HRDoktor

3+1 praktikus munkakör introvertáltaknak

2018. május 02. - hrdoktor

Ismer olyan kollégát, aki többnyire csendben üli végig az értekezleteket? Esetleg mi magunk igénylünk napi egy-két óra magányt egy találkozókkal telezsúfolt, hektikus nap után? Az introvertált embereket könnyű merev „kockaként” elkönyvelni, holott egyszerűen csak más a kommunikációjuk. Ehhez pedig bizonyos szakmák jobban passzolnak.

hrdoktorblog-munkakorok-intirvertalt-embereknek.jpg

Milyen az introvertált ember a munkahelyén?

Az emberek születésüktől kezdve alapvetően introvertált és extrovertált csoportba sorolhatók, azonban köztük nem olyan élesek a határok. Mindenki rendelkezik mindkét típus tulajdonságaival, és az évek előrehaladtával mérséklődnek, közelítenek ezek a tendenciák. A legtöbben valahol a kettő metszéspontjában helyezkednek el, azonban az intro- vagy az extro-oldalhoz való irányultsággal. Ha azonban valaki munkájából adódóan arra kényszerül, hogy tartósan olyan szerepben legyen, amely az ő személyes komfortzónáján kívül áll, akkor szorongás és depresszió fenyegetheti. Az, hogy egy alkalmazott mennyire érzi jól magát munkájában nagyban függ a körülötte lévő csapattól és kulturális elvárásoktól is.

 

Ön inkább extro- vagy introvertált típus?

Derítse ki alábbi tesztünkből! Karikázza be azokat a válaszokat, amelyek igazak Önre:

  1. Úgy tudok feltöltődni, hogy találkozom a barátaimmal, kollégáimmal, és megbeszélem velük a problémáimat.
  2. Inkább egyedül szeretem átgondolni a dolgokat.
  3. Szívesebben cselekszem, minthogy hosszasan gondolkozzam és megfigyeljem a dolgokat.
  4. Szeretem kielemezni a dolgokat, átgondolni és mérlegelni őket.
  5. Inkább beszélek, mint csöndben ülöm végig a megbeszéléseket.
  6. Inkább hallgatok, mint beszélek, de kisebb társaságban szívesen megnyilatkozom hosszabban az engem érdeklő témákról.
  7. Nem veszem a szívemre a dolgokat, könnyedén túlteszem magam minden konfliktuson.
  8. Képes vagyok hosszú ideig emészteni magamat egy összeveszés után. A hibát elsősorban magamban keresem.
  9. Sok dolog érdekel, sok irányba nyitott vagyok.
  10. Vannak bizonyos területek, amelyekben szívesen elmerülök és igyekszem minél több dolgot megtudni róluk.

Ha több páros számú válasza van, mint páratlan, akkor inkább az introvertált típusba tartozik.

 

Miért jó introvertált emberekkel dolgozni?

  • Megfontoltságukból adódóan figyelmesek és jó analitikus képességekkel rendelkeznek.
  • Önállóak, egyedül is jól megállják a helyüket.
  • Empatikusak.
  • Nyugodtak.
  • Kitartók.
  • Beszéd helyett előnyben részesítik az írást.

hrdoktorblog-legolvasottabb-bejegyzesek-2017.jpg

Az introvertált emberekhez illő munkakörök

Könyvelő

Könyvelőként többnyire csak akkor kell találkozniuk az ügyfelekkel, amikor átveszik tőlük a számlákkal teli paksamétát. Ezt követően aztán már csak a számítógépünkkel, a papírhalommal és a határidőkkel kell megbirkózniuk.

Fordító

Fordítóként, különösen műfordítóként a háborítatlan környezet mellett az anyanyelvi szótárak és szakkönyvek a legfontosabb társak. Az introvertált embernek ebben a munkakörben lehetősége van mélyen elmerülnie egy adott témában, és ez az alaposság, részletgazdagság igazán közel áll szívéhez.

Informatikus

A számítógép mögé bújva megalkotni egy szép weboldalt, programozóként kifejleszteni egy új applikációt, izgalmas feladat. Ebben a munkakörben bátran megélheti kreativitását is és analitikus gondolkodását az introvertált ember.  

Közösségi média menedzser

Az introvertált emberek számára az online közösségi hálózatok lehetőséget jelentenek a kapcsolatfelvételre. Mivel a digitális világban mindez tér- és időbeli eltolódással történik, ezért jóval komfortosabban érzik magukat ebben a világban. Arra azonban ügyelniük kell, hogy mindez ne helyettesítse a társas kapcsolatokat.

 

Az introvertált emberekhez kevésbé illő munkakörök

Noha jó pár introvertált ember képes ellátni extrovertáltakhoz illő pozíciót, azért mégis jobban teszik, hogyha az introvertált oldalhoz erős irányultságukkal lehetőség szerint inkább kerülik az alábbi munkaköröket:

  • ügyfélszolgálatos,
  • call-centeres,
  • idegenvezető,
  • rendezvényszervező,
  • pincér.

A fenti munkakörökben több közös is van, de az egyik biztosan az, hogy rengeteget kell kommunikálni az ügyfelekkel, akár szóban, akár írásban. Ha valaki kiváló szeretne lenni ezekben a szakmákban, akkor a szűnni nem akaró nyitottság, barátságosság és nyugodtság alapfeltétel. A folyamatos kommunikáció és az emberek szeretete pedig szintén jól jöhet. Természetesen nem elképzelhetetlen, hogy egy introvertált is megtalálja számításait efféle pozíciókban, de a többséget inkább elriasztja az a rengeteg és gyors kommunikáció, amit ezek a munkakörök igényelnek.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4813757626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása