévedhetetlennek tartja magát. A negatív főnökre jellemző az is, hogy követhetetlen szempontok alapján válogat a munkatársai között, egyesekkel kivételez, másokat elhanyagol.

A cégnek árthat a munkavállalók negativizmusa

A  munkavállalók egészségét nemcsak az ergonómiailag rosszul beállított munkaasztal, a hátfájdalmakat okozó szék vagy a rossz világítás károsíthatja: legalább ekkora jelentősége van annak a pszichés illetve pszichoszomatikus hatásnak, amit egy-egy negativitást sugárzó munkatárs okoz. Ők ugyanis nemcsak a munkahelyi légkört rontják meg, hanem a saját és a munkatársaik termelékenységét, hatékonyságát, eredményességét is, ami akár költségekben is kifejezhető kárt is okoz. A motiváltság, a munkakedv csökken, nagyobb a fluktuáció, a cégtől való elvándorlás, és megnő a betegállományban töltött napok száma, sőt, a munkahelyi balesetek kockázata is.

4656.jpg

Fotó: yanalya / Freepik

Károsítja a munkavállalók egészségét

A negativizmus közvetve egészségkárosodást is okoz: a kedvetlenül, lelkesedés nélkül, motiválatlanul végzett munka jelentősen megnöveli a munkavállalót érő stresszt, ami a legkülönbözőbb betegségeknek lehet a melegágya. Így például ilyen körülmények között megnő a depresszió, a keringési és szívproblémák, a gyomor-bélrendszeri bajok, az anyagcserezavarok és a bőrbetegségek kockázata. Jellegzetes tünetek jelentkezhetnek, például szájszárazság, verejtékezés, magas vérnyomás, székelési zavarok, libidóhiány stb. A stressz miatti akaratlan védekező testtartás következménye lehet a gyakori nyaki- és hátfájdalom is.

Mit tehetnek a munkaadók és a munkatársak?

A legfontosabb, hogy a vezető felismerje a csapatában a negatív hatású munkatársat, és kezelje a helyzetet, mielőtt súlyosabb kárt okozna. A leghatékonyabb a negativizmus ellen a valódi, nyílt kommunikáció, a munkatársak közötti kölcsönös tisztelet, udvariasság, az eredményeik ismerete és elismerése. A negatív embereket leszerelhetjük azzal, ha lehetőség szerint kerüljük a vitát velük, de ha mégis sor kerül erre, akkor ragaszkodjunk a konkrétumokhoz, tényekhez, adatokhoz a pesszimista általánosságokkal, megérzésekkel és kétségekkel szemben. Ugyanakkor a negatív munkatárs az óvatosságával, realizmusával, a projekt buktatóinak megvilágításával még hasznára is lehet a cégnek.

A legtöbbet maga az érintett tehet, ha felismeri, hogy eluralkodtak rajta a negatív gondolatok, életérzések. Tudatosan igyekezzék ezeket kerülni, a dolgok pozitív oldalát is meglátni, a stresszt lehetőség szerint kezelni, valamilyen hatékony stresszoldó technikát (erre alkalmas mozgást, jógát, mélylégzést, meditációt stb.) elsajátítani. Szükség esetén – például a gyermekkori sémák, görcsök oldására – szakszerű terápiás segítségre is szükség lehet. 

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4914802518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2019.05.06. 19:32:14

Hát ki kell rúgni a managert, mert nem tudta megmotiválni a beosztottat/nem ismerte fel hogy őt nem kéne felvenni (HR-es is repüljön), aztán persze mivel a baj megtörtént utcára a negatívkával is.

Egy csapásra 3 alkalmatlantól szabadultunk meg. :)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.05.07. 07:12:50

@232323: Vagy esetleg átnevelni, vannak erre szemfelnyitó, szemléletváltó módszerek, láttam már ilyen átalakulást, jó coach-ok meg többet is bizonyára.

carlbadog 2019.05.07. 08:33:51

Téged még segédmunkásnak se vennélek fel. Akinek a problémamegoldó- képessége csak a "Rúgjunk ki mindenkit"-ig terjed.

carlbadog 2019.05.07. 08:35:08

@232323: Téged még segédmunkásnak se vennélek fel. Akinek a problémamegoldó- képessége csak a "Rúgjunk ki mindenkit"-ig terjed.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.07. 23:58:27

"Mérgező" hatással az ilyen dilettáns idióták blogjai vannak az emberekre... ezt valahol főiskolán oktatják, hogy hogyan vegyük hülyére az embereket? Mérgező... aham... túl sok Grimm mesét olvastatok valahol.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.07. 23:59:58

@carlbadog: hát öcsém, aki nem ismeri fel az iróniát, a szarkazmust és ehhez hasonló dolgokat, az elég nagy gyökér. Remélem, nem vagy vezető pozícióban, mert a magadfajta minden borzalomra képes. Még arra is, hogy egy ilyen blogot írjon, mint ez...

vctor 2019.05.12. 09:27:42

A cikkbeli problémát kiküszöbölendő igyekszem alapból ""yes we can" azaz pozitív felfogású embereket felvenni - úgy vélem a szemléletformálás nem a munkaadó elsődleges feladata - ez az egyén érdeke kellene hogy legyen - hogy ki mit ér el, az elsősorban akarat, hit, kitartás kérdése - a nem akarásnak meg csak nyögés a vége..

Xezs7 2019.05.19. 12:30:55

Miért is kellene részt venni a munkahelyi közösség programokban? Egy munkahelyre dolgozni megyünk. Dolgozni. Nem bohóckodni.
süti beállítások módosítása