HRDoktor

Fejfájástípusok

2021. január 18. - hrdoktor

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek nagy többsége szenved a fejfájás valamely típusától, és a munkavégzést is negatívan befolyásolja. Primér betegségként vagy kísérő tünetként is jelentkezhet.

Megkülönböztetjük a primér (migrén, Cluster és tenziós) és tüneti fejfájásokat. Ez utóbbiak hátterében számos ok állhat: neurológiai, fül-orr-gégészeti, reumatológiai, szemészeti, belgyógyászati betegségek (fertőzések, gyulladások, anyagcsere és emésztési zavarok) és életviteli problémák is. Érdemes megfigyelni, kinél milyen tünetekkel, milyen körülmények között szokott jelentkezni: ha ismerjük a fejfájás természetét, könnyebb orvosolni is.

hrdoktor-fejfajas-1.jpg

Mit nevezünk migrénnek?

Az egyik legkellemetlenebb fejfájás a migrén. Tünetei a féloldali, lüktető jellegű fájdalom, ami hányingerrel, hányással, fény- vagy hangérzékenységgel társul. A migrénre hajlamosak (a népesség mintegy tizede, többségükben nők) számíthatnak a rohamszerű fejfájás későbbi, újbóli jelentkezésére. A migrén okát nem sikerült teljesen feltárni, de a feltételezések szerint az agykörnyéki véráramlás megváltozása, az agyi erek kitágulása, az agy kémiai folyamatainak és elektromos aktivitásának változásai állhatnak a hátterében. Közvetlen kiváltója lehet a szellemi túlterhelés és a stressz, de gyakran alvászavarok, menstruáció, időjárás-változás, bizonyos ételek vagy szagok is előidézhetik.

Sokaknál az úgynevezett aura jelzi az erős fejfájás közeledtét: bevezető tünetként rövid ideig tartó átmeneti látászavar (fénykarikák a szem előtt vagy a látás elhomályosulása), zsibbadás, érzéskiesés és beszédzavar jelentkezhet. Ha ezeket a jeleket a migrénes felismeri, időben alkalmazott gyógyszerrel jó eséllyel elejét veheti a heves fájdalom kialakulásának.

Egy-egy alkalommal a fájdalom órákig, sőt napokig is elhúzódhat, miközben az intenzitása fokozódik, így átmeneti munkaképtelenséget is okozhat. A fájdalmat fokozhatják az éles hangok vagy az erős fény és a fizikai aktivitás is, ezért a betegnek migrén idején legjobb csendes, hűvös, árnyékos helyre húzódva lepihenni. Utóhatásként kimerültség, izomfájdalom jelentkezhet.

Fájdalom a halántéktájon

A migrénnél jóval ritkább a szintén féloldali, rohamszerű és intenzív, éles, tőrdöfésszerű fájdalommal járó Cluster-típusú fejfájás. Leginkább a középkorú, dohányzó, erős szellemi terhelésnek, nagy stressznek kitett férfiakat érinti. Az érintett oldali szem könnyezése, bevörösödése, duzzanata, a pupilla összeszűkülése, a szemhéj lecsüngése, az arcbőr kipirulása kísérheti. A roham gyakran éjszaka vagy a hajnali órákban jelentkezik, viszonylag rövid ideig tart (bárhol fél és három óra hossza között), de naponta többször is visszatérhet, heves nyugtalanságot, különösen erős, szinte elviselhetetlen, hasító fájdalmat okozva, ami csak nehezen csillapítható. A Cluster-típusú fejfájástól szenvedők az alkohol és a dohányzás teljes kerülésével, az alvászavarok rendezésével tehetnek a súlyos rohamok elkerüléséért.

Mitől fáj a tarkónk?

Az ún. tenziós fejfájás, a tarkótáji fájdalom, az esetek mintegy 80 százalékát kitevő fejfájástípus. Közel azonos gyakorisággal érinti a férfiakat és a nőket. Változó időtartamú: elmúlhat egy fél óra alatt, de tarthat akár egy hétig is. Jellemzője, hogy ébredéskor kezdődik, és napközben fokozódik. A betegek egy része enyhe, a szokásos fájdalomcsillapítókra jól reagáló fájdalomról számol be, de nem ritkák a súlyos, intenzív fájdalommal járó esetek sem. A tenziós fejfájás a nevét a kísérő váll- és nyaktájéki izomfeszülésről, nyomásérzékenységről kapta. A feszítő, tompa fájdalom a fej mindkét oldalára kiterjed, kiterjedhet a homlokra is, valamint fejbőr-érzékenység is kísérheti. Jelentősen rontja a koncentráló képességet, csökkenti a fizikai és a szellemi teljesítményt. A fejfájástól szenvedők körében gyakoribbak az alvászavarok, a fogyás, a libidócsökkenés és a depresszió is. Kiváltó okai között első helyen említik a stresszt.

hrdoktor-fejfajas-2.jpg

Fejfájás az irodában

A primér fejfájások mellett a munkahelyen jellemzően az életmódhoz, életviteli gondokhoz kapcsolódó fejfájások fordulnak elő a leggyakrabban. A szellemi túlterhelés és a stressz mellett a fejfájás kiváltó oka lehet a folyadékhiány, a kialvatlanság, az alvászavar, az oxigénhiány is. Fejfájást eredményezhet az egyszeri nagyobb vagy rendszeres alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, gyomorrontás, túl sok cukor és szénhidrátbevitel, a túlzásba vitt koffein (a kávé, az energiaitalok, a kóla, fekete vagy zöld tea és a kakaó mind tartalmazzák) fogyasztás is. A görnyedt, „védekező” testtartás, a váll- és nyakizmok feszülése is gyakran okoz fejfájást.

Néhány egyszerű tanács fejfájás ellen

A fejfájás oka, erőssége és megjelenési módja igen sokféle lehet. Ezért fontos megfigyelnie az érintetteknek, hogy milyen előzmények, körülmények, helyzetek váltják ki a panaszokat, vagy hogy milyen előjelei vannak a súlyosabb fejgörcs kialakulásának, és azt is, hogy mivel tudják a leghatásosabban csillapítani. Mielőtt azonban gyógyszerhez nyúlnánk, néhány egyszerű trükkel érdemes kipróbálni.

Kezdjük egy nagy pohár friss vízzel, ami jótékonyan enyhítheti az esetleges folyadékhiányt és az emésztési gondokat. A munka közben jelentkező fejfájás nemegyszer hatékonyan enyhíthető egy húszperces pihenő tartásával, néhány egyszerű, a váll- és nyakizmokat lazító tornagyakorlattal, fejkörzéssel, kis sétával, miközben a helyiséget alaposan kiszellőztetjük. Ha van rá mód, ajánlatos egy időre elvonulni egy csendes, árnyékos helyre, ahol a szemünk és az idegeink is pihenhetnek. Van, akinek a fejgörcsét egy melegítő homlokpánt, sapka enyhíti, másnak épp a hideg, frissítő borogatás segít. Bár sokféle vény nélkül kapható gyógyszer alkalmas a fejfájás enyhítésére, de ha többször visszatérnek, vagy súlyosbodnak a panaszok, tanácsos mielőbb orvoshoz fordulni az okok kivizsgálásáért, hiszen a fejfájás számos betegség másodlagos tünete is lehet.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1716393348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2021.01.20. 00:13:29

Jó tudni. Köszönöm.
süti beállítások módosítása