HRDoktor

Miért késünk el a munkahelyünkről?

2018. december 10. - hrdoktor

Nyolckor kezdődik a munkaidő, de csak nyolc óra tízre sikerül odaérni? Egyre gyakrabban fordul elő néhány perces késés? A notórius elkésésnek nem csak technikai okai lehetnek!

1419.jpg

A munkahelyről való elkésés igen gyakori jelenség, egy amerikai internetes felmérés szerint minden hatodik dolgozó legalább egyszer egy héten késve érkezik a munkahelyére, negyedük pedig havonta legalább egyszer elkésik. A késésnek lehetnek prózai okai, elalvás, közlekedési dugó, kimaradt buszjárat, családi okok, nehéz indulás, váratlan esemény, sürgős intéznivaló. Ezek azonban az esetek legnagyobb részében tudatos szervezéssel, gondosabb időbeosztással, plusz idő ráhagyásával elkerülhetők. Ha azonban a késés ismétlődik, rendszeressé válik, akkor joggal merül fel, hogy valami más ok is lehet a pontatlanság hátterében.

Értelmetlen elvárásokat is jelezhet a gyakori késés

A „pontosság a királyok udvariassága”, mondják, és ez rendben is van minden olyan helyzetben, amikor a munkatársak eredményes munkája vagy az ügyfelek elégedettsége múlik rajta. Lehetnek azonban olyan körülmények is, amikor szükségtelen megkövetelni a percre pontos munkakezdést. A blokkolóórának semmi helye például ott, ahol a dolgozók kreativitásán alapul a munka, ahol egyébként szabadon oszthatják be a munkaidejüket. Felesleges és bosszantó, sőt, méltánytalan lehet az is, ha a dolgozóktól számonkérik a pontos munkakezdést, ugyanakkor viszont rendszeresen elvárják, természetesnek veszik a túlmunkát tőlük anélkül, hogy ezeket a túlórákat elszámolnák, honorálnák.

Rugalmasan is lehet

A munkaadók egyre inkább felismerik, hogy a túl merev szabályozás többet árt, mint amennyit használ, és igyekeznek olyan alternatívákat is felkínálni, amelyek jobban alkalmazhatók, könnyebben betarthatók a dolgozók különböző élethelyzeteiben. Ilyen például, amikor egy törzsidőt szabnak meg, amit mindenkinek bent kell töltenie, de előtte-utána szabadon mozgathatják a munkakezdés, befejezés időpontját. A rugalmas munkakezdés ehhez kapcsolódik: így a dolgozó nem kerül kínos helyzetbe egy félóra késés miatt, hanem egyszerűen annyival tovább marad bent. A kisgyermeket nevelők, illetve a kreatív munkakörben dolgozók számára kedvelt megoldás a home office, ami heti néhány nap otthoni munkát tesz lehetővé.

A késés tudat alatti, pszichés okokból is előfordulhat

Ha az érintettnek bármilyen okból csökken a munkakedve, motivációja, kihűlőben van az a lelkesedése, amellyel korábban indult munkába, az nagyban befolyásolja a munkához való hozzáállását. Az ok lehet a munkatársakkal való megváltozott kapcsolat, a feszültebb munkahelyi légkör, a megbecsülés, elismerés, anyagi előmenetel vagy a pozitív visszajelzések hiánya. Mintha az illető tudat alatt már szeretne valami változást, szinte halogatja a megérkezést, keresi az alkalmat arra, hogy elkéssen. Ilyenkor el kell gondolkodni azon, megvan-e még az összhang a munkavállaló élethelyzete, igényei, és a munkahely, annak légköre, elvárásai, juttatásai között. Előfordulhat, hogy épp a rendszeres késés jelzi, hogy lassan ideje lenne váltani, mert az adott munkahely már nem felel meg a munkavállalónak.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4514468448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 15:22:17

Sose késem el, minek húzni-halasztani a kellemetlen dolgokat?

CyberPunK 2018.12.11. 07:59:16

Nem, aki rendszeresen késik az egy megbízhatatlan szar alak. Őket kell kirúgni először.

Willkommenskultur 2018.12.11. 08:07:26

valamirevalo munkahelynek a kozeleben nincs blokkoloora, es soha nem is volt

CyberPunK 2018.12.11. 08:17:28

@Willkommenskultur: valamirevaló munkahelyen van törzsidő. Főleg ott, ahol együtt kell dolgozni másokkal.

Kelly és a szexi dög 2018.12.11. 08:20:01

Gyárban a sorról nem lehet késni, de sok helyen tényleg értelmetlenül kérik számon

2018.12.11. 08:20:52

Én rendszeresen kések, de a munkaidőmben messze hatékonyabb vagyok a munkatársaimnál, ezért nem baszogatnak. Bár az igazat megvallva utálok már itt dolgozni, örülnék ha elküldenének, csak magamtól nem merek nekiindulni.

szepipiktor 2018.12.11. 08:29:24

Ha már HR-esek akarnak az élet alapvető dolgairól tanácsot adni a magyar olvasóknak egy amerikai statisztikára hivatkozva, az a része a dolognak hol olvasható, hogy azon esetekben, ahol kritikus az irodai munkaidő KEZDETE (!), miért nem gond, hogy a VÉGE (!) meg szinte sehol nincs értelmezve?
Mert a "szalagon" dolgókra, akik fix indőrendben melóznak, a leírtak nem érvényesek, ott kivágják a későket - helyesen!
Más, nomális munkahelyen, azaz nem a multialapú irodákban melózó biorobotokon túl meg a határidő, a teljesítmény számít, azaz eleve az határozza meg a munkaidőt.
Ez az írás is egy társadalmi halmaznak, jellemzően a globalista Y generációnak szól, akik a fejlődési torzulatuk miatt (amiért pont ezek a "szakmák" felelősek) az interetről, a blogokból tájékozódnak a rántottasütésről, az ajándékvásárlásról, a porszívó bekapcsolásáról, a párkapcsolatokról stb.
Mert egy egészséges, normális egyed tudja, hogy ha 8-16 ig dolgozik, akkor 8-ra nem csak be kell érnie, hanem el kell kezdenie a melót, és 16h-kor meg nem kiléphet az iródából, hanem akkor kezdheti a "zárást".

szepipiktor 2018.12.11. 08:36:49

@Kelly és a szexi dög:
Ez így igaz és ott történik meg jellemzően, ahol a főnök retteg, hogy kivágják, ezért ez egy pótcselekvés számára.
Illetve - nálunk ez történt - akkor, ha a főnök menekül otthonról és inkább az irodában "él", így elvárja, hogy te is vele szopjál.
Nálunk szellemi, kreatív munkakörben is ezt akarta, az indoka: azért béreljük az irodát, hogy itt legyünk!
Két ünnep között meg "gyere be, úgy is egyedül vagy, majd ketten melózunk...", és volt olyan december 31-e, amikor én ügyeltem, igaz a parterkör már egy hete bezárt, nem melózott, de én 31-én 16h-kor kaptam "engedélyt", hogy bezárhatok. Kiléptem az utcára, minden zárva volt, nem volt már közlekedés, gyalogolhattam haza...
Engem ezért érdekelne egy amerikai tankönyv alapján képzett HR-es véleménye ezekeről a szokásos, életszerű esetekről, és nem egy idegen statisztikából a demagóg közhelygyűjtemény...

erkölcsi hulla 2018.12.11. 08:46:43

Mindig kèsek min. 20 percet. Mindig. Tudatosan.

chrisred 2018.12.11. 09:11:00

@CyberPunK: A munkaviszony során a munkavállaló egyik lényeges kötelezettsége a rendelkezésre állás. Tulajdonképpen ezt az időt adja el a sajátjából a munkáltatónak a munkabérért cserébe. A blokkolóóra szerepe ugyanaz, mint a mérlegé a közértben, igazolja, hogy aznap nyolc órát adtál el az idődből a munkáltatódnak, mint ahogy a mérleg jelzi, hogy húsz deka szalámit vettél a pénzedért.

Willkommenskultur 2018.12.11. 09:15:00

1. ma 8:57-kor erkeztem a metromegalloba, tul koran indultam (9re)

- utana cigi KV, brownie bevasarlasa, most ultem le az asztalomhoz 9:13kor, jon a hirek, reggeli
- 4bol 2 munkatarsam meg nincs itt
- ez kb. minden nap igy megy de a fonokot sem lattam soha 9:30 elott

chrisred 2018.12.11. 09:16:51

@szepipiktor: "Mert egy egészséges, normális egyed tudja, hogy ha 8-16 ig dolgozik, akkor 8-ra nem csak be kell érnie, hanem el kell kezdenie a melót, és 16h-kor meg nem kiléphet az iródából, hanem akkor kezdheti a "zárást"."

Na, például ez az, ami egyáltalán nem egyértelmű minden munkaviszony esetében, hanem csak adott szakmákra, munkakörökre érvényes, ahol létezik olyan, hogy "nyitvatartás", vagy annak megfelelő jellegű tevékenység.

blah 2018.12.11. 09:19:15

@maxval balcán bircaman: akkor mi a kurva anyádnak dolgozol a propaganda központban te faszkalap birka?

Nincs közöttünk csicska 2018.12.11. 09:41:08

Minnel nagyobb a munkaerohiany, annal tobb a keses. Es annal ritkabb, hogy a munkaltato tobbet dolgoztat a szerzodesben foglaltaknal.

Ez nyilvanvalo.

Josagos 2018.12.11. 09:45:07

@CyberPunK: egy csomószor elkésem, de a cég árbevételének jelentős része köthető hozzám, az általam kitalált folyamatokat használva tudunk kevés emberrel sok profitot csinálni.
Volt már ahonnan kirúgtak a megbízhatatlanságom mistt, de úgy látom, érek annyit hogy akkor járok dolgozn, amikor akarok, és csak annyit dolgozzak amennyit kell.
Ügyféltől nem kések, belőlük van a bevétel...

Plumper_ 2018.12.11. 09:45:48

Elmondom, miért kell korán kezdeni a munkát: mert 1000 éve szent tehén a mezőgazdaság és ott korán kell kelni megetetni az állatokat. Egyébként semmi értelme korán kelni.
Manapság elég lenne 10:00-kor kezdeni, 16:00 óráig dolgozni.
(ebből 30 perc kaki-pisi, 30 perc cigi, 45 perc ebédszünet :-D)

Josagos 2018.12.11. 09:48:54

@chrisred: én nem a rendelkezésre állást adom, és nem is azt veszem amkor valakivel dolgozom. A teljesítményt, értékteremtést tartom fontosnak.

ogli dzsí 2018.12.11. 09:49:51

Azert en ova intenek attol, hogy olyanoknak dolgozzunk, akik nem eredmenyszemleletuek, hanem munkaido-szemleletuek.

Ha a cel a lebecolas, meg kell elni stb. akkor egy lusta multis melot kell valasztani, ahol ha fel evig semmit sem csinalsz eszre sem veszik. Lehetoleg ne is kelljen bemenni az irodaba, semmit otthonrol is lehet csinalni. Van ilyen hely, az ITben legalabbis.

Ha a cel a karrier akkor eleve hulye vagy ha nem sajat magadnak dolgozol.

nookedli 2018.12.11. 09:50:43

Én a feleségem miatt kések el rendszeresen. Mielőtt házas lettem olyan pontos voltam, hogy órát lehetett hozzám igazítani.

Homeoffice 2018.12.11. 09:58:00

Ezért lettem KATÁS vállalkozó. Itt nincs késés a "munkahelyről" :) Munkavállalóként ugye számításba kell venni, hogy a "bentlét" alatt mennyi a tényleges munkavégzés. (Ez természetesen irodistákra + IT-ra vonatkozik). Volt olyan kollegám régebben, aki kegyetlenül pontos volt. Beérte után viszont... cigi, kávé kiment venni kaját, főzött teát, stbstb..

ogli dzsí 2018.12.11. 10:09:47

@Homeoffice: Ez erdekes. En is KATAs vallalkozo vk (nem igy hivjak, mert nem Mo-n), de valojaban csak kiszamlazom az oraimat a honap vegen ugyanazt csinalom mint az alkalmazottak.

Ez egy uj melo, napi 1 orat dolgozom atlagban, 3 ora volt eddig a 3 honap alatt a max. Persze a 8bol 7et illik azert bent lenni, de 2019tol jon heti 2 nap homofisz.

Homeoffice 2018.12.11. 10:21:00

@ogli dzsí:

Mi számít melónak? Sokak számára pl az amit csinálok az nem feltétlenül munka. (Google Analitikát figyelek, hogyan mozognak az emberek az oldalon + másnap írok egy termékajánlót) Vannak olyan munkahelyek, ahol a "favágás" a munka a többi az csak lébecolás.

ogli dzsí 2018.12.11. 10:47:45

@Homeoffice: Ugy ertem en tenyleg csak KVzok cigiszunetelek blogolok nyelvet tanulok youtubeot nezek az irodaban, es 1 orat effektive dolgozom. De en uj vk, nem engednek tul sok mindenhez hozzanyulni, ahogy nezem a regi arcokat itt kesobb lehet akar 2-3 orat is dolgozni kell. Raadasul most van az eves csucsforgalom-szezon.
mobile app publishing, vmi csapat a fejlesztok meg a support meg az apple/google store kozott, szoval IT feleseg

CyberPunK 2018.12.11. 11:16:51

Sokan keverik a dolgokat. Itt most nem az számít, hogy mennyit dolgozol ,hanem, hogy mikor vagy elérhető. Fejlesztő vagyok, csapatban dolgozunk törzsidő 9-3 között van. Kurva nehéz úgy összehozni egy csapatszintű megbeszélést, ha van aki kettőkor lelép mert már bent volt 6-kor, míg a másik meg beesik 10-re és 11-13 között lényegében ebédszünet időszak van. Az megint más kérdés, ha nem kell senkivel együttdolgoznod.

Homeoffice 2018.12.11. 11:20:55

Most mindenki elérhető, lassan összehozhatnánk egy projektet. :D

ogli dzsí 2018.12.11. 11:22:35

En nem erek ra megyek cigizni

CégvezetőX · http://cegvezetox.blog.hu 2018.12.11. 13:08:11

Mondjuk a munkakörökről is eshetne pár szó, mert ez így eléggé megfoghatatlan.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.12.11. 13:37:24

1. Érkezz pontosan a munkahelyedre!
2. Légy jó, abban, amit csinálsz!
3. Ne okozz problémát a főnöködnek!

Válassz ebből tetszőleges kettőt, és nem lesz gond a munkahelyed megtartásával!

erkölcsi hulla 2018.12.11. 15:14:46

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

4. Légy jó rabszolga. Ne késs, légy kurva jó, ne okozz problémát, és jutalmadként nézheted, ahogy a főnököd hízik a munkádon. Majd gratulálhatsz, mikor megépült a 150 milliós villája.

Gery87 2018.12.11. 15:15:02

Ha az ember nem szalag mellett nyomja, ahol valóban perce pontosan kell váltani az előző kollégát....nincs különösebb negatív hatása a munkára a késés és a pontatlanság....
Főleg hogy 8 órából jó ha 6 órát valóban munkával tölt a dolgozó....a többi az várakozás, pisi, kakik, cigi, evés, ivás, nyújtózás, pletyka....

erkölcsi hulla 2018.12.11. 15:27:14

@Gery87: Én most irodában nyomom 8 órát. 5 percet ebédelek. Végig nyomom kb, a nyolc órát egyben. Járna valami 10-15 perc pihenő óránként amiért gép előtt ülök. Az napi kb 80 perc.
Sosem tartok annyit, ha egyáltalán tartok.

Lehet szidni hogy 6 órát dolgoznak, de ha beleszámolod a pihenőt, ennek ennyire KELL kijönni kb., törvényesen is szerintem.

ubu1a 2018.12.11. 15:29:38

@Plumper_: Az érződik, hogy a mezőgazdaság szent tehén. Szerintem az idióta óraátállítgatást is annak köszönhetjük. De tud valaki értelmes magyarázatot adni arra, hogy miért kell a mezőgazdaságban korán kelni? Sem a növényeknek, sem a haszonállatoknak nincs annyi dolguk a nap folyamán, hogy a velük végzett munka időbeni eltolása megoldhatatlan problémát okozna számukra...

torró 2018.12.11. 18:26:32

A késés lustaság, trehányság , és gyenge főnök eredménye. Amikor dolgoztam, 12 -24, 12-48, azaz 4-s túrban dolgoztunk. Ha karácsonykor esett rád a műszak akkor is menni kellett. Én 10km-l jártam be, esőben hóban viharban. Reggel 7 órakor volt váltás. De előbb mentem be mint műszakvezetőnek az előzőtől át kellett vennem az üzemet, az esetleges hiba jelentéssel. A 21 év alatt soha nem késtem el! Ellenben a kollégám 100 méterre lakott az üzemtől, szinte alig volt olyan műszak, hogy ne késett volna el.. Én 13 éve mentem nyugdíjba, ő most. Állítólag ahogy én eljöttem , ő lett a műszakvezető, és ettől kezdve kénytelen volt megváltozni.

talán mégis... 2018.12.11. 20:39:50

azért késel, mert kretén vagy. mert neked találták fel a szundit az ébresztőn, mert te lököd félre az embereket a mozgólépcsőn, stb. holott csak fel kellene kelni időben, meg el kellene indulni időben, stb.

kolompar lole 1113 2018.12.11. 20:50:33

@CyberPunK: A hülyék így gondolkoznak. Kirúgnád az összes orvost? Jól kibaszol velük, kénytelenek lesznek 15x annyiért elhelyezkedni németben... :DDD

kolompar lole 1113 2018.12.11. 20:51:22

@maxval balcán bircaman: Mert ennyire csicska vagy, hogy fosol a kirúgástól, mert könnyen pótolható vagy. Az úr nem késik, hanem érkezik.

kolompar lole 1113 2018.12.11. 20:57:07

@maxval balcán bircaman: Ezt a hazugságot is Habony elvtársad diktálta le?

kolompar lole 1113 2018.12.11. 21:02:35

@maxval balcán bircaman: A propagandista állásod a Habony Műveknek nem számít munkának!

kolompar lole 1113 2018.12.11. 21:05:34

@talán mégis...: A faszt, csak tanulnod kellett volna, akkor most nem neked kéne pontosnak lenned, hanem rád várna mindneki. Most meg acsarogsz azokra akik nálad sokkal sikeresebbek lettek. De mi csak röhögünk az ilyenen. :DDD

talán mégis... 2018.12.11. 22:21:20

@kolompar lole 1113: szépen összehoztad. szerinted annál tanultabb valaki, minél többet kell rá feleslegesen várni. ahogy a kommentjeidet elnézem, acsarogni te szoktál. meg te röhögtök. egy személyben többes számban. DDD
ha azért késel a melódból, mert tele a hócipőd, akkor keress másik melót.
viszonylag kevés olyan munkakör van, ami nem egy másikra épül, meg nem kapcsolódik hozzá másik munkakör. amíg nem ilyenben dolgozol, a késéssel másokat szívatsz. teljesen feleslegesen. bár a sok röhögéstől ezt valószínűleg nem fogod megérteni

erkölcsi hulla 2018.12.12. 09:41:55

@torró: "A 21 év alatt soha nem késtem el! " És megkaptad érte a jutalmadat? Mármint a főnököd megköszönte, hogy rajtad a többieknél is jobban megszedhette magát? :D
süti beállítások módosítása