HRDoktor

Mennyire árt a bőrünknek a kék fény?

2020. március 11. - hrdoktor

Tényleg ráncosíthat a telefonunk kijelzője vagy a laptop képernyője? A rémhírekkel és tévhitekkel ellentétben a monitorok által kibocsátott kék fény ugyan valóban nem tesz jót a bőrnek, de közel sem árt annyira, mint a direkt napsugárzás.

hrdoktor-kek-feny-monitor.jpg

De mi is az a kék fény?

Először is semmi új nincs benne, nem a kütyükkel jelent meg az életünkben. Mivel a napfény is tartalmazza, az emberek mindig is kaptak kék fényt, csak nem annyit és nem olyan formában, mint manapság. A látható fény különböző színű spektrumokra osztható, aszerint, hogy mekkora a sugárzás energiája és hullámhossza. Ez lehet narancs, vörös, sárga, zöld és a már említett kék is. Ha az összes említett hullám megjelenik benne, akkor beszélünk fehér fényről, amilyen a napfény. A kék fény a vöröshöz képest rövidebb hullámhosszal és nagyobb energiával rendelkezik.

A kék fény mindenhol elér bennünket

Míg őseink csak a napfényből kaptak kék fényt, addig mi már zárt térben, a munkahelyünkön, otthon vagy szórakozás közben is találkozunk vele. A LED világítású képernyők, plazmatévék, telefonok, laptopok, tabletek vagy asztali gépek monitorai ilyen kék fényt bocsátanak ki.

Mennyire árt a bőrünknek a kék fény?

Ugyanolyan a hatása, mint amikor napozunk és UV-sugárzás éri a bőrünket? Szerencsére nem teljesen. Egyfelől valóban igaz, hogy a kék fény a napfényhez hasonlóan önmagában is képes arra, hogy elősegítse a szabadgyökök képződését a bőrben, ami köztudottan ráncok, foltok kialakulásához vezethet. Ugyanakkor a napfénnyel, az UVA és UVB sugárzással ellentétben a monitorok kék fénye nem képes arra, hogy a bőr sejtjeiben DNS károsodást okozzon, így bőrrákot sem tud okozni. (A szemnek viszont annál többet árt, így megfelelő optikai eszközökkel nem árt valamiképpen védekezni ellene.)

hrdoktor-kek-feny-monitor-iroda.jpg

Küzdelem a kék fény ellen

Aki mégis félti a bőrét a kék fénytől, annak a kozmetikai ipar számos megoldást kínál. Nem árt azonban tudni, hogy ezek a termékek, arckrémek, szérumok, amiket a kék fény hatásai ellen hirdetnek, nem képesek arra, hogy száz százalékban blokkolják a bőrünket terhelő kék fényt. Vagyis ellentétben a naptejekkel, amelyek megfelelő, szabályos használat esetén egy ideig megvédik a bőrt a káros sugaraktól, itt csak részsikereket érhetünk el. De még így is érdemes beveti az olyan összevetőkkel rendelkező krémeket, mint a retinol, a hialuronsav és különböző, például C- és E-vitaminok. Ha megelőzni nem is, de a káros hatásokat mérsékelni lehet velük.

 A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8115514684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xyyyxyxyyxyxyyx 2020.03.12. 09:53:07

A legkisebb ionizációs energia 3,89 eV. Az UV kezdődik 3,1 eV-nál, a kék fény energiája még ennél is alacsonyabb, 2,76 eV. Hogy a fenébe tudna ionizálni (értsd: szabad gyököt létrehozni)?
süti beállítások módosítása