HRDoktor

A kutyás cégkultúra pozitív hatásai

2019. január 21. - hrdoktor

Manapság egyre több cég törekszik arra, hogy minél otthonosabbá tegye a munkahelyi környezetet a dolgozók számára. Ha már kénytelenek vagyunk napi 8-10 órát a munkahelyen tölteni, akkor legyen ez a lehető legkellemesebb közeg. Ennek számos módja van a munkahelyi pihenősarok kialakításától a céges kávén, teán és gyümölcsön át egészen a masszázsfotel elhelyezésééig. A kellemes légkör kialakítását segítheti, ha a munkáltató megengedi, hogy a kutyás munkatársak behozhassák a kedvenceiket. Ahhoz azonban, hogy ez valóban javítsa a munkahelyi légkört, és ne újabb konfliktusok forrása legyen, egy sor feltételnek teljesülnie kell.

adorable-animal-blur-406014.jpg

Mi kell a kutyabarát irodához?

Először is a legfontosabb, hogy minden munkatárs beleegyezzen abba, hogy kutya legyen az irodában. Ha csak egy valaki is úgy érzi, hogy ez számára zavaró, akkor jobb hagyni az egészet. Különösen akkor, ha egy munkatárs allergiás, vagy tart az állattól. Hiba az gondolni, hogy ha valaki fél a kutyáktól, akkor majd egy állat állandó jelenléte elmulasztja a félelmét. A kutyáktól való félelmet okozhatja egy korábbi rossz élmény, de lehet egy ösztönös, gyerekkortól meglévő érzés is. Egy irodakutya jelenléte biztosan nem fog javítani a helyzeten, de rontani ronthat rajta.

Arra is érdemes figyelni, hogy a kutya megfeleljen bizonyos feltételeknek. Azok az állatok alkalmasak munkahelyi kutyának, amelyek jól szocializáltak, hozzászoktak az idegen emberek társaságához. Fontos, hogy ismerjék az alapparancsokat, tudjanak egyhelyben maradni, ha arra van szükség. 

Általában igaz, hogy a nagytestű pásztorok, mint amilyen például a komondor vagy a kuvasz, nem alkalmasak erre, mert rendkívül erős bennük a területvédő ösztön. Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy ez miért lehet kényelmetlen egy munkahelyen. Egy, maximum két kutyánál még a kisebb testű állatok közül sem érdemes többet egy irodában tartani. Ha nem jönnek ki egymással, akkor azért, ha pedig túl jóban lesznek, és önfeledt, hangos játékba kezdenek, akkor meg azért.

De nemcsak a kutyáknak, hanem a munkahelyi környezetnek is meg kell felelnie. Olyan irodába érdemes kutyát vinni, ahol nincs vagy csak minimális az ügyfélforgalom. Ahol megoldható, hogy az állatnak legyen egy saját kis zuga, egy fekhelye, ahol nincs se túl nagy zaj, se túl nagy meleg vagy hideg. Mindig figyelni kell arra, hogy egy kis tálban legyen a kutyának vize, és hogy a nap folyamán többször vigyük le egy rövid séta, illetve a dolgát elvégezni. Arra sem árt odafigyelni, hogy a lelkes kollégák ne etessék össze-vissza az állatokat, nehogy sok kényeztető falattól rosszul legyenek.

angelina-litvin-39774-unsplash.jpg

Miben segíthet egy irodakutya?

Ha mindezek a feltételek megvannak, akkor egy irodakutya nagyon hasznos segítség lehet a jó munkahelyi hangulat megteremtéséhez. Kutatások szerint a bizalmat fokozó, félelemérzetet csökkentő, szeretetért, kötődésért felelős oxitocin hormon nemcsak akkor termelődik, ha emberekkel lépünk kapcsolatba, hanem akkor is, ha állatok vesznek körül minket. 

Amikor a kutyánkkal foglalkozunk, simogatjuk, játszunk vele, vagy csak az ölünkbe hajtja a fejét, a szervezetünk ugyanúgy elkezd oxitocint termelni, mint amikor a szülők a gyerekeikkel foglalkoznak. Az oxitocin pedig csökkenti a stresszt, amiből egy munkahelyen azért akad bőven. Ráadásul egy (munkaidőben legalábbis) közös kutya mindig ad témát, vicces helyzeteket teremthet, oldhatja a kollégák közötti feszültséget.

Bármilyen meglepő, de több kutatás készült már a munkahelyi kutyák emberekre gyakorolt hatásáról. Egy 2012-es amerikai felmérés szerint azok a gazdik, akik bevihették magukkal az állataikat, sokkal nyugodtabbak maradtak a nap végére, mint azok, akik otthon hagyták a kedvenceiket. Érdekes eredmény, hogy a vizsgált emberek közül azoknak volt a legmagasabb a stresszszintje, akiknek egyáltalán nem voltak háziállataik. 

Nemcsak a lelki, hanem a testi egészségre is jó hatással lehet egy irodai kutya. Az a napi többszöri pár perces testmozgás ugyanis, amit az állat sétáltatása jelent, jó hatással van a szívre, a vérkeringésre és a mozgásszervekre is. Nem véletlen tehát, hogy a világ egyik legismertebb cége, a 85 ezer embert alkalmazó Google évek óta azt hirdeti magáról, hogy “We are a dog Company“, azaz ők egy kutyás cég, ahol a négylábú kedvenceknek mindig van helye.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4514579770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.01.22. 13:33:53

Pl. hogy sokkal büdösebb lesz az irodában. Mert hogy a kutya alapvetõen egy büdös állat, ezt max. azok nem érzik akik együtt laknak velük (más viszont érzi rajtuk is a szagot).

felső határ nincs 2019.01.22. 13:34:07

Kutyabarat iroda az van, de a kolkuket kuldjek ovodaba havi 200ert a nagyvarosi urinok. Befosok. Meg jo hogy gyerekuk nincs, csak kutyajuk.

Semper Fidelis 2019.01.22. 13:54:49

Nem bírom elviselni a kutyaszagot, szerintem a kutyák végtelenül büdösek. Még csak az kéne, hogy ide az openofficeba valaki kutyát hozzon. Brrr.

rnz 2019.01.22. 15:44:19

Miért csak kutya? Akkor miért nem lehet patkányt, kígyót, vagy galambot is akár?

2019.01.22. 15:49:59

Abban a pillanatban mondanék fel, ha ilyennel próbálkoznának a munkahelyemen. Nem a kutyákkal van gondom, macskákat, galambokat, leguánokat sem szeretnék, attól függetlenül, hogy melyik állatot kedvelem, melyiket nem. Na jó, halak akváriumban, hüllők terráriumban az oké, de a szabad térbe nem véletlenül nem lehet állatokat behozni.

élhetetlen 2019.01.22. 17:45:54

@midnightcoder2: @ Semper Fidelis: A megfelelően ápolt kutyák nem büdösek, kivéve, ha éppen eláztak. Akkor nagyon, de csak száradásig. És nem azért nem érzem, mert megszoktam, nincs kutyám, vendégek szoktak kutyával jönni, de még egyszer sem kellett szellőztetni utánuk.

élhetetlen 2019.01.22. 18:03:35

@felső határ nincs: „de a kolkuket kuldjek ovodaba havi 200ert". Elég béna felvetés! Tudod, az óvodában foglalkoznak is a gyerekkel. Ha neked megfelelne, hogy a gyerekedet 3-6 éves kora között úgy tartod, hogy ül a sarokban mozdulatlanul, és hang nélkül, és elég neki, ha két óránként 10 percre leviszed, hát lelked rajta. A jólnevelt kutya meg elvan a sarokban, elég neki, hogy látja a gazdáját, tudja, hogy ott van vele. Könyvelő cég, a főnök szobájában a sarokban a kutya. benéztem csak, mert arra jártam. Mivel ismer, odajött, de nem volt nálam töpörtyű, hát vállat vont, és visszafeküdt. Kutyával működik. Gyerekkel nem.
@rnz: Ha a patkányt, kígyót, galambot is rá tudod venni, hogy hang, és mozgás nélkül eltöltsön 8 órát egy sarokban, és csak akkor mozduljon, ha hívod, akkor azt is lehetne. De ezt nem tudod megcsinálni.

rnz 2019.01.22. 18:26:49

@élhetetlen: Mert minden kutya hang és mozgás nélkül kibír 7-8-9 órát, jahh, tapasztaltam. :D
Több munkahelyen is megfordultam, ami "kutyabarát" volt. Amelyik nem egy légteres volt (értsd: néhány fős irodák), ott is igen idegesítő volt, amikor 1-1 kutyás kolléga megjelent a kutyával, akiknek nyilván muszáj volt tiszteletkört tenni mindenkinél, kizökkentve a kódolásból. Ezt már csak azt tetézte, amikor a csajok elkezdtek gügyögni a cukimuki kutyának... Az egy légteres még rosszabb volt, ott bármikor megjelenhetett a lábad alatt egy eb. Pont elég 1-1 idegesítő kolléga (a nagy számok törvénye alapján sajnos mindig felbukkan egy), nem hiányzik még ez is. Mondom ezt úgy, hogy amúgy IMÁDOM a kutyákat, de a munkahely nem állatmegőrző. A munkahely legyen munkahely, az otthon legyen otthonos.

élhetetlen 2019.01.22. 19:37:22

@rnz: Nem értjük egymást. Van ilyen. Jólnevelt kutyáktól beszélek, akiknek nem csak a gazdi tanít meg néhány dolgot. Pl. akit a könyvelő cégnél említettem, egy többszörös díjnyertes vadászkutya, (nem szépség verseny, hanem behozás, stb, tehát munka kutya). De pontosan tudja, hogy mit lehet a terepen, mit lehet a városban, mit lehet a munkahelyen, és mit lehet otthon. A múltkor jöttek fel, a gazda morcos. Mi történt? Kiszálltak a kocsiból, és a blöki elvakkantotta magát, Pedig azt a városban nem szabad, csak terepen. Helyes volt, ahogy a a kutya próbálta kiengesztelni, bújt hozzá. Egyébként bejön, lefekszik valamelyik bőrre, és türelmesen vár, amíg beszélgetünk. Terepen meg fontos a fegyelem, ha nem akar sörétet a seggébe. Otthon meg, mint egy macska. (ez nálam is előfordul néha, ha nagyon otthon érzi magát), mind a harminc kilójával felmászik a gazdi ölébe, (vagy az enyémbe) fejét behajtja a nyakába, és éppen csak nem dorombol. Az elődje csak házi kutya volt, de ugyanúgy tudott viselkedni. Annyi, hogy az úgy kezdte a látogatást, hogy először befordult a konyhába, mert ott szokott valami vendégváró falatot kapni, és csak utána feküdt le. Balatonon van olyan, hogy akár egy hétig is van kutya, nem sok gondom volt. Egyszer volt nehéz a kezdet, a gazdák kimentek a strandra, a kutya lecsapta a kilincset, utánuk, visszahoztuk, bezártam az ajtó, és mondtam, hogy menj a szobádba. Hosszú csend, benéztem. Ült a kanapén, és úgy nézett rám, mint egy anyagyilkosra. Világos, a gazdik nincsenek, én vagyok, én üldöztem el őket, ő meg csapdában van. Aztán megjöttek, és a kutya szabályosan bocsánatot kért. Tőlem kért falatot, mutatva, hogy már bízik bennem, tévedett.
„amikor a csajok elkezdtek gügyögni a cukimuki kutyának...”. Hát ott nem a kutyával van baj, a csajokra kell rászólni. Más, kedvenc balatoni vendéglőm, a gyerekeknek, akik nem tudnak húsz percig ülve várni, hogy elkészüljön a kaja, a hátsó kertben hinta, ugráló, stb., a gyerek nem tud kimenni az útra, és minden második boksz alatt fekszik egy kutya. Az hozza a vendéglőbe a kutyáját, aki tudja, hogy nem fog nekimenni a két méterre felvőnek. És, a kutyáknak hoznak ki tálkában vizet. Tökéletes. Na, eleget locsogtam, ez hosszú lett, bocs. .
süti beállítások módosítása