HRDoktor

Influenza - Oltassunk vagy sem?

2016. október 27. - hrdoktor

A nátha, a megfázás és az influenza a leggyakoribb okok, amelyek miatt az őszi-téli időszakban betegszabadságra mennek a kollégák. Ennek kapcsán jogosan vetődik fel a kérdés a HR-esekben, hogy talán mindenki számára jobb volna, ha a munkahelyi dolgozók egytől egyig beoltatnák magukat. Körbejártuk a kérdést, hogy vajon érdemes-e kérnünk az influenza-elleni védőoltást vagy sem?

hrdoktor-influenza.jpg

Hogyan kerülhetjük el az influenzát?

Az influenza csoportba tartozó vírusok cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel, fertőzött felületek érintésével viszonylag gyorsan terjednek. De ahogy sok más betegség, az influenza esetében is tehetünk a fertőzés kialakulása ellen.

A megelőzés egyik módja, ha a járvány időszakában kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket. Naponta többször mossunk kezet, főleg ha tömegközlekedéssel utazunk, vagy ha olyan közösségben vagyunk, ahol többen is megbetegedtek. A munkahelyen nagyon fontos a sokak által használt tárgyak fertőtlenítése, rendszeres takarítása (pl. mosdók, étkezők, kilincsek, tárgyalók, tárgyalókban elhelyezett számítógépek billentyűzete, stb.) illetve a munkahelyek szellőztetése.

Emellett oda kell figyelni a helyes táplálkozásra is. Naponta fogyasszunk nyers zöldséget és gyümölcsöt, amelyek vitamintartalma hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez. Kiemelkedően fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, hiszen a szárazabb nyálkahártyákon (száj, orr) a kórokozók sokkal könnyebben bejutnak.

Az őszi- téli hidegben sem szabad elhanyagolni a sportolást, amely nem csak az állóképességünket javítja, de az egész napos ülőmunka után átmozgatja a testünket és a hangulatunkra is pozitív hatással van.

Sokan biztosra mennek, és előnyben részesítik az influenza elleni védőoltást. Mire ügyeljen az, aki ezt a módszert választja?

Aki a védőoltás beadatása mellett dönt, annak nem árt időben felkészülnie. Az oltás által okozott védettség kialakulásához ugyanis két-három hétre is szükség lehet, így nem elég akkor beadatni, amikor már tombol a járvány. Ráadásul egy nátha vagy egyéb megbetegedés is késleltetheti az oltóanyag beadását.

Kiknek ajánlott különösen az influenza elleni védőoltást?

  • Azoknak, akik rendszeresen nagyobb közösségekkel érintkeznek, és emiatt nagyobb veszélynek vannak kitéve, valamint megfertőzhetnek másokat: pl. ügyfélszolgálati munkatársak, tanárok, gondozók, buszsofőrök, áruházi dolgozók, egészségügyi dolgozók.
  • Minden 60 év fölötti személynek, mivel az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer.
  • Azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek van valamilyen alapbetegségük: pl. szív- és érrendszeri betegségek (például magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívkoszorúér betegség) krónikus tüdőbetegség, asztma, krónikus neurológiai betegség, anyagcserezavar (pl. cukorbetegség, máj- és vesebetegségek).
  • Terhes nőknek (a gondozó nőgyógyásszal való egyeztetés alapján a 2., 3. trimeszterben) illetve azoknak, akik babát terveznek.
  • Külföldre utazóknak

Azok, akik tavaly beoltatták magukat, idén is védettek az influenzával szemben?

Az oltóanyag összetételét minden évben az alapján határozzák meg, hogy melyik influenza vírus variánst mutatták ki a leggyakrabban, ezért az oltást érdemes évente újra beadatni. Az oltóanyag ennek megfelelően idén két új összetevőt is tartalmaz.

Ha valaki beoltatta magát, 100%-os védettséget élvez?

Megfertőződhet a vírusokkal a beoltott ember is, de nagy valószínűséggel nem vagy sokkal enyhébb mértékben jelentkeznek a tünetei.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1811840073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása