HRDoktor

Munkahelyi sokszínűség: előnyök és hátrányok

2022. december 27. - hrdoktor

Bár hordoz magában buktatókat, mégis rengeteg előnnyel járhat egy cég számára, ha törekszik arra, hogy minél sokszínűbb legyen munkavállalói köre.

A munkahelyi sokszínűség viszonylag új fogalom, különösen Magyarországon. A lényege, hogy egy cég, egy szervezet tudatosan törekszik arra, hogy különböző hátterű munkavállalókat foglalkoztasson, az alkalmazottak nem, életkor, nemzetiségi vagy vallási hovatartozás, vagy akár szexuális irányultság tekintetében legyenek különbözőek. A cégek egyrészt ilyen módon is szeretnének a foglalkoztatási diszkrimináció ellen küzdeni, esélyt biztosítani bizonyos hátrányos helyzetű csoportok tagjainak. Másrészt azonban azért törekszenek a munkahelyi sokszínűségre, mert kutatások bizonyítják, hogy ha a munkavállalók különböző hátterűek, az hozzájárulhat a szervezet hatékonyságához és versenyképességéhez.

hrdoktor_sokszinuseg_1.jpg

Bár az utóbbi évtizedben jelentős előrehaladás történt a foglalkozási diszkrimináció szabályozásában és kezelésében Magyarországon is, a munkahelyi esélyegyenlőség javításában és a sokszínűségre törekvésben még van hova fejlődni. Számos cégnél lenne szükség szemléletváltásra, új módszerek, innovatív gyakorlatok bevezetésére.

A munkahelyi sokszínűség előnyei

A hasonló hátterű, ebből fakadóan hasonló gondolkozású emberek között hamar kialakul egy olyan közös norma, amihez minden csoporttag alkalmazkodni igyekszik. Így sok esetben nem egyéni meggyőződésekből születnek a csoport döntései, hanem amiatt, mert mindenki igazodni szeretne a vélt vagy valós közös elképzeléshez. Ha valakinek ellenvéleménye van, inkább magában tartja, mert nem akar konfliktusba kerülni senkivel a csoportjából. Ez az úgynevezett csoportgondol (groupthink) jelensége, amelyet először 1972-ben írt le Irving Janis amerikai pszichológus. A csoportgondol óriási hátránya, hogy így a döntés előtt a tagok nem mérlegelnek alternatív nézőpontokat, elrejtik fenntartásaikat, elszigetelik magukat a külső hatásoktól.

hrdoktor_sokszinuseg_2.jpg

Ha azonban egy csoport különböző hátterű, korú, nemű emberekből áll, akkor valószínűbb, hogy elkerülik a csoportgondolt, és merik ütköztetni eltérő véleményeiket, nézeteiket. Ha a kollégák különböző perspektívából közelítenek meg egy feladatot, az eltérő látásmódok növelik a kreativitást, ezáltal pedig a cég innovativitása is nő. A McKinsey & Company vezetési tanácsadó cég megállapítása szerint a sokszínűbb munkaerővel rendelkező vállalkozások 1,7-szer nagyobb valószínűséggel maradnak innovatívak, és 1,8-szor nagyobb valószínűséggel alkalmazkodnak a piac folyamatos változásaihoz.

A munkahelyi sokszínűség természetesen megköveteli az alkalmazkodást a munkavállalóktól, akik kénytelenek lesznek kilépni a komforzónájukból, megismerni a tőlük korban, életfelfogásban messzebb állók észjárását. Ezáltal szélesedik a látókörük, ami segítheti az ugyancsak különböző hátterű ügyfelek hatékonyabb megértését. A sokszínűség hozzájárulhat az eredményesebb munkaerőtoborzáshoz is. Manapság a cégek egyre komolyabban küzdenek a jól képzett munkavállalókért, és ha egy vállalat kiáll a sokszínűség, az esélyegyenlőség, a diszkriminációellenesség mellett, az vonzóbbá teheti különösen a fiatal, képzett munkaerő szemében.

Az integrálás és a konfliktuskezelés nehézségei

Természetesen a különböző korú, nemű, nemzetiségű munkavállalókból álló csoportok vezetése nem csak előnyökkel jár. Ezekben az esetekben nagy valószínűséggel több energiát kell fektetni az új belépők integrálásába, hiszen elsőre nem mindig észrevehetőek a maguktól értetődő közös pontok.

A konfliktusok száma is nagyobb lehet a tagok eltérő szociokulturális háttere, tapasztalatai, értékrendje és kommunikációs készségei miatt. Elég csak arra gondolni, hogy a fiatalabb munkavállalók egészen más típusú csapatépítő tevékenységekre vágynak, más kommunikációs csatornákat részesítenek előnyben, esetleg más értékrendet képviselnek, mint az idősebb korosztály. A vezetők feladata, hogy akár kommunikációs szakemberek, szervezetpszichológusok bevonásával kezeljék a felmerülő nézeteltéréseket. Ha egy cég elkötelezett a sokszínűség mellett, felmérte annak előnyeit, akkor hosszú távon mindenképpen megéri a konfliktusok kezelésébe invesztálni.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4418011114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása