HRDoktor

Így fokozható a kreativitás!

2019. augusztus 30. - hrdoktor

Nem megy a munka, hiányoznak a friss, új ötletek? Kreativitást igényelnek a feladatai, de valahogy fásultnak, kiégettnek érzi magát? Ajánlunk egy trükköt, aminek rendszeres alkalmazásával könnyen felpezsdítheti a kreativitását!

kreativitas.jpg

A munka közbeni aktivitás, a mozgás előnyeiről cikkeink százai szólnak: különösen az ülőmunka végzését ajánlatos megszakítani legalább óránként pár perc szünettel, amelyet legjobb egy kis frissítő sétára fordítani. Köztudomású, hogy a mozgás jót tesz a monitor előtti munkavégzéstől kifáradt szemnek, a görcsös, merev vállizmoknak, a görnyedt gerincnek, a tágult vénáknak, serkenti a vérkeringést, a légzést, az emésztést, és még hosszan sorolhatnánk a jótékony hatásait. Kevésbé ismert, hogy az aktivitás jót tesz a szellemi képességeknek is, elősegíti a friss ötletek, új megoldások születését, fokozza a kreativitást. Nézzük, hogyan!

A mozgás agyserkentő hatású

Amikor az aktivitás felpezsdíti a vérkeringést, javul az agy vérellátása is: az álmos bágyadtság eltűnik, élénkebb lesz a gondolkodás, élesebbek a reflexek, nő a koncentrálóképesség és a memória. A mozgás hatására az agy aktívabb lesz, tudattalan összefüggések is felszínre kerülhetnek, egymástól távolabbi információk között is létrejöhetnek kapcsolódások, amelyek új megoldási lehetőségekhez, kreatív ötletekhez vezethetnek, a konvergens gondolkodást segítik elő. A tapasztalatok szerint a rendszeres testmozgást végzők jobban teljesítenek a kreativitást igénylő teszteken, mint azok, akik passzív, ülő életmódjukat nem szakítják meg frissítő mozgással.

Hormonokra is hat

Nemcsak a mozgásnak az oxigén ellátottságot növelő hatása serkenti az agyműködést, hanem az általa kiváltott hormonális változások is. A mozgás hat a szervezet hormontermelésére, nő az ún. stresszhormonok közé tartozó kortizol szintje, ami jó hatással van a problémamegoldó gondolkozásra, a kreativitásra is. Az endorfin nevű „boldogsághormon” termelődése is fokozódik, ami szintén inspiráló hatású.

Milyen mozgást érdemes választani?

Lehetőleg olyan mozgásformát érdemes választani a kreativitás serkentéséhez, amely nem igényel összpontosított figyelmet, ami szinte automatikusan végezhető. Ilyen szempontból nem a legszerencsésebbek azok a mozgásfajták, amelyek maguk is tudatosságot, koncentrálást, sőt, problémamegoldó gondolkodást igényelnek, például a labda- vagy csapatjátékok.

Csak ajánlani lehet a stresszt oldó, a hangulatot javító, az önbizalmat erősítő sétát, a lépcsőzést, a futást, a kocogást, annak minden változatát, így a nordic walkingot. Sokan mondják, hogy a legjobb ötleteik séta, futás közben támadnak. Az úszás szintén remekül alkalmas arra, hogy a stressz oldása, a légzés erősítése mellett inspiráló, agyserkentő is legyen. A vérkeringést csodásan felpezsdíti a pulzusszámot emelő HIIT edzés, amelyben a rövid, de kirobbanóan intenzív szakaszok és rövid pihenők váltják egymást. Felszabadító, energizáló hatású az agy számára a jóga is.

Naponta, alkalmanként legalább félórányi mozgás ajánlatos. Bár ezen utóbbi mozgásformák munkavégzés közben nehezebben kivitelezhetőek, ne feledjük: kreativitás kell, ha kreativak akarunk maradni... 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Háttér: https://www.elitedaily.com/p/does-exercise-make-you-more-creative-these-5-workouts-might-help-you-think-outside-the-box-2883910

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9315028452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása