HRDoktor

A magnéziumhiány minden bajom forrása?

2021. február 08. - hrdoktor

Több olyan ásványi anyag van, amelyeknek a hiánya zavart okozhat az emberi szervezet működésében. Gyakran előfordul, hogy noha egészségesnek tudjuk magunkat, több kellemetlen panasz jelentkezik: rossz közérzet, fejfájás, ingerlékenység, lábgörcsök zavarhatják meg az éjszakai pihenést és komfortérzetünket. Jó tudni, hogy az ilyen panaszoknak a hátterében állhat magnéziumhiány is.

hrdoktor-01_1.jpg

A magnézium ezen létfontosságú ásványi anyagok egyike. Hiányát a fehérje-, zsír-, szénhidrát-anyagcsere, a csontrendszer, a mozgásszervek, a szív, a keringés és az idegrendszer is megsínyli, nem is beszélve arról, hogy az immunrendszer hatékonyságát is jelentősen csökkenti. Ha a magnézium szintje megfelelő, az hozzájárul a szív és az érrendszer megfelelő működéséhez, a vércukorszint és a vérnyomás megfelelő szinten történő stabilizálásához, így csökkenti a diabétesz, az érkatasztrófák, a stroke és az infarktus kockázatát. A magnézium az idegrendszerre is hatással van: természetes nyugtató, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású, és megfelelő bevitele a memóriazavarok megelőzésében is hatékony.

A magnéziumhiány jelei

Legtöbbször a lábszár és comb izmaiban éjjel jelentkező izomgörcsök, alvászavarok, napközbeni fáradékonyság, gyengeség tartoznak az első figyelmeztetőjelek közzé. Később a fizikai és a szellemi teljesítmény romlása, migrénes fejfájás, szívritmuszavar, a kedélyállapot változása, fokozott nyugtalanság, ingerlékenység, depresszió, vérnyomásproblémák és a fertőző betegségekre való nagyobb fogékonyság jelezhetik, hogy a szervezetünk hiányt szenved magnéziumból. Mivel a magnézium és a kalcium hasznosulása, a csontrendszerbe való beépülése összefügg, ezért a magnézium tartós hiánya hozzájárulhat a csontképződés zavaraihoz is.

A magnézium természetes forrásai

A szükséges magnézium bevitelét legjobb természetes úton, kiegyensúlyozott táplálkozással, magnéziumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával biztosítani. Több zöldség, például a spenót, a brokkoli és általában a káposztafélék, ezen kívül a bab, a borsó, a tökfélék tartalmaznak magnéziumot. A gyümölcsök közül pedig a csonthéjasok, dió, mandula, mogyoró, kesudió, a tejtermékek és a halak, a teljes kiőrlésű gabonák, a tengeri alga fogyasztásával érhetjük el a megfelelő magnéziumszintet. Sajnos, ez a legtöbbször nem elegendő, mert manapság túl nagy szerepet kapnak az étrendünkben a magnéziumban szegény élelmiszerek, például (a magnézium hasznosulását rontó) adalékanyagokat tartalmazó készételek, kényelmi termékek és a finomított lisztből készült pékáruk.

A természetes forrásból származó magnézium kiegészítésre szorulhat akkor, ha már jelentkeztek a magnéziumhiány tünetei, vagy pedig olyan élethelyzetek, betegségek (pl. intenzív sport, leromlott immunrendszer, krónikus betegség, vesebetegség, Crohn-betegség, tejcukor-érzékenység, alkoholizmus) fennállásakor, amelyek esetén számolni kell a magnéziumhiánnyal.

hrdoktor-02_1.jpg

Hogyan pótolhatjuk?

Egy egészséges felnőtt embernek átlagosan naponta 375 mg magnézium bevitelére van szüksége. Ez a mennyiség egyes állapotok, betegségek esetén nem elegendő: várandósság, szoptatás, erős fizikai vagy lelki megterhelés, tartós stressz, anyagcserezavarok, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vagy rendszeres alkoholfogyasztás, intenzív fogyókúra idején több magnéziumra van szükség. Patikákban, drogériákban számos, vény nélkül is kapható magnéziumtartalmú táplálék-kiegészítő készítmény áll a rendelkezésünkre. Ezek használati leírását, összetevőit ajánlatos alaposan elolvasni. A 375 mg-os ajánlás a tiszta magnéziumionra vonatkozik, amelyek a különböző magnéziumsókból (pl. magnézium-citrát, -laktát, -karbonát stb.) eltérő mértékben képesek hasznosulni a szervezetben. Jó tudni azt is, hogy a magnézium felszívódását segíti, ha az étrendünk megfelelő mennyiségű fehérje és kalcium bevitelét teszi lehetővé. Azonban rontja a magnézium hasznosulását, ezért nem tanácsos a magnéziummal egyidejűleg gondoskodni a kalcium pótlásáról, és magnéziumtartalmú készítmény bevitele mellett nagyobb mennyiségű alkoholt se fogyasszunk.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8916419190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása