HRDoktor

Rendszeresen megrázza az irodai szék vagy kilincs? Ezt tegye ellene!

2018. június 18. - hrdoktor

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy parányi csípést éreztünk egy tárgyat megérintve, hogy megrázott a kilincs vagy az irodai szék, esetleg szikrát vetett és égnek állt fésülködéskor a hajunk. Miért alakul ki az elektrosztatikus feltöltődés jelensége? Meddig tekinthető jelentéktelen apróságnak, milyen körülmények között válhat veszélyessé?

hrdoktorblog-sztatikus-feltoltodes.jpg

Megfogjuk a hipermarketben a bevásárló kocsit, vagy éppen kezet fogunk egy régi ismerősünkkel, és enyhe csípést érzünk a kezünkön? A szintetikus törlőrongyot végighúzva a tévén finom pattogó hangot hallunk, és szinte vonzza a port a képernyő? Ezeket az általánosan ismert jelenségeket az elektrosztatikus feltöltődés, az ún. dörzselektromosság hozza létre. A különböző anyagok érintkezésekor a megdörzsölt anyagok addig semleges molekulái elektromos töltésűvé válnak, elektron-proton egyensúlyuk felborul, elektronok jutnak át egyikről a másikra. A töltés, a feszült állapot fennmarad a tárgyak szétválasztása után is, de az újbóli érintkezéskor kiegyenlítődik, kisül. Ilyenkor az érintkezési pontoknál apró elektromos ív, szikra és pattanó hang tapasztalható. Az emberek kb. 2000 Volt feszültségű elektrosztatikus kisülést képesek érzékelni.

 

Elektrosztatikus feltöltődés a munkahelyen

Az esetek többségében az elektrosztatikus feltöltődés különösebb gondot nem okoz, legfeljebb kisüléskor pillanatnyi kellemetlenséget vált ki. Vannak olyan helyzetek, munkahelyek vagy tevékenységek azonban, ahol kárt, sőt, katasztrófát is okozhat ez a jelenség, így számolni kell vele, és védekezni kell ellene. Egy kismértékű elektromos kisülés is tönkreteheti például egy elektronikai műszerész munkáját, ha szerelés közben egy nagyérzékenységű alkatrészt, például egy számítógép processzorát éri az ív. Még nagyobb bajt, akár súlyos robbanást okozhat a parányi szikra azokon a munkahelyeken, ahol robbanásveszélyes gázok, benzingőz vagy más gyúlékony anyagrészek (például festékhígító párái) kerülhetnek a levegőbe, például festőüzemekben, autószerelő műhelyekben vagy gázszerelés esetén.

 

Antisztatikus és professzionális védőeszközök

Az elektrosztatikus feltöltődés hétköznapi, háztartási esetei ellen egyszerű védőeszközök vannak. A jobb minőségű fésű, a hajkefe olyan anyagból készül, ami nem okoz feltöltődést, sőt akár közömbösíti is azt, a szintetikus alapanyagoknál semlegesebb a pamut ruházat, a mozgó fémtárgyaknál, például az áruházak fém bevásárló kocsijainál gondoskodnak azok földeléséről is, a háztartási tisztítóeszközök, például a portörléshez használt törlőkendők készülnek antisztatikus anyagból is. A veszélyes vagy káros elektromos feltöltődés ellen azonban ezeknél nagyobb biztonságot garantáló eszközökre, eljárásokra van szükség. Kifejlesztették például az ionizáló rudat, amely képes eltávolítani a különféle anyagok felületén megtapadt szabad pozitív vagy negatív töltéseket.

Azokban a helyiségekben, ahol olyan tevékenység folyik, amire az elektrosztatikus feltöltődés veszélyt jelent, magát a helyiséget, annak padlóját kell úgy kialakítani, hogy ne jöhessen létre ez a feltöltődés. Megkülönböztetnek antisztatikus, elektrosztatikusan levezető és elektromosan vezetőképes padlókat. Az első védelme nagyjából addig terjed, mint amennyit az emberek érzékelni képesek, de az emberi érzékelési küszöbérték, a 2000 Volt alatti feszültségű kisülések is okozhatnak bajt. (Egy finomelektronikai alkatrészt már ennek töredéke, akár 5-10 voltos kisülés tönkretehet, vagy rejtett hibát okozhat benne.)

Így elektronikai szerelőüzemekben, kisülésre érzékeny elektronikus alkatrészek, berendezések, például szerverszobákban, orvosi diagnosztikai műszerek, CT, MR, PET mellett, kórházak műtőiben és intenzív osztályain is ennél nagyobb védelmet biztosító burkolatra van szükség. Erre a célra fejlesztették ki az elektrosztatikusan levezető (disszipatív) illetve az elektromosan vezetőképes burkoló anyagokat, amelyek mért ellenállása kisebb, mint 109, illetve 106 Ohm.

Robbanásveszélyes anyagok közelében különösen fontos az ott dolgozók ruházatának megfelelő kialakítása, védelme is az elektrosztatikus feltöltődés ellen. Például a gázszolgáltató cég számára kifejlesztett védőruházatot általános használatra is engedélyezték, mert a szigorú követelményeket támasztó szabványnak megfelelően magasfokú antisztatikus védelmet nyújt, emellett hő- és lánghatás ellen is védi a viselőjét. Ez a védőkabát és nadrág kétrétegű, nehezen gyulladó anyagból készült, nem tartalmaz fém alkatrészeket, gombot, patentot, zipzárt, vízhatlan, tépőzáras, átereszti a vízgőzt, így nem alakul ki elektrosztatikus feszültség benne.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5114041198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása