HRDoktor

Szokott erőltetten mosolyogni? Ne tegye!

2017. március 23. - hrdoktor

Sok munkakörben szinte munkahelyi követelmény az alapvető udvariasságon túl is a derűt sugárzó arc, a kedves, szívélyes mosoly is az ügyfelek illetve a munkatársak felé. Mindez valóban kapcsolatépítő, hasznos lehet, ha szívből jön. Jóval kevesebben gondolnak viszont arra, hogy a magunkra kényszerített, mesterkélt mosoly viszont nem old meg semmit, sőt, újabb gondokat is felvet, végső soron árthat is.

hrdoktorblog-eroltetett-mosoly-hatasai.jpg

Mindannyiunknak jólesik, ha ügyeink intézése közben, orvosi rendelőben, hivatalokban, ügyfélszolgálatokon vagy üzletekben, szolgáltató cégeknél udvariasan, készségesen, a szemkontaktust sem kerülve, figyelmesen foglalkoznak velünk, az meg különösen, ha mindezt kedvesen mosolyogva teszik. Azonnal szembetűnik azonban, ha ez nem szívből jön, hiszen nagy különbség van a kötelező, gépies, arcra fagyott, kényszerű mosolygás és a valódi derű, őszinte segíteni akarás, érdeklődés között. Az ügyfélben is rossz érzést kelt a nyilvánvalóan kötelező, erőltetett mosoly, de ennél sokkal nagyobb kárt tud okozni a munkavállalóban.

Feszültség, stressz, depresszió

Pszichológusok megállapították, hogy jelentős stresszhatást élnek át és nagyobb eséllyel lesznek depressziósok azok, akik munkájuk során kénytelenek tartósan szerepet játszani, és valódi hangulatukkal, érzéseikkel ellentétesen viselkedni. Természetesen egy-egy eset, egy-két nehezen elviselhető, goromba ügyféllel való egyszeri összetűzés nem betegíti meg az ügyintézőt, még akkor sem, ha az illető nagyon „felhúzza”, vagyis jelentősen megemeli a vérnyomását, pulzusszámát, és nehezére esik megőrizni vele szemben a higgadt, barátságos, udvarias viselkedést. Ha azonban tartósan feszültség van a munkavállaló valódi érzelmei és a kötelezően mutatott viselkedése között, vagyis ha „nem lehet önmaga” és el kell fojtania az érzéseit, az bizony feszültséget, stresszreakciót vált ki benne. Az ilyen dolgozó a műszak végére jobban kimerül, fokozatosan elveszítheti a motiváltságát, gyakrabban betegszik meg, hosszabb távon a légzésfunkciója is romlik, szívpanaszai is kialakulhatnak, depresszióssá válhat.

hrdoktorblog-kenyszeredett-mosoly.jpg

Ha nem megy, ne erőltesd!

Senki nem várja el, hogy egy láthatóan kimerült, netán gyászruhában lévő ügyintéző széles mosollyal fogadja az ügyfeleit. Az erőltetett mosoly nem is hiteles, nem is hatékony, helyette okosabb, ha adott esetben maradunk a korrekt udvariasság követelményeinél. Ugyanígy, ha az ügyfélen látjuk, hogy bajban van, karikás szemekkel, feszülten ül velünk szemben, akkor próbáljuk meg a saját kirobbanó jókedvünket, sugárzó optimizmusunkat is visszafogni, mert a nagy kontraszt számára is bántó lehet. Ilyenkor a legjobban az esik az ügyfélnek, ha egyszerűen figyelmesen meghallgatjuk és a legjobb tudásunk szerint próbálunk foglalkozni az ügyes-bajos dolgaival.

Mosolyt érlelő trükkök

Akinek sokat kell telefonálnia, és az ügyintézés sikere múlhat azon, mennyire „mosolygós” a hangja, tartson egy tükröt a fiókjában, és mielőtt beleszól a telefonba, mosolyogjon rá a saját képmására! Ettől az egyszerű trükktől lágyabb, derűsebb lesz a hangja.

Az ügyfélszolgálat pultján biztosan elfér egy cserép virág: az élő, szép, egészséges növény látványa nyugtató hatású, derűsebbre hangol. Abban a divatos vélekedésben is van igazság, hogy „minden fejben dől el”, legalábbis sokat számít, hogy mennyi negatív gondolatot engedünk be az agyunkba. Míg ugyanis a gondok, nehézségek folyamatos őrlése, leltározása felemészti a munka- és életkedvünket, addig a pozitív gondolatok, a derűs életszemlélet, a kellemes, örömteli dolgok felidézése erőt ad, további jó fejleményeket alapozhat meg, sikerre ösztönöz.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3212364931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s3pooler 2017.03.25. 00:52:49

Több komoly szakmai publikáció is azt írja, hogy ha mosolygunk, azzal jót teszünk magunknak is.
Ha pedig megnevettetjük magunkat, azzal az immunrendszerünket is stimuláljuk...

Kettős Billy (törölt) 2017.03.27. 07:56:04

Én pont 2 hónapja, mióta letettem a piát, vigyorgok direkt. Ha az utcán sétálok is, picit direktbe átrendezem az arcom, derűsebbnek hassak. És bejött, a kedvem is jobb. Mosolygok a boltban, a buszon ha sofőrnek ha elől szállok fel... jobban érzem magam. Mosolyogva beszélek a telefonban, kommunikálok munka közben. És az emberek visszamosolyognak. Nem mindenki, de 10-ből 7-8. A többi legalább visszaköszön, megköszöni a gesztusom. Azzal az 1-2 gyökérrel meg nem foglalkozom, nem húznak fel, mert alapból a mosolygás miatt van egy derűsebb alaphangulatom.
süti beállítások módosítása