HRDoktor

Így élje túl a karácsonyi bulit!

2019. december 09. - hrdoktor

Decemberben a legtöbb cég szervez a dolgozóinak karácsonyi, év végi partit, de ennek fogadtatása nem egyértelmű: sok munkatárs kellemetlen feladatnak éli meg ezt az összejövetelt, alig várja, hogy túl legyen rajta. Hogyan készülhetünk fel úgy a munkahelyi bulira, hogy jól is érezhessük magunkat?

karacsonyi-buli.jpg

A céges összejövetelek a munkahelyi kommunikáció, kohézió szempontjából nagyon hasznosak lehetnek, hiszen a munkatársak a megszokottól eltérő közegben találkozhatnak, beszélgethetnek, a munkán kívül más oldalukról is megismerhetik egymást. Van, aki éppen ezért ódzkodik az ilyen alkalmaktól, mert szigorúan a munka világán belül akarja tartani a kollégákkal való kapcsolatot, és még egy ilyen kis „nyitást” sem szeretne engedni a magánszféra felé. Olyan is van, aki – társasági, protokolláris rutin híján - nem biztos abban, hogyan is kell viselkednie ilyen kötetlen alkalmakkor a feletteseivel vagy a beosztottjaival. Akad, aki – ha nem is vallja be – az alkoholtól tart, nehogy elvétve a mértéket kínos helyzetbe hozza magát a cég nyilvánossága előtt. Néhány ötletet gyűjtöttünk össze, amelyek nemcsak túlélni, hanem élvezni, rendeltetésük szerint használni is segíthetik a céges partikat. 

Készülődjön örömmel!

Illessze be a céges bulit a téli ünnepkör keretébe, ne egy kipipálandó tennivalóként, hanem egy örömteli eseményként készüljön rá! Ezen az estén csupa jó dolog fog történni: egy pár órás kikapcsolódás, egy jó vacsora vagy finomságokkal teli svédasztal, jó beszélgetések olyanokkal, akikre hétköznap nincs idő, esetleg játék és tánc is – ugye, nem is hangzik olyan rosszul?

Tervezze meg előre, milyen ruhát vesz fel!

Nem feltétlenül kell a legújabb vagy legdivatosabb, költségekbe se verje magát, de válassza azt, amiben a legjobban, legcsinosabbnak érzi magát! Hogy ne követhessen el baklövést, nézzen utána a dress code-nak, nehogy kínosan túl- vagy alulöltözzön erre az alkalomra! Nőknek az a bizonyos „kis fekete” ruha, a szokottnál hangsúlyosabb kiegészítővel, egy mutatós, modern ékszerrel, egy nem túl magas sarkú, kényelmes – de akár táncra is alkalmas – körömcipővel, férfiaknak egy sportosan elegáns zakó, ing, nadrág összeállítás egészen biztosan megfelel. 

Ebédeljen meg előtte!

Bár szoktunk viccelődni azzal, hogy üres gyomorral megyünk, hogy „legyen helye” a partin tálalt finomságoknak, ez nem jó ötlet. Ellenkezőleg, tanácsosabb rendesen megebédelni a céges buli napján is, és gondoskodni a kellő hidratáltságról, az elegendő folyadékbevitelről is. Ezzel az óvintézkedéssel ugyanis elkerülhetjük az emésztőrendszerünk, májunk túlzott igénybevételét, kevésbé árt meg az elfogyasztott alkohol is. 

Óvatosan az alkohollal!

Aligha van annál kínosabb, mint amikor valaki az összes munkatársa, felettesei és beosztottjai előtt részegedik le, nyilvánosan lesz rosszul, illetve mond, vagy tesz olyan dolgokat, amelyeket másnap kijózanodva rettenetesen szégyell. Ezt elkerülheti, ha az alkohollal a céges partin óvatosan bánik: nem tölt újra minden koccintásnál, csak aprókat kortyol, nem üres gyomorra iszik, és nem keveri a különféle szeszes italokat, és bőven fogyaszt alkoholmentes frissítőkből, például a mostanában trendi limonádékból. Jó tudni azt is, hogy az ittasság szempontjából legveszélyesebbek az ún. „kontyalávalók”, a tejszínes vagy tojásos likőrök, kiszámíthatatlan hatásukkal. 

Érezze jól magát!

Használja ki az alkalom adta lehetőségeket: vegyüljön el a beszélgető társaságokban, ne csak a közvetlen munkatársaival töltse az időt, vegyen részt a közös programokban, és ha van mód rá, táncoljon is! Ilyen módon egyrészt jobban megy az idő, ráadásul a nyitottsága, aktivitása, derűje a munkatársai szemében is rokonszenvessé, közkedveltté fogja tenni!

A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3215344346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása