HRDoktor

Miért olyan fárasztók az online meetingek?

2022. január 17. - hrdoktor

Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbeszélések kimerítőbbek, mint a hagyományosak.

Az elmúlt két évben a COVID járvány átalakította a munkahelyünket, megsokszorozódott a home office-ban töltött időnk, és naponta több online meetingen kell részt vennünk. Tapasztalhatjuk azonban, hogy a virtuális konferencia sokkal fárasztóbb, mint a hagyományos értekezlet vagy a személyes találkozó. Már egy néhány órás meeting után is ég a szemünk, teljesen kimerültnek érezzük magunkat, ha pedig nem tökéletes a kapcsolat és rossz minőségű a kép, akár szédülés és émelygés is elfoghat. A panaszok oka az, hogy a jelenléti munkavégzés során egészen más, természetes kommunikációs szituációhoz szoktunk, mint amit az online meetingen élünk meg.

meeting-1.jpg

A jelenlét hiánya, a hiány jelenléte

A személyes találkozások során egész testünkkel, minden érzékszervünkkel jelen vagyunk a szituációban, nem csak a látásunkkal és a hallásunkkal, mint a virtuális téren keresztül. Például a valós tárgyalások során megvannak a beidegződéseink a számunkra komfortos távolságtartásra a partnerrel szemben, a felek között egy-másfél méter távolság van. A kamerák felborítják ezt a megszokott, „biztonságos” térérzékelést, túl közel hozzák a beszélőt, amit az agyunk nehezen tud feldolgozni. Elménk túl bizalmas vagy fenyegető közelségnek is érezheti a helyzetet. Ráadásul nem csak az éppen beszélő, hanem a többi résztvevő arca, köztük a sajátunk is látható a képernyőn, nem is beszélve a különböző hátterekről, ami tovább terheli a figyelmünket. A virtuális képi információk tömege intenzív, többfeladatos, multitasking típusú munkavégzésre, állandó figyelemmegosztásra kényszerít. Ez mentálisan nagyobb erőfeszítést kíván. Az előadó vagy a partner „itt van és még sincs itt” – amit az agyunk nehezen dolgoz fel. Hiszen ugyanazt a verbális üzenetet kapjuk, mint a valós jelenlétnél, de a testbeszéd, a testérzékelés, vagyis a nonverbális kommunikáció több lényeges eleme hiányzik. Ezek a beszélgetések az együttlét illúzióját nyújtják tényleges jelenlét nélkül. Ezt a furcsa, az agy számára nem könnyen értelmezhető helyzetet „jelenlét hiányának” is nevezik.

Az online meeting multitaskingra csábít

A feladat tehát már eleve összetett: figyelnünk kell a képernyőn látottakra, az elhangzó új információkra, miközben nincs érezhetően jelen teljes valójában a partner. Ilyenkor nemegyszer elveszítjük a fonalat, „kikapcsolunk”, mintha az agyunk védekezne a túl sokféle benyomás ellen. Ráadásul nem ritka az sem, hogy a home office lehetőségeit kihasználva nem csak a meetingre figyelünk, hanem valamilyen otthoni teendőre is: válaszolunk egy emailre, futárra várunk, beindítunk egy mosást, netán az online oktatásban részt vevő gyerekünk kérdez valamit… Az ilyen multitasking hatékonynak tűnhet, de a következményeként nagy valószínűséggel már a munkanap közepére mértéktelenül elfáradunk.

meeting-2.jpg

Mit lehet tenni a „Zoom-fáradtság” ellen?

Ha van mód rá, korlátozza a megbeszélések napi számát! Egy középvezető az ideje nagyjából egyharmadát, a felsővezető pedig mintegy a munkaidő felét értekezleteken tölti, ami nagyon megterhelő és egyéb munkáitól veszi el az időt és az energiát. Ezt szerencsésebb lenne 15 százalék körül korlátozni. Nem muszáj mindent videokonferencián intézni, sok esetben egy kör-email is elég hatékony, vagy, ha csak egy partnerrel történő megbeszélésről van szó, egy telefonhívás egyszerűbb és mindenki számára kíméletesebb megoldás. A különböző online platformok a videokonferencián kívül is sok lehetőséget adnak a kapcsolatfelvételre, a munka szervezésére (chat, feladatkiadás, dokumentumok megosztása, emlékeztető, projekt követése stb.) Szervezze úgy a munkanapját, hogy legyenek benne értekezletmentes órák, amikor más feladataira koncentrálhat és megpihenhet a vizuális információtömeg után. Két meeting között legyen legalább húszperces szünet, amikor felállhat, járkálhat, pihentetheti szemét, agyát! Elhúzódó meeting alatt is kezdeményezzen szünetet!

Meeting előtt időben kapcsolja be a számítógépet, próbáljon ráhangolódni a videokonferenciára, összpontosítsa a figyelmét arra, kikkel, milyen témában fog értekezni! Köszöntse az érkezőket!

Ha csak lehet, zárja ki a zavaró otthoni körülményeket, csukja be a szobaajtót, kérje meg a családtagokat, hogy ne zavarják!

Állítsa be megfelelően a gépét! Lehetőség szerint olyan helyen rendezkedjen be az értekezlethez, ami nyugodt és letisztult: ne engedje be a meeting résztvevőit jobban személyes terébe, mint amennyire az jól esik.

A galériánál megfelelőbb a speaker view- beállítás, amikor mindig az éppen beszélőt mutatja a kamera. Ha zavarja, hogy a saját arcát folyamatosan látnia kell, akkor bejelentkezés után leveheti a képernyőről.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6816815288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.01.18. 10:46:04

Mert a nem online-ak is fárasztóak. Főleg azért meg meghívnak rá rengeteg embert, akik nagy része nem is kapcsolódik a problémához, így teljesen érdektelenül vesz részt. Ha nem menne el, akkor egyből kiderülne, hogy nem jó munkatárs, mert bomlaszt. Így elmegy, és unatkozik. Régi mondás: unatkozol? Szervezz egy meetinget.

Egyébként szólok, hogy értekezlet a magyar neve.

A legdurvább mondat:
"Már egy néhány órás meeting után is ég a szemünk, teljesen kimerültnek érezzük magunkat"
Néhány órás???? Őszintén, mit lehet hatékonyan megbeszélni "néhány órában", főleg azon túl? Semmit. Az ilyen értekezlet szófosásról szól. Az is hülye, aki elvárja, hogy több órán túl is koncentrálni lehessen.

Hülye nagyvállalati birkák: hülye vezetők és hülye alkalmazottak (mint pl. én is).

Visceroid 2022.01.18. 11:03:11

Milyen meeting? Ki dolgozik ezeknél a "nagyvállalatoknál"? Mindenki összeszerel, nem?

Treff Bubi 2022.01.18. 12:05:27

Nálam az az egyik alapvető nehezítés, hogy nem tudok a partner szemébe nézni. Vagy a kamerát nézem, vagy az ő arcát. A kijelző alá rejtett kamera ebből a szempontból nagy királyság lenne a laptopokban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.18. 13:01:35

Én imádom az ilyen mítingeket. Alattuk nem kell dolgozni, pl. lehet kommentelni, művelődni, zenét hallgatni.

efi 2022.01.18. 16:06:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem mindenkinek van olyan munkája, hogy majd más megcsinálja helyette...

midnightcoder2 2022.01.18. 17:34:06

@fofilozofus: +1. Jó pár meetingen voltam amin szó szerint az igényelte a legnagyobb erõfeszítést, hogy ne aludjak el.

Az online meetingen legalább lehet mellette dolgozni vagy netezni, a dolog követésére általában bõven elég az az egy-két agysejt ami épp ráér és unatkozik. De ha ott ülök és semmi más lehetõségem nincs csinálni valamit, akkor elõbb-utóbb bealszok.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.18. 18:16:42

Én inkább egy steakhouse-ban szeretnék meatingelni.:)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2022.01.18. 18:57:03

@fofilozofus: A néhány órára én is felkaptam a fejem. Ritkán fordul elő, hogy valamire 25 perc nem elég, de az már inkább az éves tervezés vagy a tréning kategóriája...

@midnightcoder2: Én online meetingeken tudok mással foglalkozni, régen a fizikai meetingeken néha elbóbiskoltam, amikor valaki már 5 perce beszélt folyamatosan a semmiről...

@Visceroid: Miért, a gyárak nem online dolgoznak???

antisocialnetwork 2022.01.18. 19:07:25

Szegény meetingelők.Zoom fáradtság. Lol. Nem szakad le az ég,hogy valaki ezektől elfárad.
És a majom itt is.

Visceroid 2022.02.06. 13:47:19

"Miért, a gyárak nem online dolgoznak??? "

??????? Egy gyárban készül a termék, amit a munkások szerelnek össze. Nem, a gyárak nem online dolgoznak, a gyárakban kétkezi munkások dolgoznak, NEM online, bármilyen meglepő is ez. A szellemi munka mocskos sorosista ármány, több fizikai munkás kell!
süti beállítások módosítása