HRDoktor

Menedzserbetegségek a férfiak körében

2023. november 06. - hrdoktor

A betegségek általában nem válogatnak, az ivarszervi elváltozások kivételével többnyire egyaránt sújtják mindkét nemhez tartozókat. Egyes problémák azonban gyakoribbak a férfiaknál, mint a nőknél, ezekhez tartoznak az ún. menedzserbetegségek is.

A problémakör megnevezése ellenére menedzserbetegségek nemcsak a vezető pozícióban dolgozókat érinthetik, hanem bárkit, akire a munkahelyén nagy nyomás nehezedik, feszített munkatempóban dolgozik, nehezen teljesíthető elvárásokkal néz szembe. Tágabb értelemben ide tartoznak mindazok a testi panaszok, melyek az - elsősorban a munkahelyen elszenvedett - krónikus stressz hatására alakulnak ki. Ilyenek például az alvászavarok, az emésztőrendszeri gondok, a magas vérnyomás, az emelkedett vércukorszint, a nemi működés zavarai, a hangulati, pszichés változások, a depresszió.

menedzserbetegsegek_1.jpg

A menedzserekre jellemző a sok ülő tevékenység, és az is, hogy a túl sok munka mellett elmaradnak a szabadidős programok, így a fentiekhez még a mozgáshiányból adódó problémák is társulnak. Bizonyos idő elteltével, megoldatlanul, kezeletlenül maradva ezek a tünetek súlyos betegségeknek lehetnek melegágyai, amelyek között nem egy vezető helyet foglal el a halálozási statisztikákban is.

Az utóbbi évtizedekben a nők körében is egyre gyakoribbak a menedzserbetegségek, de a fiatal és középkorú férfiaknál különösen nagy számban fordulnak elő. Ennek oka lehet, hogy máig jóval több a közép- és felsővezetői pozíciókban a férfi, mint a nő, de az is, hogy bizonyos körülmények (például a kisebb egészségtudatosság és az egészségkárosító szokások nagyobb aránya) a férfiak esetében fokozzák a kockázatot.

A menedzserbetegség jelei

A menedzserbetegség okozta tünetek igen változatosak, testi és pszichés panaszokat egyaránt okozhatnak. Az érintett fáradékony, nem tudja maradéktalanul kipihenni magát, alvászavaroktól szenved, a teljesítőképessége csökken, változékony lesz a hangulata, szorongás, levertség, depresszió fogja el, vagy ingerlékennyé válik, akár indokolatlan dühkitörései is előfordulhatnak. Mással nem magyarázható szervi tünetek is jelentkezhetnek: hajhullás, bőrproblémák, visszatérő izomfájdalmak, görcsös fejfájás, emésztési zavarok.

A férfiak nemi életére is hathat a menedzserbetegség: csökken a késztetés, a vágy és merevedési zavarok is jelentkezhetnek. Jó tudni, hogy ez utóbbi probléma, az erekciós zavarok a kialakulóban lévő szívbetegség első jelei is lehetnek.

Menedzserbetegségből szívbetegség

A menedzserbetegség jellegzetes panaszait a krónikus stressznek való kitettség, a stresszre való nagyobb érzékenység (az ún. A-típusú személyiség), illetve a stresszkezelő, stressztűrő képesség csökkenése váltja ki. Változatos tüneteket okozhat, melyek egy része a szívet és az érrendszert érinti: emelkedik a vérnyomás és a pulzus.

Amíg ez egy átmeneti stresszhatás elmúltával visszatér a normál szinthez, addig nincsen baj, de ha túl gyakran történik vagy állandósul a vérnyomás és a szívverés percenkénti számának emelkedése, az előbb-utóbb szív- érrendszeri problémákhoz, például szívritmuszavarokhoz, érszűkülethez, szívelégtelenséghez, szívinfarktushoz vezethet.

menedzserbetegsegek_2.jpg

Márpedig a szív- és érrendszeri zavarok vezetik a férfiak halálozási statisztikáját! A menedzserbetegség kardiovaszkuláris hatásait azért is különösen komolyan kell venni, mert a stresszes életmód egyéb körülményei, például az ülő munka, a mozgáshiány, az elhízás, az egészségtelen, rendszertelen étkezés, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is a szívbetegség kiemelt kockázati tényezői.

A menedzserbetegség fokozza a legtöbb vezető halálok kockázatát

A halálozási statisztikák szerint a férfiak körében a leggyakrabban a szívbetegség, a stroke, az öngyilkosság, a daganatos betegségek közül pedig a prosztata- és a tüdőrák vezet halálhoz. Ezek közül több elváltozás kialakulásához hozzájárul a krónikus stressz, a menedzserbetegség hatása.

Minden negyedik férfi érintett valamilyen szív- érrendszeri betegségben, és az is jellemző, hogy mintegy tíz évvel fiatalabb korban éri őket az első szívinfarktus, mint a nőket. A stroke, vagyis az agyi érkatasztrófa kialakulásában a magas vérnyomásnak (valamint a menedzseréletmód más káros jellemzőinek, például az inaktivitásnak, az elhízásnak, a dohányzásnak, az alkohol túlzott használatának) kiemelt szerepe van. Ez is valamivel gyakrabban fordul elő férfiak körében, mint nőknél.

A férfiak öt vezető haláloka között van az öngyilkosság is: a férfiak négyszer nagyobb valószínűséggel vetnek véget önkezűleg az életüknek, mint a nők. Ennek okát kutatják, de a jelenség hátterében lehet a nem felismert, nem kellően kezelt depresszió és a menedzserbetegség is.

A daganatos betegségek közül ma már mind a két nembeliek körében a tüdőrák a leggyakoribb. Ennek az esetek többségében (90%-ban!) a dohányzás az elsődleges kiváltó oka. A férfiak a tüdőrák mellett prosztata- és vastagbéldaganatban szenvednek a leggyakrabban. Ezek esetében is rengeteget segíthet a nagyobb egészségtudatosság, a szűrővizsgálatokon való részvétel, ami esélyt adhat az idejében történő diagnózissal a hatékony kezelésre.

A cikk a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7918251863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása