HRDoktor

Motivál minket a pénz?

2018. november 05. - hrdoktor

Sok munkaadó véli úgy, hogy munkavállalóit elsősorban vagy kizárólag pénzzel tudja motiválni. Ez azonban nem így van: az anyagi ellentételezés, jutalmazás nem csodaszer, a pozitív hatása korlátozott, és mellette sok más, kevésbé kézzelfogható módja is lehet a dolgozók hatékony ösztönzésének.

adult-banking-blur-1288483.jpg

A munkavállalók teljesítménye összefügg ugyan a munkájukért kapott bérrel, illetve az ösztönzésül kapott béremeléssel, de korántsem áll egyenes arányban vele, számtalan egyéb körülmény befolyásolja. Még az is előfordulhat, hogy a túl későn nyújtott, esetleg igazságtalannak érzett, nem megfelelő indoklással szétosztott, vagy kínosan kis mértékű béremelés nem ösztönöz, hanem éppen ellenkező hatást vált ki: demotivál, kiábrándulást kelt.

Mitől függ, mennyire hatékony ösztönző a pénz?

A pénz a megélhetés alapja, így a munkájukból élők számára a bér a legfontosabb szempontok egyike az elhelyezkedésnél, és nagy szerepe van abban, hogy kitart-e az adott munkahely mellett, tartósan motivált-e a munkájában. A jövedelem mértéke emellett a megbecsültség jele is. Ha nem felel meg a dolgozó képzettségének, az könnyen frusztrálja, kisebbrendűség érzéssel tölti el, rontja a motiváltságot és a céghez való lojalitást is.

A bér típusa is befolyásolja, hogy a jövedelem mennyire motiválja a munkavállalót. A legkisebb ösztönző ereje az órabérnek van, hiszen ebben az esetben nem a teljesítményt, hanem a munkában töltött időt ismerik el a juttatással. Természetesen a teljesítmény alapú bérezés esetében van a legszorosabb összefüggés pénz és a hatékonyság között, de ez adott esetben a munkavállaló biztonságérzetének rovására mehet, hiszen nincs garantálva, hogy mindig egyforma teljesítményre képes.

A havi fix bér jó esetben biztonságot nyújt a munkavállalónak, biztosítja a nyugodt megélhetését, ezért ennek ösztönző hatása nagyobb. A fix bér megemelése motiváló lehet, de ahhoz, hogy a dolgozóra valóban pozitív hatást tegyen, egy-egy alkalommal érzékelhető, legalább öt-hét százalékos növelésre van szükség. A munkavállalók profitorientáltsága sem egyforma: a férfiaké általában magasabb, mint a nőké, akik számára az egyéb értékek, előnyök legalább ilyen fontosak, sőt, ösztönzőbbek lehetnek.

Belső ösztönzők: az elismerés szerepe

A pénz mellett ugyanis sok egyéb is ösztönző hatású lehet: az elismerés, a pozitív visszajelzés, a megbecsülés, a felelősségteljes pozíció, a szakmai előbbre jutás. Ha a munkavállaló érzi, hogy a szakmai tudását értékelik, megbíznak benne, számít a véleménye, saját hatáskörében önálló döntéseket is hozhat, az az adott esetben ösztönzőbb lehet, mint a pénz. A főnökök és beosztottjaik, illetve a munkatársak közötti összetartás, segítőkészség, baráti hangnem szintén motiváló tényező. Mindennek természetesen csak akkor van szerepe, ha a megélhetéshez szükséges pénzeszközök a dolgozó rendelkezésére állnak, mert a tartós pénzhiány minden mást felülír, a legpozitívabb munkahelyi tényezők ösztönző hatását is kioltja.

adult-american-analyzing-1059111_1.jpg

Komfortos körülmények: elégedettség és biztonság

A munkavégzés körülményei, a munkahelyi környezet is jelentős hatással van a dolgozók motiváltságára. A munkavállaló igényeinek, élethelyzetének legmegfelelőbb, rugalmas munkaidő, vagy a ma mindinkább terjedő távmunka, home office lehetőség hasonlóan ösztönző hatású. A munkahely légköre, berendezése, kényelme, az ergonómiailag megfelelő munkaállomások is növelhetik a munkavállalók teljesítőképességét, lelkesedését, motiváltságát. Jelentős motiváló erő lehet az is, ha a dolgozók érzik, hogy a munkaadónak fontos a komfortérzetük, egészségük, gondol ennek fenntartására is szervezett egészségügyi szűrésekkel, szabadidős programokkal, mozgáslehetőség vagy például munkahelyi vállmasszázs szervezésével.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1514353901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.06. 08:21:16

A fizetés esetében gyakorlatilag nincs pozitív motiváció, csak negatív motivációt képes kiváltani, amikor túl kevés...

Kopasz Szuzukis 2018.11.06. 10:33:15

Ugyan! Hagyjuk már ezt a bullshitet! Minden idióta, s.ggnyalonc háeres ezt a hülye dumát nyomja. Amit azért találtak ki, hogy ne kelljen megfizetni a tényleges munkát végző munkaerőt. Különös tekintettel a fizikai munkát végzőkre. Ott, ugyebár 1-2%-ot löknek, azt is "differenciálva". Az egyébb jóléti intézkedésekre már nem fussa.
Márpedig a legtöbb, nem vezető beosztású dolgozó elsősorban, és főként a fizetés miatt dolgozik. Az erkölcsi elismerésért semmit nem kap a teszkóban. Abból nem lehet iskolába járatni a gyereket.

dunántúli gyerek 2018.11.06. 10:37:00

Kb. havi 1 milla alatt CSAK a penz motival, max az idiotakat lehet ebben a fizetesi csoportban kajajeggyel meg ingyen banannal megvenni. E felett mar csak a legfontosabb motivacio a penz, nem az egyetlen.

2018.11.06. 11:09:55

@Kopasz Szuzukis:
Hát nem tudom, de ahol napi 8+ órában rosszul érzem magamat, ott a magasab fizetésért sem maradnék.

dunántúli gyerek 2018.11.06. 11:18:03

@Zabalint: Fogadok megvennelek kilora, wc-t pucolni.

erol 2018.11.06. 11:56:40

@dunántúli gyerek: Te pucolnál wc-t a jelenleginél jelentősen magasabb fizetésért?

Willkommenskultur 2018.11.06. 12:29:42

Gyerekkoraban senki sem arrol almodozik, hogy a teszkoban lesz kasszas, vagy multis konyvelo vagy egyeb ertelmetlen munkat vegzo droid lesz. Ergo a nagy tobbseg a penzert dolgozik, az alkalmazottaknal 99%, a vallalkozoknal kevesebb, mondjuk csak 95%. Persze ezt nemigen ismerik be, de ettol meg azert mennek be reggel, hogy ne rugjak ki oket.

Ez nem jelenti azt hogy mas faktoroknak ne lenne jelentoseguk de plusz 50% zsetonert ugy felejtik el a zemberek az egyeb szempontokat mintha sosem lettek volna.

Willkommenskultur 2018.11.06. 12:38:51

"A bér típusa is befolyásolja, hogy a jövedelem mennyire motiválja a munkavállalót. A legkisebb ösztönző ereje az órabérnek van, hiszen ebben az esetben nem a teljesítményt, hanem a munkában töltött időt ismerik el a juttatással. Természetesen a teljesítmény alapú bérezés esetében van a legszorosabb összefüggés pénz és a hatékonyság között, de ez adott esetben a munkavállaló biztonságérzetének rovására mehet, hiszen nincs garantálva, hogy mindig egyforma teljesítményre képes.

A havi fix bér jó esetben biztonságot nyújt a munkavállalónak, biztosítja a nyugodt megélhetését, ezért ennek ösztönző hatása nagyobb. "

Elarulom a szerzonek hogy a havi fix ber meg az oraber az ugyanaz. Igaz, most megtudhattuk hogy az egyik nem motival, a masik igen....:)

erol 2018.11.06. 13:52:26

@dunántúli gyerek: Te tényleg bármit megcsinálsz ha megfizetik? (hullamosás, seggnyalás, gyilkosság stb.)

dunántúli gyerek 2018.11.06. 14:04:41

@erol: Nem fizetik kulonosebben jol a bergyilkosokat mifelenk, pl. a szlovak ujsagirogyilkossagnal vmi. 50ezer eurot osztottak el 3man. Ez igy nem perspektiva, plane hogy lebuktak. Volt haverom aki egyetemista koraban hullat mosott nyugaton, nagyon jo penzert. Mentem volna, de csokos melo volt sajna.

dunántúli gyerek 2018.11.06. 14:10:18

@dunántúli gyerek: www.expats.cz/prague/czech-job-server/country-manager-for-hungary-based-in-prague?joblisting

ezt kuldtek at ma, de baszki itt dolgozni kene, igy nem erdekel, ennyi megvan pocsot vakargatva, kommentelgetve az irodaban

erol 2018.11.06. 14:17:53

@dunántúli gyerek: Én nem vagyok ennyire ráizgulva a pénzre, ok fontos meg minden, de fontosabb, hogy élvezzem amit csinálok és lássam az értelmét. Szar melót sok pénzért se csinálnék és ez nem ilyen romantikus izé, most őszintén mire jó a több pénz ha el van cseszve az egész napod és tiszta ideg vagy a melótól?

dunántúli gyerek 2018.11.06. 14:26:04

@erol: A penz valoban nem tesz boldogga onmagaban, de a perspektiva, a tavlatok, a fejlodes lehetosege igen. Persze mas kerdes hogy az emberek 90%-at itthon a penz\hiany\ teszi boldogtalanna.

Onmegvalositas a multimelok 99%-aban nincs, esetleg nagyon kiemelt vezeto poziciokban - az meg meg is erdemli aki hajlando 20 evet szopni a multinal hogy hathamajd. 10 eve egy MLM szeanszon talalkoztam egy korhazigazgatoval es egy ugyveddel, fiatalos par voltak kb. havi 4 milla bevetellel. Na ok azert mentek oda, mert mar nem volt foljebb a hagyomanyos szakmakban a fovarosban, s ok tobbet akartak.

2018.11.06. 14:48:45

@dunántúli gyerek:
Nyilván van az a pénz, de annyiért neked nagyon nem érné meg. De nem a jelenlegi fizetésem +10%-ért, sőt annak duplájáért sem vállalnám. Nyilván beáraznám azt is, hogy nem szeretném sokáig csinálni.

2018.11.06. 14:50:53

@Willkommenskultur:
Csak nagyon nem mindegy, hogy a Tesco árufeltöltő főnöke egy üvöltő, idegbeteg barom, vagy egy normális arc, van-e fizetetlen túlóráztatás, jól kijön-e a munkatársaival, stb., stb. Ennél kicsivel szofisztikáltabb munkakörökbwn meg felmerül a szakmai fejlődés, motiváció, karrier kérdésköre is.

dunántúli gyerek 2018.11.06. 14:52:36

@Zabalint: Eleted vegeig WCt pucolnal, megfelelo dijazas eseten. Amugy en is.

2018.11.06. 14:54:17

@erol:
Szerintem ne tekintsük egy kategóriának a hullamosást vagy a takarítást a gyilkossággal vagy a seggnyalás. Vannak nehéz vagy sokak számára szó szerinti értelemben gusztustalan melók, meg vannak olyanok, amelyek morális problémákat vetnek fel. Előbbire én is azt mondom, hogy van az a pénz (amit viszont erősen befolyásol, hogy a saját szakmámban mennyit keresek, illetve mennyire ellenszenves a munka), utóbbira nincs az a pénz.

Willkommenskultur 2018.11.06. 14:54:50

@Zabalint: Persze, ez mind igaz.

A karriert hagyjuk az hogy megtanulsz pivot-table-ekkel zsonglorkodni, meg pythhont programozni, az nem karrier. Az csak annyi, hogy megtanulsz valamit a penzert, amire amugy nincs semmi szukseged, es nem is erdekel.

2018.11.06. 14:57:03

@erol:
Ha néhány év alatt annyi pénzt össze tudnál szedni, amennyit a szeretett melóddal 20 év alatt, akkor nem gondolkodnál el rajta? Mert én igen, utána mehetne az eredeti munkám, és még kevésbé kellene azzal foglalkoznom, hogy fizet.

2018.11.06. 15:03:03

@dunántúli gyerek:
Azt biztosan nem, ehhez nem tudnál olyan összeget mondani. Csak fordítva működne, ha az alternatívám a munkanélküliség vagy olyan bér lenne, amiből éheznék.

Tartósan nem csinálnám, de van az az összeg, amiből olyan sokat félre tudnék tenni, hogy utána még jobban megválogathassam, mivel foglalkozok. Nem azért, mert nem birná a gyomrom azt a munkát, hanem mert nem érdekel.

erol 2018.11.06. 15:11:21

@Zabalint: Ja, ez igaz elméletileg, de a valóságban ritkán fizetnek szar melóért annyit, hogy tényleg megérje. De lehet, hogy csak én vagyok túl kényes.

2018.11.06. 15:12:55

@erol:
Ez igaz. De azért vannak szélsőséges példak, pl. olajplatformon akadnak akik bevállalják a szar melót, hogy aztán 20 éven belül nyugdíjazzák magukat.
süti beállítások módosítása