HRDoktor

Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

2020. július 06. - hrdoktor

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen betegségeket okozhat a légkondi? És mire figyeljünk, hogy elkerüljük ezeket?

Manapság már a kánikula természetes velejárója a klímahasználat: hűtjük az autókat, az irodákat, az üzleteket és az otthonainkat is. Ha egy helyiség nincs átforrósodva, nemcsak kellemesebb benne lenni, de hatékonyabban lehet dolgozni, pihenni is. A légkondi tehát jót tesz a közérzetünknek és a teljesítményünknek. Ugyanakkor, ha nem megfelelően használjuk, egy sor betegség okozója is lehet.

hr-klima-csaj.jpg

A rettegett légiós betegség

A légkondicionálók által okozott betegségek közül egyértelműen a légiós betegség (legionella-fertőzés) a legismertebb, bár messze nem ez a leggyakoribb. A betegség felfedezésének kalandos körülményeiről kapta a nevét. 1976-ban Philadelphiában az Amerikai Légió nevű veteránszervezet tartott találkozót egy szállodában. A találkozó után a résztvevők közül sokan megbetegedtek, és több mint harmincan tüdőgyulladásban haltak meg. Kiderült, hogy a betegségüket egy később Legionella pneumophilának elnevezett baktérium okozta, amely elsősorban természetes vizekben, tavakban, folyókban fordul elő. De akkor, hogy került a szállodába? A vízvezetékekeken és légkondícionálón keresztül, így fertőzve meg a veteránokat.

Az általa okozott betegség nem jelentkezik rögtön, akár tíz napig is lappanghat a fertőzöttben. Ezután változatos tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, izomfájdalmak, láz, fáradékonyság, de akár hányás vagy hasmenés is. Súlyosabb esetekben megjelenik a tüdőgyulladás, de károsodhatnak a vesék és az idegrendszer is.

A betegség megelőzésének legbiztosabb módja a légkondicionálók rendszeres tisztítása. Minden egyes szezon előtt, függetlenül attól, hogy korábban mennyit használtuk a klímát, szakemberrel ki kell tisztíttatni a szűrőt. Így eltávolíthatók a klímában megtelepedett baktériumok.

hr-klima-szereles.jpg

A klíma okozta más betegségek

A légkondicionálók kevésbé súlyos, de gyakrabban előforduló betegségeket is okozhatnak. Mivel a klíma nem cseréli a levegőt, hanem újra és újra ugyanazt a levegőt forgatja meg a helyiségben, sajnos jelentősen hozzájárulhat különböző fertőzések terjedéséhez. A zárt rendszerben, ellentétben mondjuk azzal, amikor egy iroda ablakai nyitva vannak, akár egyetlen beteg is elterjesztheti a vírusait, legyen szó influenzáról vagy a gyakori rhinovírusok egyikéről.

Ráadásul a klímás helyiségek levegője általában elég száraz, ami sokaknál okozhat kellemetlen szemszárazságot, torok- vagy orrnyálkahártya irritációt, de akár fejfájást vagy szédülést is. A száraz levegő rosszat tesz a bőrnek is. Különösen veszélyes, ha a hideg levegő közvetlenül az arcunkat, a testünket éri. A megfázás veszélyén túl ez rosszat tesz az ízületeknek, kötőhártya-, fül- vagy arcüreggyulladást okozhat.

hr-klima-mosolyog.jpg

A légkondi megfelelő használata

Biztos mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor a negyven fokos hőségből besétál a 25 fokosra hűtött irodaházba vagy plázába. A légkondicionálók használatánál a legfontosabb, hogy ne legyen ekkora különbség a benti és a kinti hőmérséklet között, legyen bármilyen meleg is kint. A legjobb, ha a benti hőmérséklet csak 5-8 fokkal kisebb, mint a kinti, és törekedjünk arra is, hogy a klímát viszonylag alacsony fordulatszámon működtessük, hogy ne legyen annyira huzatos a helyiség. A cél mindig a kellemesebb nyári hőmérséklet elérése legyen, ne pedig az, hogy őszi időjárást varázsoljunk a szobába nyár közepén.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr2015984142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakeztengedte 2020.07.06. 12:04:18

"A legjobb, ha a benti hőmérséklet csak 5-8 fokkal kisebb, mint a kinti"

Tehát ha kint 40 fok van akkor bent állítsuk 35 fokra...
Annyi helyen olvasom ezt a butaságot.

Szerintem inkább arra figyeljünk, hogy ne legyen mondjuk 23-25 foknál hidegebbre állítva.

almaty 2020.07.06. 12:10:06

Kint árnyéban kell mérni, nem napon. Milyen 40 fokról írsz?

Közlekedő tömegközlekedő 2020.07.06. 12:50:19

A téli -5 fokban meg max 0-3 fokra fűtsük a szobát, mert tényleg nagyon kellemetlen, ha nagy a hőmérséklet különbség.
Ez az 5-8 fok különbség az európai klíma alultervezés (=spórolás) miatt van. Amerikában minden időjárási körülmények között is tudnia kell a rendszereknek 18-20 fok belső hőmérsékletet.

Nand 2020.07.06. 13:45:28

Legionella csak aeroszollal terjed, olyat a sima oldalfali split klíma nem tud produkálni. Amerikában van visszaparasitas is, ott már nagyobb gond. Hazánkban nyaralás után a zuhanyzó fejben pangó víz porlasztása, használata okozhat fertőzést.

lkjh 2020.07.06. 17:04:56

Ezt az 5-8 fokos különbség elméletet én sem értem.

Ha egész nap otthon vagyok, akkor miért ne lehetne a lakásban 22-25 fok???
Télen simán lehet több mint 30 fok különbség a "kint és bent között". Eddig még nem lett bajom belőle.

Legfeljebb akkor lehet indokolt a kis hőmérséklet különbség fenntartása, ha gyakran kell kijárni és visszamenni, mondjuk egyportásnak...

lkjh 2020.07.06. 17:23:11

Az utóbbi időben a 36-38 fok sem ritka MO-n. Ez esetben egy jól szigetelt épületet konkrétan fűteni kellene, ha komolyan vennénk ezeket a "kutatókat".

Attila F 2020.07.06. 18:37:22

@almaty: 35-40 fok van nyaranta mostanában és ezt árnyékban mérik.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2020.07.06. 19:31:34

Elfelejtették megmelíteni a koronavírust, ami bizonyítottan terjed a légkondik/klímák által. Nem véletlen, hogy a kormány is nemcsak felhívta erre a figyelmet, hanem tiltotta egy nagyon elterjedt esetben
hvg.hu/tudomany/20200522_vendeglatohely_ventilator_tiltas_legkondicionalo_legkondi_klima_koronavirus_jarvany

NÉBIH javaslata, a fenti intézkedéstől függetlenül:
"Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják (pl. split klíma és fan-coil berendezések), a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát. Javasoljuk ezeknek a készülékek a kikapcsolását. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük indokolt."
www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/647-a-sars-cov-2-koronavirus-elleni-vedekezes-lehetosegei-a-mestersegesen-szelloztetett-epuletekben

_Neville 2020.07.07. 09:39:10

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Ha 35 fokot lehűtöm 30-ra, akkor még mindig rohadt meleg van, és ugyanúgy nem lehet normálisan dolgozni. :D

Kolompár Gáspár 123 2020.07.29. 12:28:54

"A legjobb, ha a benti hőmérséklet csak 5-8 fokkal kisebb, mint a kinti"

Már amennyiben kint csak 5-8 fokkal van melegebb mint bent. 40 fokot 37-re hűteni sok értelme van, adtál a szarnak egy pofont..

Kolompár Gáspár 123 2020.07.29. 12:29:56

@_Neville: Az ilyen beszólásokat 20 fokosra hűtött irodákban találják ki öltönyös semmittevők a dolgozó emberek bosszantására.

Kolompár Gáspár 123 2020.07.29. 12:32:03

@almaty: Jó, mondd meg a főnöknek hogy dolgozni is csak árnyékban kell, nem napon...

Kolompár Gáspár 123 2020.07.29. 12:33:06

@csakeztengedte: Én figyelek arra hogy ne legyen kint több ennél, de a természet sajnos pont leszarja...
süti beállítások módosítása