HRDoktor

A világháló csapdájában – az internetfüggőség

2023. április 17. - hrdoktor

Az internet napjaink szerves része: munkánk, szórakozásunk, tanulásunk, társaséletünk egyre inkább az online térhez kötődik. De hogyan hat az életünkre a folyamatos online jelenlét?

hrdoktor_1_internetfuggoseg_1.jpg

Az internet megjelenésével, elterjedésével korábban elképzelhetetlen módon megváltozott az életünk, a kommunikációnk és a társas kapcsolataink, a munkahelyen és a magánéletben egyaránt. Az okosóra, az okostelefon állandóan velünk van, és gyakorlatilag bárhol, bármilyen körülmények között elérhetünk a nagyvilágból bárkit. Ugyanakkor mi is a nap 24 órájában elérhetőek vagyunk – ha hagyjuk.

Diagnózis: internetfüggőség?

Az addikció kutatói kétfajta függőséget ismernek: a valamilyen kémiai anyaghoz (koffein, nikotin, alkohol, drog) kötődő szerhasználatot és az ún. viselkedési addikciót, amikor valamilyen tevékenység válik kontrollálatlanná, kényszeressé. Ez utóbbihoz tartozik például a munkamánia, a szerencsejáték-függőség, a számítógépes játék és az internetezés, az állandó online jelenlét is. Az internetfüggőséget még nem tekintik diagnosztizálható betegségnek, de az egyre gyakoribb jelenség sok hasonlóságot mutat a többi viselkedési addikcióval. Például oktatási intézményekben, tizenévesek körében egyre több gondot okoz az okostelefon használata. Tiltani értelmetlen lenne, hiszen a tananyagba kiválóan beleilleszthető, és kár lenne lemondani erről a gyors információforrásról. Ugyanakkor megosztja a diákok figyelmét, és használóik egyre kevésbé képesek még rövid időre is elszakadni tőle. Munkahelyen a netfüggőség arról ismerhető fel, hogy az érintett folyton a keze ügyében tartja az okostelefont, viszi magával a teakonyhába, az ebédhez, sőt a mosdóba is, és szinte fizikai rosszullét, szorongás, nyugtalanság fogja el, ha valamiért – például egy tárgyalás idejére - ki kell kapcsolnia. De hol a határ a megbízható online munkavégzés, a készséges rendelkezésre állás és a kontrollt vesztett, kényszeres okostelefon-használat között? A legtöbb esetben az érintett környezete, a családja érzékeli az internetfüggőséget problémának, de ő maga nem is veszi észre, hogy lassan a mobil veszi át a vezető helyet az életében. Ébredéskor az első mozdulattal magához veszi, belenéz a közösségi oldalba, majd késő estig követi az eseményeket, a hírfolyamot, az ismerősök aktivitását, chatel, esetleg munkahelyi skype-on vagy más belső platformon kommunikál… Mindezzel semmi baj nincs természetesen, egészen addig, amíg az „offline” valóság, a család, a munka, a szokott életvitel rovására nem megy a dolog, de ez elég hamar bekövetkezhet. Nagyon nehéz felmérni, hogy hány embert érinthet a nethasználat kényszeressé válása, hiszen rejtett a probléma, különösen mostanában, amikor az interneten már nemcsak a szabadidős tevékenység és az információcsere, hanem a munkavégzés jelentős része is zajlik. A becslések az internethasználók 8-10 százalékára teszik az érintettek arányát.

hrdoktor_2_internetfuggoseg_2.jpg

Hozzánk nőtt készülékek

Az internetfüggő egyre több időt tölt szörfözéssel, közösségi oldalakon vagy játékprogramokkal, monitor előtt görnyedve, esetenként elfelejt enni, aludni, közben egyre kevesebbet mozog, egyre többet éjszakázik, felborul az életritmusa, emellett alvászavarai, súlyproblémái alakulhatnak ki, a testi egészsége is károsodhat. Ha valamilyen program, kötelezettség, feladat miatt átmenetileg ki kell kapcsolnia vagy lehalkítania okostelefonját, elvonási tünetek jelentkezhetnek: nyugtalan, ideges, ingerlékeny lesz, gyakran belenéz a telefonba, mert szorong attól, hogy ez idő alatt valamiből kimarad, nélküle történnek dolgok. Előfordul, hogy egy internetfüggő már annyira a virtuális térben él, hogy a valóságos kapcsolatai romlanak, elhidegül a párjától, elveszíti barátait. Munkahelyi, tanulmányi eredményessége, hatékonysága csökken, akár egzisztenciális válságba is kerülhet. Pszichés változások is jellemzik a netfüggőt: önértékelési zavarai alakulhatnak ki, többnyire magányosak, hajlamosak a bezárkózásra és a depresszióra is. A jelenség kialakulásának okai még feltáratlanok, de a tapasztalatok szerint gyakrabban fordul elő olyanoknál, akiknek a családjában már előfordult valamilyen addikció. Az érzelmi bizonytalanság, a visszajelzés, a pozitív megerősítés elmaradása illetve a súlyos stresszhatás is a kiváltó ok lehet, hiszen ilyenkor az illető a virtuális világba próbál menekülni a hiányérzet illetve az állandósult, nyomasztó feszültség elől.

Digitális elvonókúrára is szükség lehet

Az esetek többségében az érintett önmaga nem képes változtatni a kialakult helyzeten, lazítani a függőségen. Már csak azért sem, hiszen nemcsak a kedvtelései, hanem a munkahelyi, sőt, családi kötelezettségei, egyes szolgáltatások igénybevétele is internet használathoz köti. Egyre gyakoribb a home office munka, és nemcsak a munkáltató, hanem az oktatási intézmények, bankok, szolgáltatók is az interneten keresztül tartják a kapcsolatot ügyfeleikkel. Teljesen kizárni az életünkből az online teret ma már aligha lehet, de korlátozni a rá fordított időt, mértéket tartani azért annál inkább. Egyszerű lépésekkel kell kezdeni, például ebéd- és alvásidőben kikapcsolni az okostelefont és a számítógépet, (hogy az ébresztés ne lehessen kifogás, vissza lehet térni a hagyományos ébresztőórához). Fontos megbeszélés, tárgyalás közben lehalkítva a táskában lehet hagyni. Ha az értesítéseket kikapcsolja, a „Ne zavarjanak” funkcióban az üzeneteket, megemlítéseket jelző hangok nem késztetik a mobil felkapkodására, elég időnként – például az óránként pár perces pihenőidőben belepillantani. Vannak olyan applikációk, amelyek mérik a használattal töltött időt – ezek is figyelmeztethetnek a függőség veszélyére. Ezzel a rögtönzött elvonókúrával, ha sikerül ésszerűen korlátozni az online térben töltött időt, javulhat az érintett testi-lelki egészsége, alvása, hangulata, nőhet a munkájának az eredményessége, javulhat a figyelme, a stressztűrő képessége, munkatársaihoz illetve a családjához való viszonya, önértékelése. Ha egyedül nem megy, akkor viszont hasonlóan a többi addikcióhoz, mielőbb szakember segítségét kell kérni a függőség oldásához.

A cikk a Budai Egészségközpont addiktológusának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1618104072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása