HRDoktor

Az egészséget is védi a kreatív hobbi

2023. május 02. - hrdoktor

Már a WHO is megállapította, amit tapasztalatból régóta tudunk: a kreatív tevékenység, a kézzel végzett alkotó munka jótékony hatással lehet a testi és lelki egészségre egyaránt.

hrdoktor_1_kreativ_hobbi.jpg

Kötés, horgolás, hímzés, gyöngyfűzés, makramé, origami, festés, agyagozás, legózás és még sorolhatnánk hosszasan azt a sokféle kreatív kézműves elfoglaltságot, amellyel bárki kiélheti a benne szunnyadó alkotókedvet, hiszen nem az eredmény a fontos, hanem maga a tevékenység. A napi hajszába belefásulva azonban sokan hajlamosak ezeket felesleges, esetleg gyerekes időtöltésnek tekinteni, mintha csak azoknak szabadna ilyesmivel foglalkozni, akik különleges ügyességet, művészi tehetséget mutatnak ezen tevékenységek valamelyikében. Pedig ez egyáltalán nem így van: ha valaki rendszeresen foglalkozik valamilyen kézműves foglalatossággal, az a végeredménytől függetlenül javítani fogja a pszichés és a fizikai állapotát is.

Lélekvidámító kézművesség

A kedvvel, örömmel végzett kreatív hobbi javítja a hangulatot, emeli az önbizalmat, csökkenti a szorongást, oldja a tartós stresszt, segít elkerülni ennek romboló hatásait, például a depresszió fenyegetését és a kiégéstől is véd bizonyos szintig. Megelőzésre is alkalmas, de jótékony hatásait terápiás célokra is használják mentális, pszichés vagy idegrendszeri zavarok, betegségek esetén, így például Alzheimer-betegségben, függőségben vagy depresszióban szenvedőknél. Egy-egy kreatív tevékenység több irányból is hathat: például a puha, színes fonalakból való horgolás egyszerre nyújt kellemes élményt a szemnek, a tapintásérzéknek, teret ad a fantáziának. A simán ismétlődő, ritmikus mozdulatok megnyugtatnak, és ha elkészül, amit elterveztünk, az a hasznosság, a siker örömével tölthet el. A kéz és az agy összmunkája fejleszti a finommotorikus készségeket, erősíti a figyelem összpontosítását, ezzel segít a külső stressz nyomása alól felszabadulni. A kézművesség egyfajta meditatív tevékenység, relaxáció, mintegy „kisimítja” az idegeket, megnyugtat, kikapcsol a napi gondokból, fejleszti a problémamegoldó képességet és az élet egyéb területein „bevethető” kreativitást is. Mindezek a jótékony hatások akkor is érződnek, ha maga az alkotás nem fog bekerülni az iparművészeti értékek közé. A sikerélmény önbizalmat, tartást ad, növeli az energiát, az életkedvet.

hrdoktor_2_kreativ_hobbi.jpg

Akár fizikai javulás is elérhető kreatív tevékenységekkel

Agatha Christie Miss Marple-ja nem véletlenül kötöget állandóan! Amellett, hogy a kézimunka nyugodt ritmusa teret nyit a problémamegoldó gondolatainak, az is nagy előny, hogy az idős korban gyakori kisízületi gyulladás egyik legjobb ellenszere a merev ujjakat és a csuklót finoman átmozgató, bemelegítő, ismétlődő mozdulatsor. A kreatív tevékenység nemcsak a mozgásszervekre, hanem az egész testre jótékonyan hat. Ahogy a hobbi segítségével a stressz szorítása enyhül, rögtön oldódnak az izomgörcsök, javul az alvás, a pihenés, az emésztés, még az immunrendszer is erősödik. Betegeknek kórházi tartózkodás, vagy az ellátásra várakozás közben is ajánlható, hogy ha tehetik, vigyenek magukkal valamilyen, kezét és agyát elfoglaló, nyugtató kézimunkát. Sok olyan lehetőség is van, ami nem igényel különösebb tehetséget vagy ügyességet. Így például újabban a felnőtteknek való nyugtató színezők, mandalafestők közül is lehet választani. A színek – különösen az élővilág, a természet, a vegetáció színei - közvetlenül hatnak az agyra, élénkséggel, örömmel, békével tölthetnek el.

A jutalom sem marad el

A kreatív tevékenység, az alkotás serkenti az agy ún. jutalomközpontját, a dopamin neurotranszmitter termelődését, ami boldogságérzetet ad. Ha valaki a külvilágot kizárva teljesen elmerül az alkotásban, egyfajta „flow” állapotba kerül. A társas kapcsolatok területén is jót hozhat, hiszen a közös hobbi összehozhat ismeretlen embereket is, és miközben internetes vagy „élő” csoportokban, klubokban kicserélik tapasztalataikat, barátokra is lelhetnek.

Kézzelfogható hasznot, sikert is hozhat a kreatívkodás. Vannak olyan tevékenységek, amelyek egyesítik magukban a stresszoldó, az örömszerző hobbit, a kreatív alkotást és az egész családnak hasznos, praktikus elfoglaltságot. Ilyen például a patchwork varrás, a kertészkedés és a sütés-főzés is. Ezek egyaránt igénylik a tervező agymunkát, az összpontosító figyelmet, a megnyugtató, könnyű, kézzel végzett fizikai munkát. Az eredmény pedig az egész családnak jót hoz: az értékes lakástextíliák, az egészséges, szemre is tetszetős ételek, az üde, színpompás, virágokkal vagy friss zöldségekkel teli kert mindenkinek örömet szerez, újra és újra sikerélményt nyújt.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr2618115000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása