HRDoktor

Ezek mind az alacsony tesztoszteronszint jelei

2021. november 15. - hrdoktor

A tesztoszteron az egyik legfontosabb férfihormon, amely számos élettani funkciót befolyásol, hiánya azonban nem mindig egyértelmű.

1_29.jpg

A tesztoszteron a herék Leydig-sejtjeiben termelődik az agyalapi mirigy által vezérelt FSH- és LH-hormonok hatására. A szervezet szinte minden pontján fontos a szerepe van: befolyásolja a szellemi és fizikai teljesítő képességet, az agyi tevékenységet, a kedélyállapotot, a nemi vágyat, növeli az izmok fehérjetermelését, vagyis az izomtömeget, az izomerőt, emeli a hemoglobinszintet, a csontképződést, szabályozza a prosztata működését, hatással van a tápanyagcserére, a szénhidrát- és a zsírfelszívódásra, a szív- és az érrendszer működésére.

Máshogy összefoglalva, a tesztoszteronszint hatással van a férfias megjelenésre, a nemi jellegre, a viselkedésre, a libidóra, a szexuális teljesítményre, a csontfejlődésre, izomerőre is hatással van, de szerepet játszik a memória és az idegrendszer megfelelő működésében, sőt egyes kutatások a kockázatvállalási döntésekkel is kapcsolatba hozzák.

Mi jelzi a tesztoszteron hiányát?

Az alacsony tesztoszteronszintnek nincsenek jellemző tünetei. Jelentkezhet:

• fáradékonyság
• gyengeség
• kimerültség
• izomtömegcsökkenés
• vérszegénység
• enerváltság
• motivációhiány
• ingerlékenység
• hangulati válság
• depresszió
• a szexuális vágy és aktivitás csökkenése.

Külső jele lehet:

• a fokozott izzadás
• a száraz, fakó bőr
• a szőr- és hajhullás
• a kopaszodás
• a nőies emlők
• a hasra történő, „alma típusú” elhízás.

A tesztoszteronhiány elősegítheti a cukorháztartás zavarát és megnöveli a cukorbetegség kockázatát. Idős férfiak csontritkulása, kis trauma hatására bekövetkező súlyos csonttörései mögött lehet tesztoszteronhiány, mivel a csontképződéshez is nélkülözhetetlen a tesztoszteronból képződő öztradiol.

Tesztoszteron hiánya esetén nemcsak a libidó esik vissza, hanem a szexuális teljesítmény is: merevedési zavarok jelentkezhetnek, hiszen ez a hormon amellett, hogy az agyban befolyásolja a késztetést, az erekcióhoz szükséges enzimek működését is szabályozza, hatással van a hímvessző barlangos test izomzatának működésére. Férfi meddőség hátterében is állhat a tesztoszteronhiány. Gyermek- és kamaszkorban a testszőrzet illetve szeméremszőrzet hiánya és a nemi szervek fejletlensége is jelezheti az alacsony tesztoszteronszintet.

Hogyan növelhető természetesen a tesztoszteronszint?

Az életkor előrehaladásával a tesztoszteron természetes módon csökken, így az egészséges tesztoszteronszintet az adott az életkor függvénye. Szintjét a laboratóriumi vérvizsgálat során állapítják meg. A szükséges mennyiség alsó határértékét az Európai Andrológiai Akadémia 230 ng/dl (8 nmol/l) értékben határozza meg.

A fent felsorolt tünetekkel természetesen orvoshoz kell fordulni, hiszen más egészségügyi probléma is szerepelhet a kiváltó okok között. Ha beigazolódik a hiány, a kezelés mellett az érintett maga is sokat tehet a tesztoszteronszintjének normalizálásáért, növeléséért.

Ehhez az életmód tudatos átgondolása segíthet hozzá. Fontos a megfelelő időtartamú és minőségű alvás biztosítása, mert ez elősegíti a tesztoszteron termelődését. A zavartalan alvás érdekében tanácsos mindennap ugyanabban az időben, hűvös, csendes, jól szellőztetett, stresszforrásoktól, elektromos berendezésektől mentes szobában, legalább két órával az utolsó étkezés után nyugovóra térni.

Az étrend fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma legyen kiegyensúlyozott, az alkohol fogyasztását jobb kerülni. Az ásványi anyagok és nyomelemek, például a magnézium, a cink és a B6- és a D-vitamin megfelelő bevitele is fontos a tesztoszteron képződéséhez.

A cikk a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3916755634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indriq 2021.11.15. 23:46:40

Ismét egy betegség aminek bármilyen tünete lehet és életmódváltás a gyógymód.

2021.11.16. 08:06:37

@Indriq: mint maga a szerves élet egésze :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.11.16. 09:46:02

Szervezetet gyakran leront,
Ha nem termel tesztoszteront.
:)

Treff Bubi 2021.11.17. 13:03:07

Szóval ez nem betegség, hanem egy állapot, ami balszerencsédre veleszületett dolog, vagy ahogy öregszel, normális hogy bekövetkezik.

Nbl 2021.11.17. 15:39:05

A kopaszodás tudtommal pont a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkezőket sújtja, a csöcsösödés (gynecomastia) pedig általában az aromatizáció miatt alakul ki, amikor a szintén magas tesztoszteronszintet a szervezet úgy próbálja csökkenteni, hogy a tesztoszteront ösztrögénné alakítja.

Ajtony 2021.11.17. 23:05:38

Ez szopás :D egy bizonyos kor után. Nem elég, hogy a cerka puhul, még a haj is elmegy :(
süti beállítások módosítása