Vendéglátósként idegeskedik, alig van ideje enni-inni vagy mosdóba menni? Akkor érdemes tudnia, hogy számos munkahelyi, pontosabban szakmabeli ártalomnak van kitéve, melyek hosszú távon testi és lelki egészségére egyaránt negatív hatással lehetnek.
A vendéglátásban dolgozók egészségromlása
Lehetséges, hogy egy pincér munkája stresszesebbnek minősül, és számos más szakmát maga mögé utasít e tekintetben. Erre mutatott rá pár éve egy kínai kutatás, melyet a Guangzhou-i orvosi egyetem kutatói végeztek: hat korábbi, a munkahelyi egészséggel kapcsolatos tanulmány adatait elemezték, összesen 138.782 fő részvételével. A munkahelyi stresszt vizsgálva arra jutottak, hogy azon munkakörök, melyek keresettek és társadalmilag kevésbé megbecsültek (pl. felszolgálás) a stressz negatív hatásai nagyobb mértékben jelentkeznek, mint azon munkakörök esetében, amik keresettek és jobban megbecsültek (pl. orvoslás). Az orvosok, a tudományos szakterületek kutatói, az építészek vagy a mérnökök a közmegegyezés elismerésében részesülnek, és ugyan nekik is lehet stresszes a munkájuk, ám a megbecsültség érzése általánosságban véve sokat segít saját maguk megítélésében és a problémákkal való megküzdési képességeikben. A kutatók azt is megállapították, hogy a nagy stresszben dolgozók átlagosan 22%-kal magasabb stroke-kockázatnak vannak kitéve, mint az alacsonyabb stresszben dolgozók. A résztvevők nemek szerinti megoszlásakor pedig azt mutatták ki, hogy a stresszhelyzetben dolgozó nők 33%-kal magasabb stroke-kockázatnak vannak kitéve az alacsony stresszhelyzetű női munkavállalókhoz képest.
Nincs könnyű dolga annak, aki vendéglátósnak áll
A vendéglátásban tevékenykedőknek többnyire számos problémával kell megküzdeniük:
- változó, sokszor kiszámíthatatlan munkaidő
- kimerítő munkanapok
- késő esti vagy éjjeli műszakok
- kialvatlanság
- folyamatos lábonállás
- nem rendszeres étkezés és folyadékfogyasztás
- multitasking
- időnyomás
- sok feszült helyzet
- jellemző a nagy fluktuáció a csapaton belül és a vezetőség körében is, ami a biztonságérzetet csökkenti
- mindezt még tetézhetik az egyéni káros szokások, pl. a dohányzás vagy a testmozgás hiánya.
Hogyan őrizhetik meg egészségüket a vendéglátósok?
Íme 4 tanács, amelyet minden vendéglátásban – és egyébként bármely egyéb területen – dolgozónak érdemes megfogadnia saját egészségének védelme érdekében. A kulcsszavak: elegendő alvás, egészséges étkezés, rendszeres sport és a dohányzás mellőzése.
1. Ha van rá lehetősége, akkor kérjen mindig ugyanolyan munkarendet, így a beosztásához igazítva ki tud alakítani olyan alvási szokásokat, amelyeket utána csak követni kell. Ha nagyjából ugyanakkor fekszik le aludni és kb. ugyanakkor kel fel, munkanapokon és munkaszüneti napokon egyaránt, akkor már igen sokat megtett az egészsége érdekében. Az ideális az lenne, ha minden éjszaka 8 órát aludna.
2. Jóllehet a vendéglátásban dolgozók élete az ételek és italok körül forog, mégis többnyire nehézséget okoz számukra, hogy odafigyeljenek saját maguk rendszeres, kiegyensúlyozott és egészséges táplálására, ám azért mégis érdemes megpróbálni. Például egy egészséges, kiadós reggeli elfogyasztása munkába menetel előtt meghatározhatja az egész délelőtt energiaszintjét. A nap további nagyobb étkezéseinél ajánlott előnyben részesíteni a zöldségeket, a sovány húsokat, a kisebb étkezéseknél pedig a magvakat és a gyümölcsöket. Az is fontos, hogy az evés lehetőség szerint ne kapkodva, hanem nyugodt körülmények között történjen. Továbbá lényeges a folyadékfogyasztás is: jó, ha lecsúszik napi 2-3 liter víz, vagy ha hőségben történik a munkavégzés, akkor napi 4 liter folyadék fogyasztása ajánlott.
3. Hiába jár-kel az ember egész nap, sportra akkor is szükség van! A munkában végzett mozgás ugyanis nem olyan, mint ami célzottan erősítené az egyes izomcsoportokat. Például a törzsizmok erősítése révén elkerülhető többek között a derékfájás kialakulása. Éppen ezért fontos, hogy hetente pár alkalommal időt és energiát szánjunk a sportra, ezzel nemcsak testünknek, hanem a lelkünknek is jót teszünk.
4. A cigarettafüstben több mint 3800 azonosított vegyi anyag van, melyek egy része bizonyítottan rákkeltő, ezért köztudott, hogy a dohányzás – legyen az aktív vagy passzív – tüdőrákot okozhat, valamint növeli más daganatos és szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. Ez a káros szenvedély évente több ezer áldozatot szed. Nem éri meg! A vendéglátásban gyakran egy-egy szál cigi elszívása jelenti magát a szünetet. Nyugodtan kérhet ötperces pihenőt abban az esetben is, ha nem dohányzik: füst helyett szívjon friss levegőt!
A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.