HRDoktor

Cukorbetegséggel a munkahelyen

2018. január 15. - hrdoktor

A cukorbetegek számára nagyon fontos és a kezelésükben, állapotuk megfelelő szinten tartásában, a lehetséges szövődmények megelőzésében is nagy szerepet játszik a megfelelő életmód, a rendszeresség az étkezésben, a pihenésben, ráadásul bizonyos veszélyforrásokra fokozottan ügyelniük kell. Hogyan befolyásolja mindez a munkavállalásukat, mely munkakörök azok, amelyeket tanácsosabb elkerülniük?

hrdoktorblog-cukorbetegseg-a-munkahelyen.jpg

Általános, minden munkavállalóra érvényes megállapításokat nem lehet tenni: az, hogy egy cukorbetegségben szenvedő munkavállaló alkalmas-e az adott munkakör ellátására, mindig egyedi, személyre szabott döntés eredménye. Sok függ a munkakör kockázataitól és a betegség jellegétől, fázisától, hiszen nem mindegy, hogy a cukorbeteg állapota pusztán életmódi korlátozásokkal, szájon át alkalmazható, az inzulinelválasztást fokozó tablettás vércukorcsökkentő gyógyszerekkel karban tartható, vagy inzulin injekcióra szorul, netán előfordulnak súlyos, hipoglikémiás rosszullétek is nála. Csak kevés olyan munkakör van, amellyel kapcsolatban kategorikus, jogszabályba foglalt tilalom is korlátozza a munkavállalást. Nézzük a legfontosabb szempontokat!

 hrdoktorblog-cukobetegseg-munkahelyi-dieta.jpg

Munkahelyek, amelyeket jobb elkerülni cukorbetegen

A csupán életmódkezeléssel is anyagcsere-egyensúlyban tartható cukorbetegek elvileg bármilyen munkakört el tudnak látni, azonban nekik is mérlegelniük kell, hogy tudják-e biztosítani maguknak a kívánatos rendszerességet, az öt-hatszori étkezést, a megfelelő folyadékbevitelt. Általában nem ajánlható cukorbetegek számára a váltott műszakban történő munkavégzés, a rendszeres éjszakai munkarend, a hirtelen vagy jelentősen változó fizikai igénybevétellel járó munkakör, a magasban végzett munka. Azoknak, akiknek naponta többször injekciózniuk kell magukat, gondolniuk kell arra is, hogy a munkahelyen megfelelnek-e a higiénés körülmények a vércukorszint-méréshez és az öninjekciózáshoz.

A diabéteszeseket több szövődmény is fenyegeti, például a perifériás keringés, a kiserek károsodása miatt gyakori a látásromlás, és azzal is számolniuk kell, hogy a végtagok esetleges sérülése nehezen gyógyuló sebekkel, fekély kialakulásának veszélyével jár. Ezért nem ajánlottak a szemet megerőltető foglalkozások (pl. vésnök, órás, varrónő, műszaki rajzoló, precíziós műszerész stb.), és a végtagok esetleges sérülésével járó munkakörök (pl. aszfaltozás, üveges, bányász, kőfejtő stb.) sem. Meg kell gondolni azt is, hogy a hirtelen kialakuló vércukoresés miatti rosszullét lehetősége miatt nem ajánlott a magasban vagy balesetveszélyes gépekkel történő munkavégzés sem (pl. tetőfedő, darukezelő). A diabétesz megnöveli a vese- vagy májkárosodás veszélyét is, így jobb elkerülni az ezek rizikójával járó vegyipari munkaköröket is. Az egyenetlen, vagy kiemelkedően nagy fizikai megterheléssel járó munkakörök sem ajánlhatóak, mivel a fizikai munka csökkenti az inzulinigényt, így változó terhelésnél nehéz beállítani a napi adagot, annak módosítása is szükségessé válhat. A szükséges diéta betartása nagy fegyelmet igényel, ezért nem szerencsés ezt édesipari vagy élelmiszeripari, szakács vagy cukrász munkakör vállalásával gyengíteni.

Van néhány munkakör, amely kifejezetten tiltva van: jogszabályok határozzák meg, hogy inzulinnal kezelt cukorbeteg nem tölthet be egyes vasúti, hajózási és a légi közlekedés biztonságával összefüggő munkaköröket.

 hrdoktorblog-cukorbetegen-a-munkahelyen.jpg

Gépjárművezetés cukorbetegen

Az ún. „úrvezetői” jogosítvány megszerzésének a jól beállított cukorbetegnél akadálya nincs, ennek igazolását a diabetológiai szakrendelésen kell kérni. Ideiglenes egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani ismétlődő súlyos (külső segítséget igénylő) hipoglikémia esetében. A hivatásos gépjárművezetői engedély is kiadható, ha a cukorbetegség teljesen egyensúlyban van, és a vizsgálatot megelőző 12 hónap folyamán nem fordult elő súlyos hipoglikémia; valamint ha a kérelmező teljesen tisztában van a hipoglikémia bevezető tüneteivel, kockázatával és rendszeresen végzett vércukorszint-méréssel megfelelően kontrollálja állapotát. Az úrvezetői jogosítvány öt, a hivatásos három évre adható ki.

 

Milyen munkakörök javasoltak a cukorbetegeknek?

Minden olyan munkaterület ajánlható, amely nem jár nagy fizikai megterheléssel, sérülésveszéllyel, egyműszakos beosztású, egyenletes, rendszeres életvitel alakítható ki mellette, amely nem fokozza az esetleges szövődmények kockázatát. Számos ilyen munkakör adódhat például a kereskedelem, az oktatás, az egészségügy, az adminisztráció területén.

Fontos, hogy a munkahelyi időbeosztás ne akadályozza a cukorbeteg megfelelő önmenedzselését (inzulinadás, étkezés, vércukormérés), és hogy a munkavégzés közben egy esetleges hipoglikémiás rosszullét ne járjon súlyos következményekkel.

hrdoktorblog-mire-figyeljen-a-cukorbeteg-a-munkahelyen.jpg

Ne hallgassa el!

A betegség eltitkolása mind a beteg, mind a munkatársai számára veszélyt jelenthetnek, különösen egy esetleges vércukoreséses rosszullét esetén.

Az inzulinkezelés alatt álló diabéteszes munkavállalónak a cukorbetegség tényét elhallgatni a munkahelyén még abban az esetben sem szabad, ha az érintett tart attól, hogy esetleg ez korlátozza a lehetőségeit. Ahogy egyre többet tudnak a diabétesz betegség természetéről a munkaadók és a munkavállalók egyaránt, úgy nő a társadalmi elfogadás is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4413545237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

driopios 2018.01.18. 10:15:47

"a cukorbetegség tényét elhallgatni a munkahelyén még abban az esetben sem szabad, ha az érintett tart attól, hogy esetleg ez korlátozza a lehetőségeit."

De szépen is van ez mondva. Pl. ha kirúgják, akkor az korlátozásnak számít, vagy még nem?
süti beállítások módosítása