HRDoktor

Így segít a mozgás a szívbetegségek megelőzésében

2020. március 18. - hrdoktor

Testmozgással sokat tehetünk szív- és érrendszerünk egészségéért. A rendszeres sport csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja az inzulinérzékenységet és a szívizom működését, segít megőrizni a testsúlyunkat. De milyen sportot válasszunk?

hrdoktor-sziv-errendszer.JPG

A Sydney-i Egyetem kutatói közel 150 ezer 45 évesnél idősebb ember egészségi állapotát figyelték meg egy meglehetősen hosszú időn át, kilenc évig tartó kutatásukban. Az eredményeket a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban tavaly publikálták. Eszerint azoknak, akik legalább napi hat órát ülve töltenek, vagyis valamilyen ülőmunkájuk van, és semmilyen testmozgást nem végeznek, nagyobb esélyük van arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint azoknak, akik legalább egy órát mozognak naponta.

A kutatás szerint azoknál, akik csak napi négy órát vagy annál kevesebbet ülnek, már a gyakori felállás, tagjaik átmozgatása is csökkentette a kardiovaszkuláris kockázatot, de a napi hat órát ülve töltő embereknél ez már nem volt elég. Közülük csak azoknál csökkent a kockázat, aki minden nap szántak valamennyi időt a testmozgásra. Ez szinte bármilyen rendszeres mozgás lehetett: akár csak napi 30-40 perc tempósabb séta, kocogás vagy úszás. (Az American Heart Association ajánlása heti 150 perc mozgás.)

A friss tanulmány tulajdonképpen csak megerősítette azt, amit korábban is tudtunk: a fizikai aktivitás, a rendszeres testmozgás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a miattuk bekövetkező halálozás esélyét. Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a mozgásszegény életmód csak az egyik rizikófaktor, mégis érdemes felhívni rá a figyelmet a dohányzás, a helytelen táplálkozás, illetve az ebből fakadó magas koleszterinszint és elhízás vagy a tartós stressz mellett.

Már egy kevés mozgás is hatékony lehet

„Már egy kevés testmozgás is javítja a szív állapotát" – mondja Dr. William Kraus, a Duke Egyetem Orvosi Központjának munkatársa, aki a New England Medical Journalben megjelent régebbi kutatásában hívta fel a figyelmet arra, hogy a rendszeres mozgás az artériákat eltömítő LDL-koleszterin szintjét csökkenteni tudja a vérben. Márpedig a koszorúér-betegségeket az ütőerek falán található zsírt és koleszterint tartalmazó lerakódások, az úgynevezett plakkok okozzák, melyek az évek alatt növekedve az erek szűkületét vagy elzáródását okozhatják.

A koleszterinszint csökkentése mellett az is bizonyították, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást, javítja az inzulinérzékenységet és a szívizom megfelelő működését, ezzel együtt javítja a vérkeringést. Továbbá abban is segít, hogy elérjük és meg is tartsuk a szívünk működése szempontjából ideális testsúlyt.

A mozgás úgy tud segíteni, hogy a rendszeres terhelés hatására a szív, éppen úgy, ahogy a test többi része, erősödni kezd, nagyobb erővel húzódik össze, így több vért tud pumpálni. Ezáltal pedig javul az egész test oxigénellátása, mert új hajszálerek keletkeznek, amelyek továbbítják a friss vért testünk különböző szöveteihez. Ezért van az, hogy a rendszeresen sportolók pulzusa nyugalmi állapotban lassabb, mint a nem sportoló embereké, mert esetükben a szív kevesebb munkával is ugyanannyi friss vért tud a szervezetbe pumpálni.

hrdoktor-sziv-errendszer-par.jpg

De milyen mozgást válasszunk?

A mozgás jótékony hatása a szívre tehát egyértelmű. De milyen mozgást válasszunk, ha jót akarunk a szívünknek? Ha egészségesek vagyunk, akkor szinte bármit választhatunk, a lényeg a rendszerességen van. Mivel már napi 30-40 perc is javít a szív- és érrendszer állapotán, az is jó kezdet lehet, ha a gyaloglást választjuk az autó helyett. Némi sporttal kiegészítve így elérhetjük, hogy heti 20-25 kilométert tempósan gyalogoljunk vagy kocogjunk. Ez már önmagában is, kiegészítő sportok nélkül jótékony hatással van a zsír- és koleszterin-anyagcserére, a szívműködésre. Még jobb, ha úszással, tenisszel, vagy esetleg valamilyen labdajátékkal kombináljuk.

Aki viszont magas vérnyomással küzd, annak a gyors futás, tenisz nem igazán javasolt, helyette a tempós séta, kocogás, úszás, kerékpározás, és minden olyan sport ajánlott, amely nem emeli meg hirtelen a vérnyomást.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3815532256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2020.04.09. 10:22:57

"Ez szinte bármilyen rendszeres mozgás lehetett: akár csak napi 30-40 perc tempósabb séta, kocogás vagy úszás. (Az American Heart Association ajánlása heti 150 perc mozgás.)"

a 7*30 perc jól megfogható, rendszeres napi tevékenységként kontrollálható.
de az amerikai ajánlás, heti 150 percre vonatkozóan van valami a héten belüli eloszlásra? mert a 150 perc kijöhet 7*22, 5*30, 3*50, de akár 1*150 percből is, ezek szerintem nem egyenértékűek. erről ir valamit az eredeti tanulmány?
süti beállítások módosítása