HRDoktor

Mire jó az autogén tréning?

2024. február 26. - hrdoktor

Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tréning nevű relaxációs módszerrel.

Bár már százéves módszer, mégsem ismerik elegen az autogén tréninget. Pedig a Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter által kidolgozott relaxációs terápia sokféle probléma esetén alkalmazható.

Maga a fogalom a görög "auto" (ön-) és "gen" (fejlesztő) szavakból ered, jelentése magától működő. Vagyis megalkotója szerint önszuggesztív módszere bárki által elsajátítható, és mindenkit képessé tesz arra, hogy a saját belső ereje segítségével ellazuljon. Gyökerei a hipnózisból és a jógából erednek. Hasonlít a jógához abban, hogy itt is számít a légzés és a testtartás, de használ a meditációból és a hipnózisból ismert elemeket is.

relax_1.jpg

Az autogén tréning tudományosan megalapozott módszerének háttere, hogy szervezetünk nemcsak az agyból kap információkat, hanem különböző szerveinktől is, és ezek visszahatnak az agyra, az észlelt érzelmekre, megélt állapotokra. Az autogén tréninget önmagunkra irányuló passzív figyelemmel kell végrehajtani, így jöhet létre a testi és lelki ellazultság. A gyakorlat számos szervrendszerre hat, így ezáltal csökken a vérnyomás, lassul a pulzus és a légzés. Hosszabb távon, ha valaki rendszeresen gyakorolja a módszert, csökken a stressz-szintje, és erősödnek szervezete öngyógyító folyamatai.

Milyen betegségekre, állapotokra lehet jó?

Az autogén tréninget eredetileg pszichoszomatikus problémák kezelésére dolgozták ki, azokra az esetekre, amikor az orvosi vizsgálatok nem találnak szervi bajt, a beteg mégis szorong, fejfájás vagy gyomorpanaszok, szívritmuszavar, alvászavarok, pánikállapotok kínozzák. Később azonban rájöttek, hogy a használata lényegében mindenkinek ajánlott, és még azoknak is hasznos lehet, akik nem küzdenek semmilyen betegséggel, csak kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életre vágynak.

Az évtizedek során kiderült, hogy hatásos lehet többek között alvászavarok, szexuális problémák, emésztési panaszok, székrekedés, menstruációs görcsök, szorongás, depresszió, pánikbetegség, migrén, magas vérnyomás, stressz, de még az asztma orvosi kezelésének kiegészítésére is.

Fontos, hogy az autogén tréning nem helyettesíti sem az orvost, sem a pszichológust, de kiegészítheti azok munkáját. Ugyanakkor van néhány pszichés probléma, amelynek előfordulásakor nem ajánlott a módszer, ilyen például a skizofrénia, az endogén depresszió, a kényszerbetegségek súlyos formája vagy a hipochondria.

Hogy tanulható meg az autogén tréning?

Az autogén tréning könnyen elsajátítható módszer, megtanulásához mégis szakemberre van szükség. Általában 12 alkalom alatt elsajátítható az alapgyakorlat. Különösen akkor tud hatásos lenni, ha nem csak az ülésen, hanem otthon is gyakoroljuk a módszert napi 1-2 alkalommal, amik kb. 15-20 percet vesznek igénybe. A tréning többlépcsős, része egy relaxált állapot elérése, majd az izomrendszer ellazítását következően a keringés fokozását veszi célba. Ezután szívre, légzésre, homlokra és belső lágyszervekre is fókuszál különböző „formulákkal”.

relax_2.jpg

A csend és a nyugodt környezet elengedhetetlen, míg a tanulási folyamat zajlik, mert csak így jöhet létre az a belső figyelem, ami szükséges a gyakorlatokhoz. Az autogén tréning gyakorlója ahhoz hasonló állapotba kerül, mint amit elalvás előtt érzünk. Ha tudatosan ellazítjuk az izmainkat, akkor az agy úgy érzékeli, hogy nyugalmi időszak van, nem kell készenlétben lenni, a szervezet pihenhet. Ezért csökken a vérnyomás, lassul a légzés és a pulzus, az érzelmi állapot pedig oldottabbá válik. Hosszabb távon így csökken a szervezet stressz-szintje, alakul ki a kiegyensúlyozottabb, kellemesebb közérzet.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7818339701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2024.02.28. 11:45:46

@Mesterséges Geci:
Indoklás: pont amin segíthetne, az akadályozza az embert a relaxációban.
süti beállítások módosítása