HRDoktor

Idegesen ne menjen dolgozni!

2017. november 21. - hrdoktor

Tudjuk, hogy az idegesség és az ingerlékenység rontja a munkahelyi teljesítményünket, de mégis mennyire? Erre kerestük a választ!

hrdoktor-idegesiti-a-munkahelye.jpg

Az izgatottság hasznos, az idegesség nem

Kiváló érzés, amikor az ember reggel úgy indul el dolgozni, hogy alig várja, hogy beérjen és nekiláthasson az izgalmasabbnál-izgalmasabb feladatoknak. Ám ez a nagyszerű érzés keveseknek adatik meg és sajnos többen vannak azok, akik már a nap kezdetén idegeskedve gondolnak a rájuk váró teendőkre. Ám az idegesség sajnos nem hajtja a munkavállaló malmára a vizet: ugyanis a nem megfelelő idegállapotban végzett munka során sokkal nagyobb a hibázási veszély, arról nem beszélve, hogy az illető igencsak nem érzi jól magát mindeközben. Érdekes azonban, hogy egyes kutatások arra mutattak rá, hogy az izgatottság (nem idegesség!) pozitív abból a szempontból, hogy képes növelni a teljesítményt, de kizárólag egyszerű feladatok esetében. Ha már bonyolultabb, összetett teendőről van szó, akkor az izgatottság nem előnyös, mert rontja az eredményességet. Tanulság? Idegesen ne menjen dolgozni!

Amikor idegesek vagyunk, többet pislogunk

Dr. David J. Lieberman pszichológus az emberi viselkedést vizsgálva több könyvet is publikált, még a The New York Times bestseller listájára is felkerült. Egyik munkájában Joe Teccét, a Boston College neuropszichológus professzorát idézi, aki amerikai elnökválasztási vita párbeszédeket vizsgált idegesség-pislogás szempontjából. Tecce azt állapította meg, hogy a 2000 előtt történt 5 db amerikai választás során mindig az a jelölt veszített, aki a vita során többet pislogott. Tecce egyik 1996-os cikkében Bill Clinton és Bob Dole elnöki előválasztási vitájáról írt és kifejtette, hogy míg a televízióban szereplő emberek percenkénti pislogási rátája 31-50 pislogás között mozog, addig Clinton átlagosan 99-szer, Dole pedig átlagosan 147-szer pislogott egy perc alatt. További érdekesség, hogy Clinton a legtöbb pislogást akkor produkálta (117-et), amikor a tinédzserek egyre növekvő drogfogyasztásával kapcsolatban faggatták, Dole pedig 163 pislogást vitt véghez, amikor afelől puhatolóztak nála, hogy szerinte jobb helyzetben van-e az USA, mint 4 évvel azelőtt. Ezekből kiindulva nem nehéz kitalálni, hogy melyik jelölt volt az idegesebb, melyiknek romlott ezáltal a teljesítménye, és melyik jelölt volt az, aki végül vesztett. Tanulság? Idegesen ne menjen dolgozni! Bill Clinton és Bob Dole videóért katt ide! >>>

A Flow-élmény jó, az idegesség nem

Idegeskedés helyett törekedjünk inkább flow-élményre! Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus elmélete szerint a flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során minden idegszálunkkal koncentrálva, a külvilágot kizárva merülünk el adott feladatban. A flow-élmény főbb ismertető jelei: nem érezzük az idő múlását, eggyé válunk a cselekvéssel, örömmel töltődünk fel és megelégedettséget élünk át. Lényeges, hogy a flow-élményben szereplő cselekvés – legyen az bármi – a legfontosabb, mellette eltörpül a cselekvés célja és eredménye. A flow-élményben születő cselekvések produktuma többnyire sikeres, noha maga az út a fontos, nem a célba érés. A flow során testünk, lelkünk és intellektusunk meditációhoz közeli, rendkívül örömteli tudatállapotban van, ennek következményeképp nő az energiaszint, a koncentráló képesség és így a hatékonyság is. Ön élt már át flowt? Próbálja ki idegeskedés helyett!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr2813343825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása