HRDoktor

Ülő vagy álló munkavégzés? Melyik az egészségesebb?

2017. január 19. - hrdoktor

Egyre gyakrabban hallani, hogy az folyamatos ülőmunka rendkívül egészségtelen. De vajon jobban járunk, ha az álló munkavégzés mellett tesszük le a voksunkat? Természetesen rengeteg olyan munkakör van, ahol a munkavállaló nem választhatja meg, hogy állva vagy ülve végzi-e a munkát, de ha megtehetjük, érdemes naponta többször is váltogatni a testhelyzetünket!

hrdoktorblog-ulo-vs-allomunka.jpg

Globális tanulmányok azt mutatják, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott irodai dolgozók átlagosan napi 7,7 órát ülnek a munkahelyünkön. A hosszú ideig tartó ülés azonban káros az egészségre. Az „ülésbetegség” szerepet játszhat az elhízás, a mozgásszervi rendellenességek, a visszeresség, depresszió, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, egyes daganatos betegségek, vesebetegségek, szív- és érrendszeri problémák kialakulásában. Ugyanakkor a folyamatos álló munkavégzésnek is megvannak a maga egészségügyi kockázatai.

hrdoktorblog-ulo-vs-allomunka-infografika.jpg

Mik az ülő- és állómunka előnyei és hátrányai?

Az ülő munkavégzés előnye, hogy megtámasztja a törzset, a munkavégzés alatt megkönnyíti a szem és kéz koordinációját, lehetővé teszi a láb pihentetését. Hátránya, hogy lassul az anyagcsere és a vérkeringés, a gerincre, ízületekre, izmokra, vénákra nézve pedig statikus terhelést jelent.

Az állómunka nagyobb mobilitást tesz lehetővé, kisebb a gerinc háti szakaszára eső terhelés és a gerincferdülés kockázata, azonban a tartós állás megterhelő lehet az izomzatnak, valamint az ereknek.

A fent leírtakból kiderül, hogy az ülő- és állómunkának egyaránt megvannak a maga előnyei és hátrányai. A legjobban akkor járunk, ha egyes munkafolyamatok ülve, másokat pedig állva végzünk el és napközben többször változtatjuk a testhelyzetünket.

Ha munkakörünk megengedi, munkavégzés közben is váltogassuk a testhelyzetünket!

Az ortopéd orvosok szerint a legjobb megoldás, ha gyakran váltogatjuk a testhelyzetünket (pl. telefonálás közben felállunk), és az ülő illetve álló időszakok cseréjekor egy rövid sétát is beiktatunk. Így mindkét testhelyzetben maximalizálhatjuk a teljesítményünket, hiszen a vázrendszert mindig másféle módon terheljük, a vérkeringésünk pedig végig élénk marad.

Megfigyelések szerint, ha a munkavállaló a munkaidő egy részét állva tölti, jóval kevésbé fárad el, mintha napkezdéstől napzárásig ülő testhelyzetben végezte volna a feladatait. Sok munkahelyen bevezették azt, hogy az irodában egy állva használható számítógépes pult is rendelkezésre áll, illetve rövid megbeszéléseket állva tartanak, megfelelő magasságú tárgyalóasztal mellett.

Mire figyeljenek az ülő munkát végzők?

 • Ülés közben figyeljünk a helyes tartásra, naponta többször vegyük fel a helyes ülő pozíciót, húzzuk ki magunkat.
 • Rendszeresen váltogassuk az ülőalkalmatosságot (szék, fotel, térdeplő szék, labda) lehetőség szerint fél-, egyóránként szakítsuk meg az ülést, változtassunk testhelyzetünkön, álljunk fel, mozogjunk.
 • A lehető legtöbb munkafolyamatot (telefonálás, tárgyalás) végezzük álló helyzetben vagy sétálva.
 • Munka közben naponta többször, lehetőleg félóránként, iktassunk be keringést fokozó, nyújtó, lazító gyakorlatokat, akár ülő helyzetben is (például lábfej mozgatása, vállak nyújtása, farizmok megfeszítése, medence billentése).
 • Szükség esetén használjunk a helyes ülést elősegítő külső támaszt (hengerpárna, ékpárna).

Mire figyeljünk álló munkavégzés közben?

 • Kerüljük a tartós hajlásban, görnyedésben végzett álló munkát, naponta többször vegyük fel a helyes álló pozíciót, húzzuk ki magunkat!
 • Lehetőség szerint fél-, egy óránként szakítsuk meg a statikus álló helyzetet, mozogjunk, sétáljunk!
 • Ha van rá lehetőség, a munkaasztal magasságát úgy állítsuk be, hogy helyes tartás mellett, kényelmesen tudjunk rajta dolgozni!
 • Tartós álló helyzetben testsúlyunkat helyezzük hol az egyik, hol a másik lábunkra! Tehermentesítés úgy is elérhető, ha váltott lábbal egy székre térdelünk.

Milyen munkafolyamatokat érdemes ülve illetve állva végezni?

Ülőmunka javasolt…

 • ha a munkafolyamat nagyfokú precizitást igényel
 • ha sokszori ismétlésre van szükség
 • ha hosszú vagy összetett feladatról van szó
 • ha nem kell nehéz tárgyakat emelnünk

Állómunka javasolt…

 • ha a feladat rövidebb időt vesz igénybe
 • ha egynél több munkaállomáson végezzük a feladatainkat
 • ha nehéz tárgyakat kell emelnünk vagy magas helyen lévő dolgokat elérnünk

Miben segíthet a munkaadó?

Sok vállalkozás esetén bevált gyakorlat, hogy biztosítják munkavállalóik számára a közös sportolás lehetőségét. Akár egy munkavállalók által ingyenesen használható munkahelyi edzőterem létrehozásával, akár munkahelyen kívüli egyéni vagy csapatsport rendezvények szervezésével (legyen szó több fordulós focimeccsről vagy éppen bowling kupáról).

Szintén működő megoldás, hogy megteremtik a kerékpárral való munkába járás lehetőségét és különböző vállalati programok segítségével arra ösztönzik munkavállalóikat, hogy minél többen éljenek vele. Ehhez mindenekelőtt egy megfelelő nagyságú és zárható kerékpár tárolóra, valamint kulcsos szekrényekkel rendelkező női és férfi öltözőre van szükség, ahol biztosított a munkavállaló számára a zuhanyzási és átöltözési lehetőség.

A sportolás támogatása mellett több helyen biztosítják a munkavállalók számára az irodai masszázs lehetőséget, ezzel is hozzájárulva, hogy megtartsák egészségüket és jó közérzetüket. Az átlagosan 20 percig tartó, ülve és ruhában végezhető masszázs előnye, hogy segít a görcsbe rándult hátizmok átmozgatásában és ellazításában.


Próbálta már az álló munkavégzést? Mik a tapasztalatai?

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4812135647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.19. 17:40:57

Ugyanaz vonatkozik a testhelyzetre, mint a táplálkozásra: változatosan kell élni.

ergomókus 2017.01.20. 22:53:30

3 éve - miután több trombózist kaptam az állandó ülőmunkától, és tapasztaltam a cikkben leírt fokozott fáradságot, elhízást - váltottam egy asztalra tehető összecsukható asztal emelésre.
Azóta teljes megelégedésre használom, váltogatom az ülő és állómunkát.

Andi0825 2017.08.20. 10:49:51

Az álló munkavégzés az eleve egészséges erős lábakkal felszerelt embereknek biztos nagyon jó. Én akinek ez ne adatott meg műszak végére úgy kell hazavonszolnom magam.
A nap hátralévő részében 25 % on működök. :(
süti beállítások módosítása