Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HRDoktor

Hogyan mozogjunk többet úgy, hogy észre se vesszük?

2023. február 13. - hrdoktor

Adunk néhány tippet azoknak, akik szeretnének többet mozogni, de úgy érzik, hogy egyszerűen nincs több szabadidejük erre.

Akik nem fizikai munkát végeznek, szinte mindannyian küzdenek a mozgáshiánnyal a hétköznapokban, Tudják, érzik, hogy többet kellene sportolniuk, de feszített munkanapjaikba egyszerűen nem férnek bele az edzések. Nem mindenkire igaz ugyanis, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Különösen a kisebb-nagyobb gyerekeket nevelő, 30-as, 40-es korosztály tagjai közül sokan annyira elfoglaltak, hogy egy-egy edzés odautazással, átöltözéssel, bemelegítéssel, majd levezetéssel-nyújtással együtt (összesen minimum két óra) nem préselhető bele a hétköznapjaikba. A testi és lelki egészség megőrzése érdekében fontos lenne azonban, hogy ők is mozogjanak. Szerencsére apró trükkökkel a hétköznapokba is becsempészhető némi testmozgás.

Több gyaloglás, jobb élet

A legegyszerűbb, legkönnyebben kivitelezhető mozgásforma a mindennapokban a gyaloglás. A módszer egyszerű: amikor csak tehetjük, válasszuk az autó és a tömegközlekedés helyett a gyaloglást. Elsőre úgy tűnik, hogy ez óriási időveszteség, de különösen a rövidebb, 1-2-3 kilométeres távoknál tempós gyaloglással akár hamarabb is célba lehet érni, mint a dugóban ülve vagy a buszra várva. Bár kevésnek tűnik, de már napi 20-25 perc intenzívebb gyaloglás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás vagy a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A szakemberek tízezer lépést javasolnak naponta, a lépésszámot bárki könnyen ellenőrizheti az okosórája vagy a telefonja segítségével. Az olyan apróságok is számíthatnak, mint hogy távolabb parkolunk le az irodától, ha mégis autóba ültünk, vagy a messzebb lévő étkezési lehetőséget választjuk, és emiatt sétálunk egy kicsit az ebédszünetben. Vegyünk példát a New York-iakról, akiknek táskájában mindig ott lapul az edzőcipő és háztömböket gyalogolnak le naponta.

hrdoktor_1_tobb_mozgas_1.jpg

Válasszuk a lépcsőt!

A gyalogláshoz hasonlóan a lépcsőmászáshoz sem kell semmi, csak elszántság. Ha elhatározzuk, hogy ezentúl lift helyett lépcsőzünk, és a mozgólépcsőn is szedjük a lábunkat, sokat teszünk a vérkeringésünk, a szívünk egészsége érdekében, nem növekszik a testsúlyunk és még az emésztésünk is javulhat. Ráadásul meglepően hamar érezni fogjuk, hogy amíg korábban még kifulladtunk négy emelet megmászásától, néhány hét múlva ugyanez már meg se kottyan.

Válasszuk a biciklit vagy a rollert!

Hosszabb távok esetében, ha a gyaloglás túl sok időt venne el, érdemes a biciklit vagy a rollert választani az autó vagy a busz helyett. Manapság már a leghidegebb téli hónapokban sincs olyan hűvös idő Magyarországon, hogy ne lehetne használni ezeket az eszközöket. Meglepően jó érzés úgy beérni reggel a munkahelyre, hogy az ember már le is tudta az aznapi testedzést.

hrdoktor_2_tobb_mozgas_2.jpg

Kertészkedés és takarítás más szemszögből

Néhány házimunkával és ház körüli tevékenységgel is elég sok kalóriát lehet elégetni, és hatékonyan meg lehet mozgatni a testet. A házimunkák közül a takarítás a nyerő, amennyiben félre tudjuk tenni a robotporszívót, és legalább fél órán át egyfolytában pakolunk, portalanítunk, porszívózunk és felmosunk. A kinti munkák közül kertészkedéssel ugyancsak sok kalória égethető el, a lényeg itt is az, hogy a fűnyírás, palántázás, gereblyézés, kapálás, locsolás stb. legalább 30 percen át egyfolytában tartson.

Tánc mozi vagy videójáték helyett

A szórakozás is lehet intenzív testmozgás is egyben. Ehhez csak arra van szükség, hogy a népszerű egy helyben ülős kikapcsolódási formák, a tévénézés, a mozi, a színház, a számítógépes játékok helyett válasszunk olyat, ami testmozgással jár, amit nem kell végigülni. Az egyik legkellemesebb választás a tánc, ami kiválóan átmozgatja az egész testet, és valóban felér egy kiadós edzéssel, fejleszti a mozgáskoordinációt, az állóképességet, és növeli az örömérzetet, ugyanis endorfin is termelődik közben.

Több szex, jobb kondi

Bár a hatása nem ugyanaz, mint egy óra erőteljes kocogásnak, tagadhatatlan, hogy szex közben is ki lehet fáradni és lehet kalóriákat égetni. Kutatások szerint a nők percenként körülbelül 3,1, a férfiak pedig körülbelül 4,2 kalóriát égetnek el szeretkezés közben. Persze sok függ az intenzitástól és a választott pózoktól, de tény, hogy az aktív szexuális élet jót tesz a keringésnek, segít a testsúly megőrzésében, és a mentális egészséghez is jelentősen hozzájárul.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7618047838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2023.02.13. 11:14:32

A napi gyaloglás szuper, mivel majdnem 3 éve home office-ban vagyok, ezt már azóta csinálom, épp ezért lenne pár gyakorlati megjegyzésem így 3 év és 6-7 millió lépés után.

- Maygarországon nem ritkán sok helyen olyan rossz a levegőminőség , hogy elképzelhető, több a gyaloglás kára emiatt, mint az előnye a mozgás következtében. Szóval érdemes nem szmogos, piros légszennyezettségű helyen sétálgatni (de én a New York-i csúcsforgalom mellett sem feltétlenül gyalogolnék)
- A tempó nem mindegy, jó iramban, amikor már megizzadhat az ember, sokkal többet ér, mint amikor 80+ nyugdíjasnak megfelelő komótos tempóban ballag az ember.
- Az otthoni, irodai stb. sokszor 5-10-20 lépések nem sokat érnek, ezeket bemérni a napi mennyiségbe hiba, ezért is nem jó az óra, mert az ezt is méri a napi x ezerbe.
- ha lehet, érdemes emelkedőt beiktatni, már csekély 30-50 m szintkülönbségre felgyalogolni igen sokat ér, szerintem hosszabb emelkedőn felfelé megtett minden lépés sokszorosát éri, mint ugyaannyi lépést síkon megtenni (ha esetleg nem is ér többet, az edzettséget mindenképp sokkal jobban növeli).
- a napi ajánlott 10 000 lépés inkább csak kerek szám volta miatt elterjedt, minél többet olvas az ember, annál eltérőbbeket olvas. Vannak akik már 6-7000 lépést bőven elégnek minősítenek tanulmányokra hivatkozva, hogy efölött már alig növekszik az eü.-i hatás, azaz + 50%-al több lépés már csak + 5-10 % előnyt jelent. Vannak akik szintén tanulmányokra hivatkozva azt mondják, még a 10 000 lépés fölé is érdemes menni, mert ott is van több több mint 10% javulás, pl. a napi 8000-hez viszonyítva 12000-nél. Bár ez számtanilag szinte ugyanaz mint az előző, csak azt mondja, megéri.
"Covering longer distances by taking more steps per day correlates with improved health benefits. Scientific references show that people who walk 8,000 steps are at a 51% lower risk of dying from any cause compared to people who only walk 4,000 steps per day.

The trend improves, with people who take 12,000 steps per day at a 65% lower risk of dying from health-related issues than those walking 4,000 steps."

a számháborúba nem belemenve, ha az ember a szemétke 10-30 lépéseket nem számolja (szerintem az csak öncsalás, haszna nincs), hanem csak azt, amikor gyalogol egybe legalább párszáz métereket, a napi 6-7000 lépésnek elegendő, komoly érzékelhető hatása van - és már ez is több mint egy óra gyaloglást jelent minden egyes nap.
Ez bizony nem kevés, de még mindig jobb, mint a fenti példába, mivel jár az edzőteremig menni, átöltözni, tusolni stb. - és ma egyre több helyen vannak szabadtéri workout edzőparkok, ahol lehet testsúlyos edzést végezni, kiváltva egy edzőterem legtöbb mozgását.

a szex kondinövelő hatása szerintem pont fordítva műlödik, a t. szerző felcserélte az okot az okozattal. Ha az ember edz, mozog, javul a kondija, akkor jobban fogja bírja a szexet, gyakrabbanis kivánja, azaz javulni fog a szexuális élete. Attól h. többet szexel, több kalóriát fog elégetni, de kondija bizony nem lesz jobb pl. ha fel kell menni a 5. emeletre :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2023.02.18. 23:11:53

@Irbisz: Nem véletlenül szerepel az egészséges testmozgásról szóló ajánlásoknál 150 perc közepes vagy 75 perc magas intenzitású tevékenység a heti 2 minden izmot átmozgató torna mellett, de nincs alacsony intenzitású mozgásforma.
süti beállítások módosítása