HRDoktor

A kattintgatás is lehet veszélyes: az RSI-szindróma

2021. március 08. - hrdoktor

Ha ugyanabban a pozícióban van a kézfeje naponta nyolc-tíz órán keresztül, az fájdalmas mozgásszervi problémákhoz vezethet!

hr-1_1.jpg

Nem feltétlenül kell fizikai terhelés ahhoz, hogy egy tevékenység krónikus megerőltetést okozzon. Az egyik legjelentősebb munkahelyi ártalommá az ismétlődő terhelések okozta sérülés, az ún. RSI-szindróma (repetitive strain injury) vált. A szindróma kézfejet, az ujj ízületeit, a csuklót és az alkart érinti leggyakrabban, de nem kíméli a nyakat és a vállat sem.

A jelenség legfőbb oka a folyamatos izomfeszülés, a természetellenes, merev kéztartás, a tünetei pedig a kézmerevségtől, a beszűkült mozgástartományon és a terheléskor, illetve a pihenés után jelentkező fájdalmon át az állandósult fájdalomérzetig terjednek. A számítógép mellett végzett munka, ezen belül az egér használata egyre gyakrabban jár fájdalmas következményekkel, krónikus gyulladásokkal a kéz és a váll területén.

Teniszkönyök az íróasztal mellett

Mint a neve is mutatja, a teniszezők speciális mozdulatai, a megfeszített izmokat érő terhelés válthatja ki a teniszkönyöknek nevezett állapotot. Erre a csukló és az alkar izmainak fájdalma jellemző, a hátterében pedig a felkarcsonton, könyöknél jelentkező csonthártyagyulladás áll. Kevesen tudják, hogy nemcsak a teniszezőket érinti, hanem egyre gyakrabban a számítógéppel dolgozókat is, éppen az egérhasználat jellegzetes, merev kéztartása, a túlfeszített izmok, a monotonon ismétlődő kis mozdulatok miatt.

Egérváll

Ráadásul az egér használata nemcsak az alkar és a könyök tájékán okoz problémákat, hanem egyre több számítógép mellett dolgozó panaszkodik váll- és hátfájdalmakra is. A mereven egy helyzetben tartott kéz, az íróasztal mellett akaratlanul is görnyedt test, a stresszes életvitel miatti „védekező testtartás” hosszabb távon izommerevséget, görcsöt, vérellátási zavarokat, ún. egérvállat alakít ki, ami nehezen oldódó hátfájdalmakhoz, vállpanaszokhoz vezet.

Nem ritka az ínhüvelygyulladás sem

Korábban elsősorban gépírónők és zongoristák, kézi kötők vagy hímzőnők szenvedtek ínhüvelygyulladástól, de mára kiderült, hogy a monoton, egyirányú mozgással még a minimális erőkifejtést igénylő számítógép-billentyűzet, sőt, az okostelefon használata is kiválthatja ezt a kellemetlen betegséget. A legjellemzőbb tünete a csukló és az ujjak merevsége, erős fájdalomérzet és az ujjak mozgatásakor hallott ropogásszerű hang. Enyhébb esetekben elegendő pihentetni, jegelni, de tanácsos orvoshoz fordulni vele, mert elhanyagolva hosszú ideig is elhúzódhat, a munkavégzést is akadályozhatja.

Egy kis egér-ergonómia

A számítógéphasználat ártalmait csökkenteni lehet, ha a munkahelyén és otthon is figyel arra, milyen testhelyzetben végzi a munkát. Érdemes figyelembe venni az ergometriai szempontokat is. Jó, ha a szék karfás, hogy az alkarját megtámaszthassa, a magasságát pedig úgy állítsa be a számítógépasztal előtt, hogy az asztal felülete ne legyen túl magasan. Az egér optimális helye - jobbkezeseknek - a billentyűzet jobb oldala mellett, a felhasználó középvonalához kicsit közelebb van, úgy, hogy használatához ne kelljen se a vállat, se a csuklót elfordítani. Ezért nem szerencsés az asztal alá csúsztatható keskeny billentyűzettartó használata, mert azon nincs hely a kar megtámasztására. Átlagos képernyőméret mellett a billentyűzetet kb. 30, az egeret kb. 25 cm-re ajánlatos tenni a felhasználótól.

hr-2_1.jpg

Tanácsok a megelőzéshez

Próbáljon meg saját munkaidejével úgy gazdálkodni, hogy beleférjen például óránként egy pár perces szünet. Rendszeresen álljon fel a gép mellől, mozgassa meg a tagjait, tegyen meg legalább néhány lépést. Amit lehet, ne ülve végezzen, például a telefonálást. Ülés közben tartsa a hátát egyenesen, vállait húzza hátra, csípőjét kicsit döntse előre, időnként végezzen néhány vállkörzést.

Egérhasználat közben tartsa egyenesen a csuklóját, használjon olyan egeret, amely belesimul a tenyerébe. A legmodernebb technika (például az érintőképernyő vagy a beszédfelismerő szoftver használata) megkímélheti az állandó egérhasználattól, de addig is figyeljen a keze, csuklója egészségére: amikor csak lehet, pihentesse, tornáztassa a kezét, karját, tanuljon meg néhány alapvető lazítási és nyújtógyakorlatot, és naponta legalább félórát töltsön aktív mozgással.

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6916453572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása