HRDoktor

Miért szárad ki a kezünk a sok kézmosástól?

2020. május 13. - hrdoktor

A koronavírus-fertőzés elleni egyik legfontosabb és leghatékonyabb védekezési mód a gyakori, alapos kézmosás. Csakhogy a szappanok, kézfertőtlenítők szárítják a bőrt, ami emiatt hámlik, kirepedezik, kisebesedik. Mit tehetünk ez ellen? Melyek a legjobb módszerek kezünk bőrének védelmére?

hrdoktor-kezszarazsag-01.jpg

Mostanában, nagyon helyesen, mindenki igyekszik jobban odafigyelni a személyes higiéniára és a környezetünk tisztaságára. Sokkal többször mosunk kezet, mint korábban, sokan a kézmosás időtartartamát is megnövelték a szakemberek által optimálisnak tartott legalább 20-30 másodpercre. Emellett gyakoribb lett a különböző kézfertőtlenítő spray-k és gélek használata is.

Ezek mind hatékony eszközök a vírus elleni harcban, csakhogy a rengeteg kézmosás és kézfertőtlenítés a kéz bőrének kiszáradásához vezethet. Hosszabb távon a kiszáradt bőr kirepedezik, kisebesedik. Ez egyrészt kellemetlen érzés, mert ilyenkor a bőr viszket, húzódik. Másrészt zavaró esztétikai probléma a kivörösödött, hámló, repedezett kéz látványa. De ami a legnagyobb baj, hogy a bőr kiszáradása veszélyes is lehet. A bőr ugyanis szervezetünk első védelmi vonala, fontos szerepe van a kórokozók elleni védekezésben. Ha kiszárad, kirepedezik, akkor a védekezés kevésbé lesz hatékony, mert a bőr sérülésein keresztül a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetbe.

Hogyan szárítja ki a szappan a bőrt?

A szappanokban, kézfertőtlenítőkben lévő anyagok oldják a zsírokat. Ezért lehetnek hatékony fegyverek a koronavírus ellen is, hiszen feloldják a zsírburkot a vírus körül, ha pedig a zsírburok megsérül vagy megsemmisül, akkor a vírus elveszíti a fertőzőképességét. Csakhogy a bőr felső rétegeiben is találhatunk zsírokat, lipideket. Ha gyakran mosunk kezet, a szappan ezt is feloldja, így bőr lipidrétege kevésbé tudja betölteni a feladatát, megvédeni a bőr természetes nedvességtartalmát. Ez vezet a kéz kiszáradásához.

Mi segíthet a száraz kézen?

Mivel a kézmosások gyakoriságának csökkentése jelenleg nem opció (és egyébként a járványtól függetlenül is minden hazaérkezéskor, minden étkezés és ételkészítés előtt, minden vécéhasználat után kezet kellene mosni), más megoldásra van szükség. Hasznosak lehetnek a különféle hidratáló krémek, amelyek azzal segíthetnek, hogy helyreállítják a bőr nedvességtartalmát, zsírtartalmukkal pótolják a sérült lipidréteget. Súlyosabb esetekben erre akár minden kézmosás után szükség lehet.

hrdoktor-kezszarazsag-02.jpg

Ha a kezünk kivörösödött, gyulladt, akkor érdemes olyan krémet választani, amiben gyulladáscsökkentő hatóanyagok, például körömvirág vagy kamilla van. Sok kézkrém tartalmaz aloe verát, olívaolajat, glicerint és egyre népszerűbbek a shea vajas készítmények is, ezek mind hasznosak lehetnek.

De a kiszáradt kéz elleni talán leghatékonyabb összetevő az urea. Az urea természetes, bőrünk felszíni rétegeiben megtalálható anyag, amit a krémekhez persze mesterségesen állítanak elő. A fehérje-anyagcsere egyik végterméke, a bőr egyik természetes hidratálója, ami verejtékezés útján kerül a külső bőrrétegekbe. Az urea tartalmú krémek javítják a bőr vízmegkötő képességét, ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy a nedvesség tovább a bőr rétegeiben maradjon. A krémek mellett olajokat is használhatunk, például bekenhetjük a kezünket olíva-, mandula-, szőlőmag-, vagy neemolajjal is.

Válasszunk okosan szappant!

Az sem mindegy, hogy milyen szappannal tisztítjuk a kezünket. A legjobb, ha natúrszappanokat választunk, amelyek nem tartalmaznak sem illatanyagokat, sem tartósítószereket, nincsenek bennük parabének, kőolaj-származékok, mesterséges színezékek sem. Ezek az anyagok ugyanis esetleg tovább száríthatják, irritálhatják a bőrt. A patikákban elérhetőek ún. szappanmentes szappanok is, melyek magas olajtartalmuknak köszönhetően kíméletesen tisztítják bőrünket. Emellett hasznos lehet, ha a gyakori takarítások során figyelünk arra, hogy a kezünk ne érintkezzen a tisztítószerekkel. Mosogatáshoz, takarításhoz használjunk mindig gumikesztyűt.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3515686776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása