HRDoktor

Ezt egye, ha ülőmunkát végez!

2019. március 27. - hrdoktor

Napjainkban nagyon sokan végeznek irodai munkát és az egész munkanapot a számítógép előtt ülve töltik. Miután sajnos az ülőmunka a 21. század rákfenéje, éppen ezért az irodai dolgozóknak sokkal inkább oda kell figyelniük, hogy milyen típusú, mennyiségű és minőségű táplálékot juttatnak a szervezetükbe és arra is, hogy mikor. Mindehhez hoztunk 5+1 tanácsot!

494497-ph7a3j-384.jpg

#1 Nappal együnk, ne éjjel

Fontos, hogy az étkezések időpontja igazodjon a bioritmusunkhoz, vagyis napközben együnk táplálóbb, nagyobb mennyiségű fogásokat, hiszen ekkor vagyunk aktívak. Este/éjjel, a pihenő, regeneráló időszakban viszont ne együk tele magunkat.

#2 Együnk naponta 5x, mindig legyen a tányéron zöldség-gyümölcs

Az egészséges táplálkozás alappillérre a kiegyensúlyozott, ugyanakkor változatos napi ötszöri étkezés. Ha a táplálékokat változatosan és kiegyensúlyozottan juttatjuk a szervezetünkbe, akkor az egyes alkotó elemek hozzájárulnak szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Minden étkezéskor kerüljön a tányérra zöldség vagy gyümölcs. Mindegy, hogy nyersen, pároltan vagy lé formájában fogyasztjuk őket, csak az a lényeg, hogy egyik étkezésnél se feledkezzünk meg róluk.

#3 Szénhidrátokból a jót

Olyan szénhidrátforrásokat érdemes előtérbe helyezni, melyeknek több mint 50%-a teljes kiőrlésű lisztből készült, ez lehet kenyér, zsemle bagett, croissant vagy akár pizza. Kiváló szénhidrátforrások a száraz hüvelyesek, pl. bab, sárgaborsó, csicseriborsó, lencse. Nagyanyáink konyhájában teljesen természetes és kiváló alapanyag volt a köles, az árpa, a hajdina, a bulgur, a kuszkusz – ezeket bátran használjuk mi is a mindennapi étrendünkben.

#4 Támogassuk a bélbaktériumokat

Miután a mikrobiom rendszerünk van leginkább hatással az immunitásunkra, ezért a bélben lévő baktériumokat támogatni kell olyan étrenddel, ami rostban gazdag, tartalmaz élőflórás tejtermékeket és különféle erjesztett élelmiszereket is. Ennek köszönhetően a bélflóránkban élő baktériumok jól érzik majd magukat és az immunitásunk is jobb lesz.

#5 Igyunk sok vizet

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás rendkívül fontos: lehetőség szerint óránként igyunk meg egy pohár vizet.

olh0lc0.jpg

#6 Óvatosan a nasikkal

Ha úgy érezzük, hogy édességet kívánunk, először igyunk vizet, mert lehet, hogy csak szomjúságot érzünk. Második lépésként igyekezzünk gyümölcsökkel, gyümölcsös készítményekkel kielégíteni édesség utáni vágyunkat. Időnként desszertet választhatunk a főétkezések alkalmával, harmadik fogásként. Általánosságban véve viszont érdemes kerülni a cukros termékeket, ugyanis ezek kis mennyiségben is nagy energiatartalmúak, de nem tartalmaznak ásványi anyagokat és vitaminokat se. Az ülőmunkát végzőknek jelentősen kisebb az energiafelhasználása, mint azoknak, akik fizikailag megerőltető, intenzív munkát végeznek. Ebből következik, hogy esetükben nem javasolt rendszeresen – cukorral készült – édességeket, süteményeket, üdítőket fogyasztani.

Fotók: Freepik

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr614717537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

degeco 2019.03.28. 15:21:32

Ezt edd: igyál vizet!

Amúgy egyetértek. És persze meg hozzá lehetne tenni, hogy vegyél kutyát és sétáltasd naponta 2x, meg egyébként is mozogj éves helyett.
süti beállítások módosítása