HRDoktor

Ne váljon hízókúrává a nyári menü!

2022. július 25. - hrdoktor

Bármekkora áldozatot igényelt, hogy jobban álljon a fürdőruha, sokan a nyaralás idejére már elfelejtik az átélt megpróbáltatásokat.

Sokan kora tavasztól edzéssel, fogyókúrával arra készülnek, hogy minél jobb formába hozzák magukat a strandszezonra. Mégsem tudnak, vagy nem is akarnak ellenállni a strandok szokásos kínálatának: a frissen sült halnak, pecsenyéknek, a street food strandváltozatainak, a gyrosoknak, a hot dognak, a retro lángosoknak, a palacsintáknak, főtt kukoricának, hogy a fánkokról, fagylaltokról, vattacukorról már ne is beszéljünk. Érdemes kicsit jobban megismerkedni ezeknek az ételeknek a sajátosságaival, hogy okosan választva bosszantó következmények, súlygyarapodás nélkül élvezhessük ezeket a nyári örömöket is.

A melegben legtöbben csak megszokásból esznek, ilyenkor szinte észrevétlenül csökken az ételek iránti sóvárgás. A szervezet számára üdítő hatást jelenthet a kevesebb kalória tartalmú étkezés. Javasolt, hogy ilyenkor amennyivel kevesebbet mozgunk, annyival kevesebbet együnk, mely naponta kb. minimum 200-400 Kcal elhagyását jelentheti. Ha valaki szeretné - manapság a lépésszámláló programokkal, a különböző mobilalkalmazásokkal - figyelemmel tudja kísérni a napi tevékenységét, és táplálkozását.

hrdoktor_strandetelek_1.jpg

Finom kalóriabombák

A legnépszerűbb strandételek általában igazi kalóriabombák, bőségesen tartalmaznak szénhidrátot (finomított lisztet és cukrot) és zsiradékot, amelyekkel jó, ha számolunk.

Az egyik legfontosabb jellegzetessége a strandételeknek, hogy szinte kivétel nélkül igen magas az energiatartalmuk, laktatóak, hogy a fürdőzés közben megéhezők étvágyát kielégíthessék. Jó tudni, hogy a legnagyobb a kalóriaértéke a hot dognak, a hamburgernek, illetve a lángosnak (a feltéttől függően még magasabb is lehet). Ezek darabonként 450-500 Kcal-t tartalmazhatnak. A sült krumpli, a főtt kukorica, a panírozott hekk is magasabb energiát tartalmaz. Az édességek közül a kürtőskalács a leglaktatóbb, míg palacsintával a vastagságától és a tölteléktől függően viszünk be energiát. Egy gombóc víz alapú fagyi (nem szabály, de általában vízalapúak a gyümölcsfagyik, pl.: eper, szeder, málna, barack stb.) legalább 60 Kcal, a tejszínes változat pedig ennek többszöröse is lehet.

Egy nyaralás alatt egyszer válasszunk lehetőleg lángost, a kevésbé zsíros változatot, s kínáljunk meg valakit a felével. Az édességet desszertként, s ne étkezések helyett fogyasszuk!

Egészségesebb, tudatosabb ételek választhatók a strandon is

Aki tudatosan táplálkozik, annak sem kell éhen maradnia, nem kell megtagadnunk magunktól azt, hogy finom ételekkel kényeztethessük magunkat a nyaralás alatt, de azért azok, akik számára egészségi okokból indokolt az óvatosság, kíméletesebbé is tehetik az ételeiket ilyen körülmények között is.

A strandételek legtöbbje ugyanis kiváltható jó minőségű, és finom, mégis zsírban és szénhidrátban szegényebb, könnyebben emészthető ételekkel. A vastag panírban, bő olajban sült hekk, a rántott hús, a csirkecomb helyett egészségesebb a kevés paprikás lisztben (esetleg zablisztben) megforgatott hekk, a roston sült, grillezett változat, a hagyományos lángos helyett pedig érdemes megkóstolni a sok helyen kapható, kemencében sült kenyérlángost, ami sajttal, tejföllel ugyanolyan finom és nem bő zsiradékban sült.

Ha a húsfélékhez köretnek a kenyér vagy a sült hasábburgonya helyett például görög- vagy cézársalátát választunk, sokkal kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé tehetjük a nyári táplálkozásunkat. A saláták esetében sem mindegy, hogy natúrt vagy majonézest választunk, hiszen a majonéz megemeli az energiatartalmat. A majonéz fogyasztása kevésbé javasolt a nagy kánikulában. Manapság a legnépszerűbb street food termékek egyike a gyros: ha ezt pita nélkül, vegyes salátával, bulgurral kérjük, egészségesebb fogás lehet belőle.

Mindig érdemes a szervezetünk jelzéseire figyelni, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, a mértéket az étkezésben: segít az étel kiválasztásában és a kiválasztott étel mennyiségében is, hogy valóban szeretnénk-e még egy adagot megenni, vagy csak a szemünk kívánja.

hrdoktor_strandetelek_2.jpg

Rágcsálni való csemegék

Valljuk be: strandon nemegyszer csak unalomból eszegetünk, azért, hogy csináljunk valamit. Erre a célra érdemes gondoskodni valami egészséges rágcsálni valóról, ami lehet például telítetlen zsírsavat és vitamint, ásványi anyagot tartalmazó napraforgó vagy tökmag, dió-mogyoró, vitaminban és rostokban gazdag, gyümölcs. A nyári melegben legjobban a lédús, magas víztartalmú gyümölcsök: most van a szezonja a flavonoidokban gazdag bogyós gyümölcsöknek, a sárga és görögdinnyének, barackféléknek, a nyári almát, ringló szilvát csak ajánlani lehet.

Ha nem visszük túlzásba, egy-egy főtt kukorica is belefér, béta karotin tartalma segíti a szép barnulást. Arra azért figyeljünk, hogy kevés sóval kérjük.

Szomjoltásra ajánljuk

Nyáron a melegben naponta 2-4 liter folyadék fogyasztás az ideális mennyiség. A legtöbb szénsavas palackozott, cukros vagy édesítőszeres üdítőital bár „itatja magát”, de szomjoltásra nagyobb mennyiségben nem igazán alkalmas. Így a hőségben folyadékpótlásra elsősorban ivóvíz, ásványvíz, tea, mely lehűtve vagy melegen is ajánlható, frissen centrifugált zöldség- és gyümölcslé, smoothie. Finomabb a víz és még fokozható a frissítő hatása citrommal, naranccsal, lime-mal, mentával, gyömbérrel, citromfűlevéllel ízesítve.

A gyümölcslék egészségesek és valóban üdítőek, de a cukor- és energiatartalmukat azért érdemes figyelembe venni a fogyasztásukkor. Vízparton, strandon alkoholt nem tanácsos fogyasztani, mert a tűző napon, hőségben az alkohol idegrendszerre tett hatása kiszámíthatatlan, és még az a mennyiség is megárthat, amely egyébként semmi bajt nem okozna.

Ne a lemondásokra koncentráljunk, lebegjen inkább a szemünk előtt, hogy: „A mérték az érték.”

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9017890227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása