HRDoktor

Kibírhatatlan a kollégánk testszaga? Mit tehetünk?

2018. július 09. - hrdoktor

Az irodai kényes kérdések egyike a testszag problémája. Ha többen ülnek egy helyiségben, és közülük valakinek kellemetlen, erős testszaga van, akkor azt általában mindenki érzi – őt magát kivéve. Változtatni azonban csakis ő tud rajta, ezért valahogy muszáj felhívni rá a figyelmét. De hogyan?

hrdoktorblog-testszag.jpg

Zavarba ejtő szagok a munkahelyen?

Az emberből áradó kellemetlen szagnak több forrása lehet. Rossz szagot áraszthat valakinek a lába, a szája, illetve erős izzadás esetén az egész teste. Ez nem feltétlenül egyértelmű, sőt elképzelhető, hogy abban sem vagyunk biztosak, kitől származik a kellemetlen szag. Az első feladat tehát beazonosítani a személyt, és utána jön a kínosabb rész: szólni neki. Mivel az érintett kolléga minden valószínűség szerint tud tenni valamit az ügy megoldása érdekében, viszont lehet, hogy nem is tud a problémáról, hiszen a saját testszagát senki nem érzi, valakinek mindenképpen magára kell vállalnia, hogy szól neki.

 

Személyi higiénia, egészségügyi probléma vagy táplálkozás?

Az erős testszagnak számos oka lehet. Általában a személyes higiénia hiánya okozza, de lehet egészségügyi oka is. Ha valaki nem tisztálkodik eleget vagy elég alaposan, az természetszerűleg kellemetlen testszaghoz vezet. Ebben azonban nagyok az egyéni eltérések: van, akinek akkor sincs testszaga, ha kevesebbet fürdik, mosakszik, de bizony van, akinek a verejtékében több olyan baktérium található, amelyik a kellemetlen szagot okozza.

Ehhez adódik még a nem megfelelő ruházat: a műszálas anyagokon ezek a baktériumok jobban elszaporodnak, így nejlonruhában sokkal kellemetlenebb, erősebb az izzadságszag, mint ha könnyű pamutruhát hordunk. Ugyanez igaz a cipőkre is: jól szellőző bőrcipőben nem izzad annyira a láb, mint egy zárt, műanyag cipőben – ez különösen télen érdekes, amikor többen vannak, akik az irodában lecserélik a kinti hideg ellen viselt csizmát, cipőt.

Ha valaki erősen fűszeres ételeket, hagymát – leginkább fokhagymát – fogyaszt, akkor egy pár óráig a körülötte dolgozók bizonyosan érzik a fokhagyma kellemetlen szagát, ezért mi magunk is kerüljük az ilyen ételek fogyasztását (és ha napközben szendvicset eszünk, azt semmiképp ne az irodában tegyük, mert egészen más szagot érez az, aki éppen eszik, mint az, aki mellette ül)!

 

Hogyan szóljunk a bűnösnek – stratégiák

Talán nem mindenki tudja, de a Munka Törvénykönyve rendelkezik arról, hogy a munkavállaló köteles „munkára képes állapotban” megjelenni a munkahelyén, és ebbe a megfelelő ápoltság is beletartozik. A munkáltató felszólíthatja a dolgozót, hogy tartsa be ezt az előírást, illetve szükség esetén kötelezheti arra, hogy jelenjen meg a a foglalkozás-egészségügyi orvosnál a probléma megoldása érdekében. Mindez azt jelenti, hogy elvileg átháríthatjuk a HR osztályra a problémát, de eddig azért általában nem szoktak elmenni, a kollégák inkább egymás között intéznék el a kérdést.

Ha jó a közösség, akkor az is egy stratégia lehet, hogy valaki mindenki számára jól hallhatóan teszi fel a kérdést – akár humoros formában –, hogy vajon kitől ered a rossz szag. Hiszen ha ügyesen fogalmazunk, akkor még azt is vállalhatjuk a kérdéssel, hogy mi magunk vagyunk a forrás. Ilyenkor reakcióként valószínűleg mindenki elkezd szimatolni – az érintett kolléga is –, hogy egyáltalán érzi-e a szagot, és melyik irányból. Valószínűleg ki fog derülni a „bűnös” személye, és mivel maga a szituáció nem egyenlőtlen – hiszen bárki lehetett volna az érintett –, ő sem fogja magát annyira rosszul érezni tőle.

Mégis általában azt a megoldást szokták javasolni, hogy hívjuk félre az érintett kollégát, és finoman jelezzük neki a problémát. Ez jóval egyenlőtlenebb helyzet, ettől valószínűleg nagyon kellemetlenül fogja magát érezni, ezért fontos, hogy ne beszéljünk vele lekezelően vagy vádlón. Legyünk megértőek és mondjuk neki, hogy természetesen ez bárkivel előfordulhat, de egy közösségben muszáj ez ellen tenni valamit.

 

Betegség is állhat mögötte

Mindenképp tudnunk kell azonban, hogy a probléma mögött állhat betegség is. Elsősorban hormonális változásoknál – akár terhesség, menstruáció idején –, de elhízás esetében gyakran, illetve egyes gyógyszerek, például szteroidok szedése esetén is tünet lehet az erősebb testszag. Ezekben az esetekben sokszor a gyakoribb tisztálkodás és/vagy a táplálkozási szokások megváltoztatása sem hozza meg a kellő eredményt – ilyenkor van szükség alaposabb orvosi kivizsgálásra, hiszen a probléma valószínűleg szervi eredetű.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8814077487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.10. 07:49:21

Nekem volt egy fiatal alkesz csaj kollégám. 33 évesen, ... szerencsétlenségemre pont abban a félévben hagyta el a pasija, amikor dolgoztam vele, ez volt az az időszak amikor szinte minden este ájulásig itta magát, másnap ugyanabban a ruhában, penetráns húgy és hányásszag kíséretében jelent meg. Ha ruhát is cserélt, esetleg tusolt is, hajat nem mosott és a dús, hosszú barna hajzuhatag árasztott magából egy penetráns kocsma szagot mindig.

Én a főnöknek szóltam, aki egy kemény 50+ nő volt, nem kertelt simán a többiek előtt megszégyenítve közölte az iroda közepére beállva, nem kéne annyit inni, bár ehhez semmi köze ez igaz, de legalább a személyes higiéniára adhatna, mert azt a bűzt amit áraszt nem lehet elviselni.

Mellettem ül, tőlem kérdezte, tényleg ennyire gáz.... mondtam neki, igen, főleg a hajad..... elszégyelte magát, munka után beszélgettünk kiderült 14 éves korától iszik...

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.10. 08:42:53

Mondjuk adhatsz neki egy dezodort pl?

Célkereszt 2018.07.10. 09:23:11

Az utalgatás a testszagra nem használ. Saját testszagát senki sem tartja kellemetlennek, így aztán nem veszi magára senki.

szepipiktor 2018.07.10. 10:40:41

És ha az büdös, aki a másikat tartja annak?
Aranyos, hogy ezek a PC alapú, trendi Y generációs posztok valójában mennyire kirekesztők ...
Az tilos, hogy egy kopaszra azt mondjuk, kopasz, de ha nekünk nem tetszik valami, akkor akár "niggerheztünk" is...

m.t. 2018.07.10. 11:14:50

Volt szobatarsam szokta volt mondani hogy "ha te kicsit erzed a sajat szagod, akkor a tobbiek nagyon".
Neha egy melegebb nap vegere az is keves hogy reggel zuhanyoztam es tiszta volt a ruham. Csak remelni tudom, hogy a kornyezetemet nem zavarja.
Velemeny?

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.10. 11:41:38

@m.t.:
Dezodorral kevesebb fürdés is elég.
süti beállítások módosítása