HRDoktor

Egyes ételek függőséget okozhatnak

2020. május 26. - hrdoktor

Bár vannak, akik úgy gondolják, ez csak a fogyásra képtelenek kifogása, úgy tűnik, hogy valóban létezik az addikciónak ez a sajátos formája. A becslések szerint legalább minden 5. ember szenved az ételfüggéstől. Lehet, hogy Ön is az ételfüggők népes táborába tartozik?

hrdoktor-etel-fuggoseg-01.jpg

Az irodai, kevésbé aktív vagy mozgáshiányos életmódot folytató egyének esetében az étel-túladagolás negatív következményei hatványozottan fejhetik ki negatív hatásukat. Az ételfüggőség jele lehet, ha valaki imád enni, akkor sem hagyja abba, ha már nem éhes, vagyis nem képes kontrollálni megfelelően az étvágyát. Ha a szokásosnál jóval gyakrabban fogyaszt egy bizonyos ételt, esetleg az észszerű mennyiség többszörösét is képes egyszerre megenni belőle, például nem múlhat el nap, hogy ne enne csokit, sós chipset vagy bármelyik más kedvenc ételét. Szinte megkönnyebbül, ha nekiláthat ennek az ételnek, nemegyszer szorongásoldásra is használja.

Ételek vonzásában

A Michigani Egyetem kutatásából kiderült, hogy a különböző ételféleségek nem egyformán váltják ki ezt az ellenállhatatlan csábítást az ételfüggőségre hajlamosakból: vannak veszélyesebb és ártalmatlanabb termékek. A vizsgálatban több mint félezer ember vett részt és a kutatás 35 ételféleségre terjedt ki. A résztvevők mintegy egytizede bizonyult függőnek, de a többségüknél is kimutatható volt, hogy bizonyos ételek fokozottan csábítják őket. Az összeállított Yale Ételaddikciós Skála (Yale Food Addiction Scale = YFAS) élén gyorséttermi ételek, édes és sós nassolni és rágcsálnivalók, cukrászipari termékek szerepelnek: pizza, csoki, chips, sütemények, fagyi, sült krumpli, sajtburger, de előkelő helyen végeztek olyan kedvelt, hagyományosan ünnepi étkek is, mint például a rántott csirke vagy a torta és a kalács.

Egyes függőségig kedvelt ételek, cukros üdítőitalok különböző szabadidős tevékenységekhez, így a mozizáshoz, bulizáshoz, sportközvetítéshez kötődnek (például a pattogatott kukorica), mások pedig jó emlékű gyermekkori családi ünnepek velejárói lehetnek. Vannak olyan ételek is, amelyek kedveltek ugyan, de kevésbé alakítanak ki függőséget. Ilyenek például a gyümölcsök, a natúr (nem panírozott) húsok, a tojás vagy a mogyoró, a főtt tészták és a zöldségfélék.

Az ételfüggőség élettani háttere

A leginkább addiktív ételek általában sok cukrot, zsiradékot, lisztet tartalmaznak. Ezeknek az összetevőknek a hatására ugyanis a szervezetben bizonyos ingerületátvivő anyagok, hormonok (pl. az ún. boldogsághormonok) termelődése fokozódik, ami kellemes érzést vált ki. Az adott étel fogyasztása így jó emlékként őrződik meg, ami legközelebb is kívánatossá teszi. Ez az agy által szabályozott „jutalmazó” rendszer azonban úgy működik, hogy egyre több étel fogyasztása kell ahhoz, hogy ugyanazt a hormonválaszt kiváltsa.

hrdoktor-etel-fuggoseg-02.jpg

Az ételaddikció következményei

Az ételfüggőség káros következményei a kiegyensúlyozatlan, túl sok egészségtelen összetevőt tartalmazó étrend, a felborult étkezési szokások miatt alakulnak ki, az addikció súlyosságától és a kedvenc csemege típusától függően. Gyakran ez áll az emésztési problémák, puffadás, hasi diszkomfort, az elhízás, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú diabétesz hátterében, így több súlyos szív és érrendszeri betegség kiindulópontja is lehet. Pszichés hatásai is lehetnek: önértékelési zavarok, depresszió is kialakulhat. 

Mit tehetünk az ételfüggőség ellen?

A probléma felismerése az első lépés: érdemes egy ideig étkezési naplót vezetni, amibe feljegyzünk minden ételféleséget, amit elfogyasztottunk, még a legkisebb nasi falatot is. Ez a napló megmutathatja, melyik az az étkezési szokásunk, amely felesleges kalóriákkal, többlet szénhidrát- és zsírbevitellel felborítja az egészséges táplálkozásunkat. Az étrend tudatos kialakításával, több természetes, friss élelmiszer, és kevesebb feldolgozott, ún. kényelmi termék fogyasztásával lehet tenni ellene. A kedvencekről sem kell teljesen lemondani, de vigyázni kell, hogy azokkal együtt se lépjük át az egészséges határokat, sem a kalória-, sem a szénhidrát- vagy zsírbevitelben.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7515717304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.05.26. 23:39:45

Már bocs, de ez már húsz éve is ismert dolog volt. Pl. a csokoládéval kapcsolatban.

Örömhernyó 2020.05.27. 06:19:33

@kéki béla: Csokoládéfüggőség még annyira erős sincs, mint a kávéfüggőség. Pedig a kávéfüggőség nálam is fennáll, de nem erősebb, mint a marihuánafüggőség. Ez kb. annyit jelent a gyakorlatban, hogy kávéval és kannabisszal jobb az életem, de ha elhagyom, akkor pár kicsit furcsa nap után már nem hiányzik. A csokoládéban található teobromin meg még ennyire se okoz függőséget.
Szerintem a csokoládéfüggőségnél még egy Netflix sorozattól vagy a blogponthu kommentezéstől is jobban lehet függeni.

Az ételfüggőség komolyan fennáll az emberek 100%-ánál. Ha nem esznek, akkor elvonási tüneteket mutatnak, ingerlékenyekké válnak, fájdalmaik lesznek gyomortájon, elájulnak, legyengülnek, leépülnek szellemileg és fizikailag is.

midnightcoder2 2020.05.27. 07:17:36

Az hagyján, de az oxigén micsoda függőséget okoz. A legtöbb ember 5 percig nem bírja ki nélküle! Csodálom, hogy a kormányok még nem vetettek rá ki extra adót.

igazi hős 2020.05.27. 08:02:20

@midnightcoder2: Jót szóltál, a zoxigén még hidrogénnel együtt is rendkívül addiktív! Tilcsák be a zoxigén minden formáját és a migráns arab számokat! (Szerintem lesüllyedtünk a poszt szintjére, nem gondolod?)

midnightcoder2 2020.05.27. 09:35:18

@igazi hős: Ráadásul az oxigén még sejtméreg is! Anno egyszer majdnem kipusztult miatta az egész bolygó élővilága.

midnightcoder2 2020.05.27. 09:35:56

Ha ma kellene engedélyeztetni az oxigént, egész biztos hogy betiltanák.

Attilajukkaja 2020.05.27. 09:46:11

@Örömhernyó:
"Az ételfüggőség komolyan fennáll az emberek 100%-ánál. Ha nem esznek, akkor elvonási tüneteket mutatnak"
@midnightcoder2:
"Az hagyján, de az oxigén micsoda függőséget okoz."
:o))))
A cikk, assz'em nem erről szól. Csináltak egy felmérést, hogy mely termékek a legkapósabbak, viszont inkább negatív hatással bírnak, mint pozitívval. Ez érdekes lehet egészségügyi, de marketing szempontból is - kinek mi a fontos. A kávéfüggősék pl. nem káros az egészségre, ha nem viszi az ember túlzásba, ahogy az evés vagy a vízivás sem, a lélegzésről nem is beszélve.
Én így értelmeztem a tanulmányok célját.

Attilajukkaja 2020.05.27. 10:39:35

@midnightcoder2:
"az oxigén még sejtméreg is!"
Ez így igaz. Az oxigén maga is egy szabad gyök, de a sejten belül sokkal reaktívabb és sejtkárosítóbb reaktív származékai képződnek (főleg a szuperoxid anion), amelyek nagy mennyiségben mérgezőek. Szerencsére az antioxidánsok semlegesítik ezeket, egy bizonyos mértékig.
Az általunk belélegzett oxigén sem 100% tartalmú, a levegő nagy része más gázokból áll.

kéki béla 2020.05.27. 11:56:33

@Attilajukkaja: viszont pl. a ruszki űrhajókban, űrállomáson úgy tudom, 100% oxigén volt... (előbbieken szinte biztosan, utóbbit csak az előbbi miatt tippelem)

kéki béla 2020.05.27. 11:57:02

@Örömhernyó: ettől függetlenül létező dolog.

Attilajukkaja 2020.05.27. 12:10:01

@kéki béla:
"a ruszki űrhajókban, űrállomáson úgy tudom, 100% oxigén volt"
Abba belepusztultak volna az asztronauták (ruszkiknál kozmonauták). Oxigénhiányos állapotban indokolt a 100%-os oxigén adagolása, de normál állapotban hosszútávon mérgező lehet.
Azt el tudom képzelni, hogy az űrbe tiszta oxigén- és nitrogénpalackokat visznek, hogy azzal kompenzálja egy műszer az elhasznált levegőt.

midnightcoder2 2020.05.27. 12:22:51

@Attilajukkaja: Ez pontosan így van. És a földtörténetnek volt egy szakasza amikor a felhalmozódott oxigén kis híján kiirtotta az addigi anaerob élővilágot.

midnightcoder2 2020.05.27. 12:24:21

@Attilajukkaja: Az ilyen mi mennyire káros az egészségre dologban az is benne lehet, hogy épp ki és mennyit fizetett a kutatóknak a kívánatos végeredmény előállításáért.

kéki béla 2020.05.27. 12:24:46

@Attilajukkaja: hu.wikipedia.org/wiki/Quest_zsilipkamra - nézd meg ezt, szerinted itt miről írnak? Gyors kereséssel nem találtam az űrhajóikra vonatkozó infót, csak arra emlékszem, hogy a Szojuz-Apollo repülés során az volt az egyik megoldandó gond, hogy az amcsik légköri levegőt lélegeztek be, a ruszkiknál meg állítólag "tiszta oxigén" volt.
Majd még keresgélek.

Attilajukkaja 2020.05.27. 12:40:59

@midnightcoder2:
"Az ilyen mi mennyire káros az egészségre dologban az is benne lehet, hogy épp ki és mennyit fizetett a kutatóknak a kívánatos végeredmény előállításáért."
Nyilván léteznek ilyen "tanulmányok" is, de a biokémiai folyamatokat nem lehet meghazudtolni. :o)

@kéki béla:
Köszi a linket, amit átfutottam. Úgy értelmezem, csak a zsilipelésnél használtak tiszta oxigént, vagyis nagyon rövid ideig (1 perc) turbózták fel az űrhajósok oxigénellátását. Ez rendben van, de hosszútávon szerintem halálos lenne. Gondolj bele, hogy a szervezetünk nem ehhez van szokva: 78% nitrogén, 21% oxigén, 1% egyéb gázok.

midnightcoder2 2020.05.27. 13:34:45

@Attilajukkaja: Az élelmiszeriparban akkora pénzek mozognak, hogy azzal kb. bárkit és bármit meg lehet venni. És Pl. egy kiló disznóhús előállítása lényegesen költségesebb mint Pl. egy kiló zöldségé, és ha ügyes reklámmal ez utóbbi fogyasztását, illetve árát fel tudod picit tornászni, elég szép profitra tudsz szert tenni. Vagy Pl. azok a remek és jó áron adott fehérjetermékek amik abból a tejipari melléktermékből készülnek, amiket előtte a tehenekkel etettek fel.

Attilajukkaja 2020.05.27. 13:52:58

@midnightcoder2:
"Az élelmiszeriparban akkora pénzek mozognak, hogy azzal kb. bárkit és bármit meg lehet venni."
Ez részben igaz. Bárkit azért nem lehet megvenni, szerencsére. Vannak, akiket igen - ezt nem vitatom. De a poszt mondandóját ez miért kérdőjelezi meg?

midnightcoder2 2020.05.27. 14:51:03

@Attilajukkaja: Igazából korunkban picit elharapózott az ilyen függőség, olyan függőség, amolyan függőség. Nekem ebből mindig az jön ki, hogy picit túl sok pszichomókust képzünk.

Attilajukkaja 2020.05.27. 14:57:08

@midnightcoder2:
Ez is egy lehetőség. :o))))
Az viszont tény, hogy egyre több az elhízott ember a civilizált világban, és nem ártana valamit változtatni az étkezési szokásainkon. Vagy valami máson.

midnightcoder2 2020.05.27. 15:39:17

@Attilajukkaja: Pl. a dokik megtanulhatnák a szakmájukat és kihozhatnának valami használható elhízás gátló tablettát. Ha már annyira ismerik a szervezetben zajló biokémiai folyamatokat mint amilyen magabiztossággal nyilatkoznak arról, hogy mi árt vagy mi használ. Persze az is igaz, hogy az elhízással kapcsolatos betegségeket kezelni, illetve különféle sporteszközöket, tápokat, stb. eladni sokkal-sokkal jövedelmezőbb.

Attilajukkaja 2020.05.27. 16:13:48

@midnightcoder2:
"a dokik megtanulhatnák a szakmájukat és kihozhatnának valami használható elhízás gátló tablettát"
Nem hinném, hogy ez az orvosok feladata lenne. Inkább a gyógyszerkutatoké.
Az orvosaink elég jól tudják a szakmájukat, nem véletlenül van akkora kereslet rájuk külföldön. Itthon sajnos nincs becsülete ennek a szakmának.

"az elhízással kapcsolatos betegségeket kezelni, illetve különféle sporteszközöket, tápokat, stb. eladni sokkal-sokkal jövedelmezőbb."
Ezt nem tudom, de az biztos, hogy a lakosság elhízása nem kenhető az orvosok szaktudásának hiányára. Inkább a testmozgás, táplálkozási és életviteli oktatás hiányában, nagymértékű alkoholizálásban és hasonlókban látom az okát. Ezen nem gyógyszerekkel lehet elsősorban segíteni.

midnightcoder2 2020.05.27. 19:33:03

@Attilajukkaja: Igen, amikor dokikra célzok, akkor igazából a gyógyszerkutatókra gondolok. Másrészt, nem biztos hogy ez annyira táplálkozás és életvitel: 100 éve az átlag városlakó nem mozgott sokkal többet, és nem evett sokkal mást mint ma. Sõt, a ma egészségesnek mondott kajákat leginkább csak a zsellérek ették. Akik viszont elég korán haltak...

kéki béla 2020.05.27. 21:20:30

@Attilajukkaja: bocs, ezt meg el is felejtettem. Rosszul emlékeztem, az amcsik használtak tiszta oxigént. raketa.hu/otvenket-eve-szornyu-tragediahoz-vezetett-az-elso-apollo-kuldetes itt van rá utalás, meg még sok más helyen is.

Attilajukkaja 2020.05.28. 11:53:50

@kéki béla:
"az amcsik használtak tiszta oxigént"
Elolvastam, és nem tudom, miért cserélték le az Apollóban a levegőt nagynyomású oxigénre a kilövéskor, vagy hogy meddig tervezték az űrhajósokat ebben tartani. De nyilvánvalóan hibát követtek el. Kb. az történt, mint a Hindenburg zeppelinnél, amikor a héliumot lecserélték hidrogénre - egy rendkívül gyúlékony gázra: óriási tűz keletkezett.
Rövid ideig, kivételes körülmények között nem árt a tiszta oxigén belégzése, de hosszútávon mérgező, mert oxidál. Egy gyenge oxidáns ugyan, de a kerítés is idővel berozsdásodik tőle. Tiszta oxigénben az is gyorsabban zajlana le.

@midnightcoder2:
"amikor dokikra célzok, akkor igazából a gyógyszerkutatókra gondolok"
A legtöbb gyógyszerkutató nem orvos, hanem vegyész, biológus, gyógyszerész. Igaz, sokaknak van doktori, PhD címük is. :o)
Közülük is sokan foglalkoznak elhízás elleni szerekkel, nem is sikertelenül, mert elég sok ilyen termék van már a piacon. De egy mindenható csodaszer előállítására ők sem képesek. És nem azért, mert "nem tanulták meg a szakmájukat", hanem mert ez egy illuzórikus elvárás.

"100 éve az átlag városlakó nem mozgott sokkal többet, és nem evett sokkal mást mint ma"
Ezt nem tudom, de kétlem, hogy mindenki tömegközlekedett vagy autóval járt volna, illetve hogy ennyi készételt, előregyártott édességet, nasit fogyasztott volna. De az biztos, hogy az átlagéletkor sokkal alacsonyabb volt.

"a ma egészségesnek mondott kajákat leginkább csak a zsellérek ették"
Nagyapám napszámosként általában kenyeret, szalonnát és vöröshagymát vitt magával a mezőre és baromi nehéz mezőgazdasági munkát végzett. Nem is volt semmi baja egészen 46 éves koráig, amikor elvitte a TBC. Nem igazán evett salátákat vagy halat, nem ismerte se a padlizsánt, se a brokkolit vagy az avokádót, de az ő életviteléhez képest valóban egészségesen étkezett. Nem tudom, a jobbágyok és a zsellérek között mennyi volt az elhízott, de gyanítom, hogy nem csupán azért nem híztak el, mert annyira egészségesen étkeztek.
süti beállítások módosítása