HRDoktor

Több időt töltünk a számítógép előtt, mint alvással

2017. szeptember 11. - hrdoktor

Észre sem vesszük, de gyakran több időt töltünk a számítógép előtt, mint mondjuk alvással, szórakozással, vagy épp barátainkkal, szeretteinkkel. A rendszeres számítógép használat életünk része lett alig néhány évtized alatt, erre az egyoldalú terhelésre testünk azonban nem készült fel. Napjainkra új orvosi kifejezés is született a technikai eszköz okozta betegségekre. Eláruljuk, hogyan előzheti meg ezeket.hrdoktorblog-ulomunka-hatasa.jpg

Sokan talán azt gondolják, hogy az ülőmunka nem okoz komoly fizikai megterhelést szervezetünk számára, azonban egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az ülőmunka sokszor károsabb, mint a fizikai munkák többsége. Az orvostudomány is kénytelen reagálni erre a jelenségre. Ezért jött létre a Computer Related Injuries (CRI) fogalom, amely a túlzott számítógép-használat okozta mozgásszervi betegségek összefoglaló neve. Döbbenetes tény, hogy India és Amerikai vizsgálatok szerint a dolgozók 70%-a szenved legalább egy CRI betegségben!

A monoton ülőmunka gyakorlatilag az egész testet megterheli, így például a gerincet, a nyakat, a szemet, a vállat, könyököt, csuklót, ujjakat, a lábat, sőt a keringésre, az idegrendszerre és az emésztésre is káros hatással van.

hrdoktor-mobilozas-nyakfajas.jpg 

Hogyan előzzük meg az ülőmunkából adódó mozgásszervi problémákat?

A legjobb megoldás a megelőzés. Szerencsére egyre több vállalat ügyel arra, hogy ergonómiailag megfelelő környezetet alakítson ki munkavállalói számára, azonban a munkavállalók is sokat tehetnek egészségük megőrzésének érdekében.

 

A legfontosabb aranyszabályok:

  • A számítógépes monitor legyen szemmagasságban.

  • A billentyűzet olyan magasságban legyen, hogy a könyök kényelmesen pihenhessen a törzs mellett, karunkkal ne kelljen nyújtózkodnunk, hogy elérjük. Még jobb a karfás szék, így a váll is tehermentesíthető. Alkarunk gépelés közben legyen párhuzamos a padló és a billentyűzet síkjával.

  • A szék ülőfelülete olyan magasságban legyen, hogy a lábfej kényelmesen pihenhessen a padlóm. A térd alacsonyabban legyen, mint a csípő.

  • Használjunk ergonomikus széket, amely jól megtámasztja a derekunkat. Ha nincs lehetőségünk ilyen szék használatára, szerezzünk be valamilyen ülést könnyítő segédeszközt, amely segít megőrizni a gerinc természetes görbületét.

  • Óránként tartsunk rövid szünetet. Álljunk fel a gép mellől, menjünk el a mosdóba, igyunk egy pohár vizet, sétáljunk át egy kollégánkhoz, hogy megbeszéljük a teendőket. Így nem csak az elgémberedett ízületeket mozgatjuk át, hanem vérkeringésünket is felpezsdíthetjük. Sőt, állva még több kalóriát tudunk elégetni, mint ülve, ezért azoknak, akik fogyókúráznak, érdemes elgondolkodni esetleg egy álló munkaállomás beszerzésén.

  • Nyújtózkodjunk rendszeresen az íróasztal mellett ülve. Videónkban pedig bemutatjuk, hogyan „tornázhatunk” akár munka közben is.

  • Ügyeljünk a megfelelő étkezésre, hiszen az ülőmunka káros hatással van emésztésünk ritmusára is.

  • Szemünk is nagy odafigyelést igényel. Tornáztassuk, pihentessük rendszeresen például az alábbi módszerekkel: könyököljünk az asztalra, tenyerünkkel takarjuk el szemet úgy, hogy teljes sötétségben legyen. Ügyeljünk arra, nehogy megnyomjuk a szemgolyót. A négyfázisos torna pedig a szem izmait mozgatja át: üljünk egyenes derékkal egy széken, fejünkkel nyújtózkodjunk a plafon felé. Nézzünk néhány másodpercig lefelé, majd felfelé, aztán jobbra és balra. Csak a szemünket mozgassuk, nyakunk, fejünk maradjon stabil.

Ha már megvan a baj, mindenképp keressünk fel egy szakembert, hiszen rengeteg olyan gyógymód létezik, amelynek köszönhetően a CRI-szindróma betegségei kezelhetők.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr2612771224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása