HRDoktor

5+1 egészségmegőrző gyógy- és fűszernövény télire

2020. december 14. - hrdoktor

Néha elég csak körbe nézni a konyhában, hogy igazi kincsekre találjunk. Összegyűjtöttük azokat a gyógy- és fűszernövényeket, amiket bevethetünk a télen legyakrabban előforduló betegségek megelőzésére, enyhébb panaszok esetén, akár kezelésre is.

hrdoki1.jpg

1. Fokhagyma

Vannak, akik jellegzetes illata és íze miatt imádják, de olyanok is, akik éppen ezért hanyagolják fogyasztását. Pedig nem érdemes kihagyni a konyhánkból, hiszen számtalan jótékony hatása van: antibakteriális, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, a benne lévő allicin és szaponin nevű hatóanyagok miatt. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban régóta ismerik és használják a fokhagymát, méghozzá minden formában: nyersen, sütve, főve stb., de manapság már kapszula formájában is kapható, így aki a fokhagyma szaga miatt rosszul van, annak ez az alternatíva kiváló lehet. Kimondottan ajánlott a fokhagyma fogyasztása nátha és felső-légúti megbetegedés esetén, elsősorban nyersen.

Zúzott formában ízesíthetjük vele ételeinket (pl. sültek), de pirítósra dörzsölve egy meleg tea kíséretében szintén remek választás. Ha szeretnénk elvenni az erős ízét és illatát, sütőben megsüthetjük az egész fokhagyma fejet egyben, és az így kapott krémet kenjük a kenyérre.

2. Gyömbér

A feltehetően Indiából származó gyömbérnek különleges, enyhén pikáns íze és szintén jellegzetes illata van. A növény gumós gyökerét frissen reszelve vagy őrölt formában, fűszerként alkalmazhatjuk, hogy kiélvezzük pozitív egészségügyi hatásait, amiből több is van: görcsoldó, köhögéscsillapító, hányingercsillapító, gyulladáscsökkentő, mikrobaellenes és izzasztó. Ennek megfelelően bevethetjük a gyömbért például megfázás, köhögés, hányinger, emésztési zavarok és menstruációs görcsök enyhítésére. Előnye, hogy rendkívül változatosan felhasználható, többek között a karácsonyi sütemények nélkülözhetetlen fűszere is.

A fűszerként történő alkalmazás mellett nagyon hatásos a gyömbérből készült tea. 1-2 cm gyömbért reszeljünk, majd forrázzunk le, vagy vékony szeletekre vágva hagyjuk főni a teavízben 10-15 percig. A reszelt gyömbért mézzel keverve is fogyaszthatjuk, szeletelt formában pedig pácolással is enyhíthetjük az ízét.

3. Fahéj

Utánozhatatlan illattal és ízzel a fahéj is büszkélkedhet, mára szinte a karácsony íz- és illatszimbólumává vált. Rendszeres fogyasztói viszont nemcsak ezért preferálják, hanem több jótékony hatása miatt is: antiszeptikus, görcsoldó, nyugtató hatású és fogyasztása csökkentheti a vér cukor-, triglicerid- és LDL-koleszterin szintjét is. Emellett fokozza a nyálkahártya vérbőségét is, ezért torokgyulladás, felső-légúti megbetegedés esetén érdemes alkalmazni, de használhatjuk puffadás és menstruációs görcsök enyhítésére is. Nem véletlen, hogy az ókori Egyiptomban a fahéj még az aranynál is drágább volt!

Sütemények, kávé, vagy éppen banánturmix ízesítése mellett a balkáni és keleti konyha húsételekhez ízesítésére is használja. Érdemes kipróbálni.

4. Kurkuma

Az indiai curry fűszerkeveréknek és a Worcester-szósznak is az egyik bázisfűszere a sokoldalú kurkuma, amit indiai sáfránynak is neveznek. Ez a rikító sárga színű fűszernövény szintén pikáns, a nyugati ember a keleti egzotikus ízvilágot leginkább ezzel az ízzel azonosítja. Manapság előszeretettel használják többek között az antibakteriális, vírusölő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, vízhajtó és vérkeringést fokozó hatása miatt. Feljegyzéseiben már Marco Polo is említette a kurkumát!

Tea formájában is fogyasztható. Még hatásosabb és ízletesebb végeredményt kapunk, ha a kurkumát mézzel elkeverjük, kis gyömbért is adunk hozzá, és így forrázzuk le.

hrdoki2.jpg

5. Szegfűszeg

Az Indonéziában őshonos örökzöld növény szárított bimbója erőteljes illatú, íze pedig kimondottan különleges, hiszen egyszerre édeskés és enyhén csípős. Fokozza a nyálkahártya vérbőségét, ezért torokgyulladás, felső-légúti megbetegedés esetén hasznos alkalmazni, illetve fog- és ínybántalmak esetén is jó szolgálatot tesz, valamint görcsoldó, fájdalomcsillapító, emésztést elősegítő, antiszeptikus, mikrobaellenes hatása is ismeretes. Ízületi fájdalmakra pedig kiváló lehet a szegfűszegolaj.

Gyümölcsös ételek és téli sütemények ízesítése mellett tea is főzhető belőle. Fogínybántalmak enyhítésére óvatosan elrágva, vagy őrült formában az ínybe dörzsölve ajánlják.

+1: Kardamom

Az Indiában őshonos kardamom nem csak édeskés és enyhén csípős íze miatt közkedvelt, hanem azért is, mert több emésztési zavarra nyújthat megoldást, pl. gyomorégés, székrekedés, túlzott gáz- vagy savképződés, ezen kívül praktikus lehet köhögésre, fejfájásra és húgyúti fertőzésekre is. Ha ez mind nem lenne elég, akkor a kardamomot a szív fűszerének is nevezik, erre utal a neve is, mely a kardia (szív) és az amomum (fűszer) szavakból tevődik össze. Ez a fűszer, azért is jó választás télen, mert kutatók arra jutottak, hogy a szív- és érrendszeri betegségek egyértelmű szezonális tendenciát mutatnak: a legtöbb előfordulás a hidegebb téli hónapokban van.

Izgalmas íze jól érvényesül keleties fogásokban, például curryben, de süteményeket is ízesíthetünk vele. Szintén fogyasztható tea formájában is.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6216335598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása