HRDoktor

Elülte a fenekét a munkahelyén? Ezt tegye!

2017. október 25. - hrdoktor

Az ülőmunkát végzők nagyrésze tapasztalta már az érzést, hogy a napi robot közben elülte a fenekét vagy hogy a lábujja hegyéig lezsibbadt. A mozgásszegény életmódot folytató emberek között meglehetősen gyakori az isiász, magyar nevén az ülőidegzsába kialakulása. A különböző intenzitású fájdalommal járó kellemetlenség kortól, nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet, de életviteli tényezőkkel jó eséllyel befolyásolható, megelőzhető.

hrdoktorblog-ulomunka-uloidegzsaba.jpg

Hogyan alakul ki az ülőidegzsába?

A rendszeres ülőmunkát végzők vagy mozgásszegény életmódot folytatók körében gyakran alakul ki ülőidegzsába. Az isiász testünk leghosszabb idegének, az ülőidegnek (nervus ischiadicusnak) a gyulladása.Legtöbbször a gerinc porckopásos elváltozása következtében alakul ki az ülőidegfonat összenyomódása miatt, de más betegség (csontritkulás miatti csigolya-összeroppanás, daganat) tünete is lehet. Az ülőideg gyulladását jelző zsibbadás, érzéketlenség, különböző erősségű és jellegű (éles, hasító vagy tompa, lassan fokozódó) fájdalom a fartájtól a lábujjakig terjedhet, jellemzően a beteg által jól meghatározható területen.

A tüsszentés, a köhögés és a préselés tovább növeli a gerinc elváltozása által okozott nyomást, ezért ilyenkor a fájdalom hirtelen felerősödhet. A panaszokat a meleg fokozza, ezért ilyen állapotban nem szabad meleg vízben fürdeni, zuhanyozni. A súlyosabb ideggyulladás fontos tünete az érintett ideg által ellátott izmok gyengesége is, ezért az érintett alsó végtag egyes mozgásai nehézzé vagy akár teljesen kivihetetlenné válhatnak. A derékmozgások korlátozottsága nem az isiász miatt van, hanem az isiászt okozó ágyéki gerinc-elváltozás miatt.

hrdoktorblog-hogyan-kerulheto-el-az-uloidegzsaba.jpg

Hogyan előzhetjük meg az ülőidegzsábát?

Minden olyan életmódelem, amely a gerinc egészségét védi, hozzásegít az isiászos fájdalmak leggyakoribb okainak elkerüléséhez is. Legfontosabb a rendszeres mozgás: hosszas ülés kerülése ill. megszakítása óránként néhány percre, a gerinc egészségét szolgáló gyógytorna naponta történő otthoni végzése, naponta séta, heti 2-3 alkalommal úszás (mellúszás csak akkor, ha szabályos). Minden olyan sportot lehet végezni, ami nem okoz gerincpanaszt az egyénnek – ezért mindenki figyelje meg saját magát és vegye észre, ha olyan sportot csinál, ami fokozza gerincpanaszait.

Az irodai, ülő munkát végzők számára ergonómiai szempontból megfelelő munkaállomást helyes kialakítani, a munkát végző méretére beállítható székkel, amely egyenletes súlyelosztást biztosít, a gerincet kíméli. Örvendetes divat a nagyméretű labda ülőbútorként való alkalmazása, mert ez folyamatos mikromozgásban tartja a gerincet, így részben ellensúlyozza az ülő munka ártalmait.

Ugyanezt eredményezi a felfújható ülőpárna használata is. A szék ülőfelületére helyezett ékpárna, ill. a derekunk mögé tett deréktámasz is sokat javíthat egy-egy előnytelen ülőbútor javításában.

Alváshoz közepesen kemény ágyat válasszunk, mely semmiképpen ne legyen gödrös. A puha matracban egyrészt bemelegszik a deréktáj és ez fokozza a heveny derékpanaszt és az általa okozott isiászt is, másrészt a felvett testhelyzet megváltoztatásához előbb ki kell valahogyan emelnünk saját magunkat a puha matrac gödréből, ami igénybe veszi a fájdalmas gerinc képleteit. Kemény, de már öreg, gödrös fekhely kicsivel jobb, mert legalább nem melegszik be annyira, de a helyzetváltoztatás ebben is előnytelen, ezért az ilyen ágyat vagy matracot cseréljük újra (epedás ágy esetén a kárpitos újraepedázhatja).

A fizikai munkát végzőknek ügyelniük kell az emelés, erőkifejtés gerinckímélő módjára: a nehéz tárgyakat ne hajolva, görnyedt derékkal, hanem egyenes gerinccel, guggolásból emeljük, és ha terhet viszünk, azt rövid teherkarral (azaz rövid táskapánttal) és szimmetrikusan osszuk el a test két oldala, a két kar közt.

Az isiász kezelése hűtéssel és pihenéssel kezdődik

Heves isiászos tünetek esetén a panaszokat legjobban az érintett terület hűtése és pihentetése enyhíti. Hűteni úgy kell, hogy óránként hidegvizes kendőt teszünk a fájó alsó végtagi területre, de csak 5 percig hagyjuk rajta, mert utána már meleg lesz és azzal már ártunk magunknak. (Viszont később, a gyógyulást követően már érdemes kerülni a huzatos, hideg helyeket, mert gyakori tapasztalat, hogy az isiászos fájdalmat újra előhozza.)

Az isiászt okozó deréktáji gerincbetegség kezelésében alkalmazott fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, izomlazítók jót tesznek az isiásznak is.

A pihenés ne jelentsen 2 napnál hosszabb ideig tartó fekvést, mert az izmok igen hamar gyengülnek és sorvadnak, ha nem használjuk őket. A fekvés, majd az otthoni pihenés idején is végezhetünk a gerincnek hasznos mozdulatokat és gyakorlatokat, ezeket legjobb a gyógytornásztól megtanulni. A heveny szakasz lezajlása után pedig elkövetkezik a tényleges gyógytorna-kezelés ideje: ekkor a gyógytornásztól tanuljuk meg saját egyéni gyógytornánkat és végezzük otthon naponta. Ahogyan javul az állapotunk, úgy változik a szükséges gyakorlatanyag is, majd mikor már jól vagyunk, megtanuljuk azt a gyógytornát, amit onnantól kezdve folyamatosan végeznünk kell otthon – így megelőzhetjük a gerincbetegség és az isiász kiújulását.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8013025076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2017.10.26. 12:25:37

Hasznos és érdekes.
Az mitől van, hogy a comb érzéketlenné válik?

Raven1975 2017.10.26. 16:32:08

Tartalmas és praktikus publikáció. Köszi! :)
süti beállítások módosítása