HRDoktor

A céges sport egészségvédő és csapatépítő egyszerre

2022. június 13. - hrdoktor

Ha egy munkáltató testedzési, sportolási lehetőséget biztosít az alkalmazottjainak, azzal nemcsak a munkavállalói egészségéért tesz, hanem a saját, céges, szervezeti érdekeit is előmozdítja.

Az elmúlt években a covid miatt a munkahelyi egészségvédelem a legtöbb helyen inkább a járványvédelmi intézkedésekre korlátozódott, a home office megszervezésére, az érintkezések, a fertőzésveszély minimalizálására. A munkahelyen belüli, vagy a külső helyszíneken támogatott edzésformák, sportolási lehetőségek, az egészségvédő, közösségépítő okos kezdeményezések átmenetileg háttérbe szorultak. Lassan ideje lenne ebben is visszatérni a normalitáshoz, hiszen az elszigetelődve, közösségi élmények nélkül és mozgáshiányban töltött hosszú időszak legalább annyira hatott az egészségi állapotunkra, mint maga a járvány és annak az immunvédelmet rontó következményei.

hrdoktor_munkahelyi_edzes_1.jpg

Miben segíthet a mozgás?

Nem lehet túlbecsülni a mozgás szerepét az egészség megőrzésében. A rendszeres aktivitás, különösen a teljes testet átmozgató, tudatosan összeállított, célzott testedzés javítja a keringést, a légzést, serkenti az anyagcserét és az emésztést, vagyis segít abban, hogy a szervezetünk legkisebb, legtávolabbi szövetjei, sejtjei is oxigénhez jussanak és megkapják a szükséges tápanyagot is. A mozgásszerveket erősíti, az izmokat, inakat, csontokat karbantartja, az ízületeket mintegy beolajozza a mozgás, így annak minden formája elősegíti az egészség, a munkaképesség fenntartását. Azok számára pedig, akik irodai vagy számítógép előtti munkát végeznek, a passzív, a gerincet, a nyaki- és hátizmokat különösen megterhelő ülő testhelyzet hátrányait is ellensúlyozni kell a megfelelően összeállított edzésprogrammal. Ráadásul az ülő testhelyzet nemcsak a felsorolt mozgásszervekre van rendkívül káros hatással, hanem szerepe van a kóros elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri rendellenességek, a visszértágulat, a diabétesz, a daganatos betegségek kialakulásában, még az alvászavarok és a depresszió hátterében is. A munkavállaló egészségi problémája, az emiatti teljesítménycsökkenés és hiányzás a – nyilván elsődleges - emberi szempontokon túl gazdasági, szervezési gondokat is generál, így az elkerülésük a munkáltatónak is kiemelt érdeke.

Mit tehet a munkáltató?

Egyre több cég, szervezet igyekszik megteremteni munkavállalóinak a testedzés lehetőségét. Ez történhet épületen belül, egy arra alkalmas helyiségből játszó- sportszoba kialakításával, még gyakrabban pedig egy közeli edzőteremmel szerződést kötve, amelynek alapján a cég dolgozói ingyenesen vagy kedvezménnyel vehetik igénybe a szolgáltatást. Egyéni mozgáslehetőséget jelentenek az edzőtermi bérleteken kívül az uszoda-, műjégpálya-, tenisz, squash stb. belépők is, amely a cafetéria, a természetbeni juttatások része is lehet. Még szerencsésebb, ha a munkáltató igyekszik a munkatársak számára közös mozgáslehetőséget is szervezni. Szabadtéri futó, nordic walking programok, labdajátékok vagy akár csak természetjáró kirándulások szervezésével elő lehet segíteni a testedzés mellett a feltöltődést, a csoporton belüli kapcsolatok, a kommunikáció javulását is. Népszerű a teremfoci vagy még inkább a kispályás foci is: a munkahelyi közösségekből alakult kis csapatok délutánonként iskolák tornatermeit vagy műfüves pályáit veszik igénybe és ott bonyolítják le a körversenyeket. Közvetve is elősegítheti a cég a dolgozói aktivitását: biztonságos kerékpártárolók, illetve öltözők, zuhanyozók kialakításával például növelni lehet azok számát, akik kerékpárral járnak munkába. Bármelyik mozgásforma alkalmas lehet a céges sportra, de a legfontosabb a rendszeresség! A fél- vagy évente megszervezett céges sportnap önmagában vajmi keveset ér, csak akkor van értelme, ha a hétköznapokon is, rendszeresen biztosítják, legalább elősegítik a résztvevő munkavállalók mozgását.

hrdoktor_munkahelyi_edzes_2.jpg

A munkahelyi mozgás haszna

Nem túlzás haszonról beszélni, hiszen a sok nyilvánvaló egyéni előny (egészségvédelem, jobb közérzet, lendületesebb, kreatívabb munka, teljesítménynövelés, pozitívabb életérzés) mellett számos, a cég egészére kiható következménye van. Pénzben is kifejezhető előny, hogy csökkenti a betegség miatti hiányzások számát, növeli a produktivitást, a munkavállalók kezdeményezőkészségét, kreativitását, javítja a közérzetét, szellemi és fizikai teljesítményét egyaránt. A csapatjáték mindennél jobban erősíti az összetartozás élményét, építi a közösséget. A mozgás, a játék oldja az egyéni stresszt, a szorongást, és enyhíti a munkatársak, esetleg a főnökök és beosztottjaik közötti feszültséget is, felébreszti az egészséges versenyszellemet, növeli a tudatosságot, a kommunikációs és szervezőképességet, valamint a motivációt is.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8617855829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása